Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Χρειάζονται καλύτερες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των τιμών των φυτοφαρμάκων»


Ερώτηση σχετικά με τις υψηλές τιμές των φυτοφαρμάκων συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας από κοινού με 37 ακόμα συναδέλφους του της Νέας Δημοκρατίας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Έχω θίξει επανειλημμένα το πρόβλημα του υψηλού καλλιεργητικού κόστους, το οποίο επί τρία σχεδόν χρόνια αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς. Μέρος του προβλήματος αποτελούν οι ανατιμήσεις στα φυτοφάρμακα, οι οποίες εν πολλοίς παραμένουν αδικαιολόγητες. Εκτίμηση δική μου και των άλλων συναδέλφων είναι ότι οι ανατιμήσεις οφείλονται κυρίως στην κερδοσκοπία των θυγατρικών εταιρειών που κατασκευάζουν τα φυτοφάρμακα, αλλά και δευτερευόντως στο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας. Αυτός είναι και ο λόγος που απευθύναμε την ερώτηση όχι προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά στο Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο είναι κατ’ εξοχήν αρμόδιο για τον έλεγχο τέτοιων φαινομένων στην αγορά.

Στην ερώτησή μας παραθέτουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα δύο ζιζανιοκτόνων τα οποία πωλούνται στην Ελλάδα ακριβότερα κατά 35% σε σχέση με τη Βουλγαρία. Καμία διαφορά στις οικονομίες των δύο χωρών δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει αυτό το χάσμα στις τιμές. Εκτίμησή μας είναι ότι οι εταιρείες και οι θυγατρικές τους κερδοσκοπούν εις βάρος των Ελλήνων αγροτών, ακόμα και σε μία περίοδο που η αγοραστική τους δύναμη έχει καταποντιστεί. Είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας να διαπιστώσει ποιος ευθύνεται για αυτές τις τιμές, είτε πρόκειται για τις μητρικές εταιρείες, είτε για τις ελληνικές θυγατρικές και βεβαίως να αποκαταστήσει την ομαλότητα. Η εξομάλυνση των τιμών θα έχει προφανή οφέλη για τους αγρότες μας, αλλά είναι βέβαιο ότι θα αποθαρρύνει και φαινόμενα λαθρεμπορίας, τα οποία απειλούν την ποιότητα, την υγιεινή και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας.

Στα ερωτήματα που θέτουμε, και τα οποία είχα θέσει και στο παρελθόν, δεν έχω λάβει πειστικές απαντήσεις. Η πρακτική των υπερτιμολογήσεων φαίνεται ότι συνεχίζεται, δημιουργώντας τεχνητές ανατιμήσεις εις βάρος του τελικού καταναλωτή. Μάλιστα διεθνώς οι φαρμακοβιομηχανίες είναι οι υπ’ αριθμόν ένα ύποπτες για την εφαρμογή τέτοιων πρακτικών. Θα ήταν ίσως χρήσιμο να έχουμε κάποια στοιχεία για το αν και κατά πόσο το μέτρο της γνωστοποίησης των τιμών από βιομηχανίες, βιοτεχνίες και χονδρεμπόρους φυτοφαρμάκων στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποδώσει, πλην όμως στην πράξη, κρίνοντας από το γεγονός ότι οι τιμές των φαρμάκων παραμένουν τσουχτερές, μάλλον τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή.

Το επιχείρημα που προβάλλεται κατά καιρούς ότι έχουμε ελεύθερη αγορά δεν ευσταθεί όταν πρόκειται για ολιγοπωλιακά προϊόντα που είναι απαραίτητα στην αγροτική παραγωγή. Θεωρώ ότι για αυτά τα προϊόντα και μέχρι να αποδώσουν οι έλεγχοι και να αποδοθούν ποινές, η πολιτεία θα πρέπει να παρέμβει στις τιμές τους. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος των τιμών είναι ένα μόνο σκέλος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση των αγροτών μας από το αυξανόμενο καλλιεργητικό κόστος. Η στήριξη της πολιτείας θα πρέπει να είναι αποφασιστική και άμεση. Διότι όσο το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων θα μειώνεται, οι τιμές παραγωγού θα συμπιέζονται περαιτέρω και το μέλλον του αγροτικού τομέα στη χώρα μας θα υπονομεύεται.»