Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ο Μπάιντεν κέρδισε τον Ράιαν

Για τους πολιτικούς αναλυτές στις ΗΠΑ, ήταν περίπου αναμενόμενη η επικράτηση του Τζο Μπάιντεν έναντι του Πολ Ράιαν, στο χθεσινό debate των υποψηφίων Αντιπροέδρων, που ακολούθησε εκείνο ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ στο Ντένβερ, πριν από περίπου μια εβδομάδα, οι εντυπώσεις από το οποίο είχαν σημαντική επίδραση στην προεκλογική μάχη, καθώς σχεδόν ανέτρεψαν το άνετο προβάδισμα του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ έναντι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου του.
Ο Τζο Μπάιντεν, έμπειρος και… ανεξέλεγκτος αναφορικά με τη διάθεσή του να επιτεθεί στον συνομιλητή του, θεωρώθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που παρακολούθησαν το debate ως ο αδιαμφισβήτητος νικητής. “Στρίμωξε” τον Πολ Ράιαν, ανέδειξε κενά στη στρατηγική του ψηφοδελτίου των Ρεπουμπλικανών, άνοιξε θέματα, όπως εκείνο των αμβλώσεων, που εκτιμάται ότι φέρνουν σε δύσκολη θέση πρωτίστως τον Μιτ Ρόμνεϊ.
Ο Πολ Ράιαν από την πλευρά του, δεν κατάφερε να αναδείξει το συγκριτικό πλεονέκτημα της “αλλαγής γενιάς”, που χαρακτηρίζει την υποψηφιότητά του. Αφέθηκε στα… νύχια του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο συνεχάρη προσωπικά ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη λήξη του debate.
Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν ότι, με τη συγκεκριμένη εμφάνισή του, ο Τζο Μπάιντεν έβαλε σοβαρή υποθήκη για να κάνει το “επόμενο βήμα”. Να είναι δηλαδή εκείνος τον οποίο θα στηρίξουν οι Δημοκρατικοί για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, στην αναμέτρηση του 2016.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr