Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Οι εξελίξεις (για την Ελλάδα) τρέχουν…

Ακόμη και οι… συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγνώριζαν ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει διαφοροποιηθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, σε επίπεδο Ευρωπαίων συμμάχων και… δανειστών.
Μετά τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, και σε συνδυασμό με την… ανάποδη μπλόφα που υπέστη η Γερμανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τη χρηματοδότηση των Μνημονίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι εμφανές ότι το ελληνικό ζήτημα βαίνει προς επίλυση. Ή τουλάχιστον, προς εξομάλυνση, που αποτελεί απαραίτητη συνθήκη, ικανή και αναγκαία, για να πάρει η ελληνική κοινωνία τις ανάσες που τόσο ανάγκη έχει, και να αντικρίσει το μέλλον με ρεαλιστική αισιοδοξία.
Η διαδικασία της εξόδου από την κρίση φυσικά, δεν θα είναι εύκολη, ούτε θα θυμίζει κούρσα ταχύτητας. Η Ελλάδας έχει μπροστά της έναν μαραθώνιο αντοχής, με διαδοχικούς σημαντικούς σταθμούς και εξελίξεις. Ένα ημερολόγιο επιστροφής στην… κανονικότητα.
Αύριο, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης θα δουν στο Βερολίνο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να αποτελεί το πρόσωπο-κλειδί, μιας και έχει τη δυνατότητα να ασκήσει την πολιτική πίεση που απαιτείται, στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ώστε να δοθούν δημοσιονομικές διευκολύνσεις στην Ελλάδα. Να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη.
Την Τετάρτη, στη νέα συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, αναμένεται να γίνει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην οριστικοποίηση της τελικής μορφής και του περιεχομένου του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων που έχει ζητήσει η τρόικα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα. Αλλά και για να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για τη χαλάρωση του Μνημονίου.
Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ένας ακόμη κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρώπης, μετά τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έρχεται στην Αθήνα, γκρεμίζοντας το τείχος του… εμπάργκο, που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου αλλά και Λουκά Παπαδήμου.
Την ίδια μέρα, 7 Σεπτεμβρίου, επιστρέφουν στην Ελλάδα οι επικεφαλείς του κλιμακίου της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς, οι οποίοι θα έχουν στις 9 Σεπτεμβρίου συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τον Γιώργο Προβόπουλο. Βλέπετε, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί να περιμένει, εν μέσω μάλιστα συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Στις 10 Σεπτεμβρίου, και αφού στις συναντήσεις με Στουρνάρα και Προβόπουλο θα έχουν… λυθεί οι παρεξηγήσεις, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα έχουν συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Προκειμένου να δοθεί πολιτική διάσταση στην έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας που θα συντάξουν και θα παρουσιάσουν εν συνεχεία στις Βρυξέλλες.
Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Με φόντο τις ζυμώσεις που κορυφώνονται στο παρασκήνιο, για μια καταλυτική παρέμβαση της ΕΚΤ στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα την αγορά ομολόγων «προβληματικών» χωρών, στα πρότυπα της στρατηγικής που ακολουθεί η αμερικανική Fed.
Στις 13 Σεπτεμβρίου, θα έρθει στην Αθήνα για συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα ο Γάλλος ομόλογός του, Ζαν-Πιέρ Μοσκοβισί. Ο οποίος δεν είναι απλώς ο Γάλλος… θησαυροφύλακας, και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο άλλοτε εξ απορρήτων του Ντομινίκ Στρος-Καν, και διευθυντής της καμπάνιας του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ. Προ… Sofitel. Γνωρίζει λοιπόν εκ των έσω… κάτι παραπάνω για το Μνημόνιο.
Η διαδρομή αυτή, καταλήγει (;) στο Eurogroup το οποίο συνέρχεται άτυπα στη Λευκωσία στις 14 Σεπτεμβρίου, από όπου και αναμένεται να φανεί… λευκός καπνός για το ελληνικό ζήτημα. Έτσι ώστε, στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, αλλά και εκείνη που θα ακολουθήσει τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου να αποφασιστεί η συνολική και ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Που θα συμπαρασύρει σε λύση και την Ελλάδα.
Εφόσον οι εξελίξεις έχουν την αναμενόμενα θετική κορύφωση που διαφαίνεται, θα πρέπει να αναμένουμε βήματα μπροστά και στο εσωτερικό μέτωπο: Την επίσπευση της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού του 2013. Και πιθανότατα τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με πολιτική πλέον συμμετοχή σε αυτή τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Έτσι ώστε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης να μπουν ακόμη πιο έντονα στο κάδρο των πρωταγωνιστών της λύσης, δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά. Αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ… στα βουνά. Της εθνικής μιζέριας και μελαγχολίας.
statesmen.gr