Πως είναι άραγε δυνατόν να αυξηθούν τα κουρέματα στα κονδύλια για την υγεία και οι ασθενείς να μείνουν ανεπηρέαστοι; Για τη νυν κυβέρνηση και τον νυν υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο φαίνεται ότι όλα είναι πιθανά. Παρ αυτά ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έρχονται νέα μέτρα και νέα ψαλιδίσματα. Τι μας περιμένει από τον Σεπτέμβριο;
Μπορεί η κυβέρνηση να διαμήνυε εδώ και καιρό ότι δε θα περισταλούν πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως από τον τομέα της Υγείας, δε φαίνεται όμως να έχει τη ίδια άποψη και η τρόικα που πιέζει το ποσό να φθάσει τουλάχιστον στα 800 εκατ.
Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός υγείας υποχρεώθηκε πια να παραδεχθεί ότι τα χρήματα που θα περισταλούν θα είναι παραπάνω.
Σε ερώτημα για το πρόσθετο πακέτο περικοπών ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε: «Είναι μια συζήτηση η οποία εξελίσσεται στα επίπεδα των 300 εκατ. ανά έτος, ενδεχομένως να αυξηθούν λίγο ακόμη, αλλά σε καμιά περίπτωση –επαναλαμβάνω- δεν πρόκειται να εμποδιστεί η άνετη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, όπως επίσης και στο αναγκαίο φάρμακο για τον κάθε ασθενή».
Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι τροικανοί θεωρούν ότι το ελληνικό κράτος πληρώνει πολλά για φάρμακα και σε καμία περίπτωση δε δέχονται το πόσο να φθάνει ετησίως στα 2,88 δις ευρώ. Πιέζουν νε περιορισθεί κοντά στα 2,1 δις ευρώ. Στόχος ανέφικτος κατά πολλούς παράγοντες της αγοράς.
Όμως τα μέτρα δεν περιορίζονται στα φάρμακα. Η δανειστές μας επιδιώκουν οι Έλληνες ασθενείς να αυξήσουν τη συμμετοχή τους τόσο στη φαρμακευτική όσο και στη νοσοκομειακή τους περίθαλψη ώστε να πλησιάσουν στο μέσο όρο της Ευρώπης.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ότι αν η συμμετοχή σήμερα για φάρμακα αγγίζει στις περισσότερες περιπτώσεις το 25%, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ενώ αντίστοιχα θα γιγαντωθεί και η συμμετοχή για νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Οι οριστικές αποφάσεις και ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοσθούν τα νέα βαριά μέτρα στην υγεία, αναμένεται να ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο οπότε και η κυβέρνηση θα έχει συνεννοηθεί με την τρόικα.
Δήμητρα Ευθυμιάδου / iatropedia.gr