Οι πέντε μαθητές που σάρωσαν μετάλλια και εύφημες μνείες
Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου να έχουν ήδη περάσει στην Ιστορία, αφήνοντας στη χώρα μας μια μάλλον πικρή γεύση λόγω της -κατώτερης των προσδοκιών- συγκομιδής μεταλλίων, ωστόσο σε έναν εντελώς διαφορετικό «στίβο» από αυτόν του αθλητισμού, η ελληνική σημαία είχε την τιμητική της. Ο λόγος για την 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που διεξήχθη από τις 4 έως τις 13 Αυγούστου στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στην οποία οι πέντε μαθητές λυκείου που εκπροσώπησαν τη χώρα μας διέπρεψαν, σαρώνοντας μετάλλια και εύφημες μνείες. Τα μετάλλια μάλιστα που απέσπασαν οι Ελληνες επίδοξοι αστρονόμοι ξεπέρασαν και αυτά της πολυάριθμης ολυμπιακής ομάδας του Λονδίνου, καθώς ανέρχονται σε τρία: ένα χάλκινο και δύο ασημένια.
Οι επιδόσεις αυτές μόνο ως εξαιρετικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, ιδιαίτερα δε αν αναλογιστούμε ότι και τα δύο παιδιά που δεν κατάφεραν τελικά να ανέβουν στο βάθρο δεν έφυγαν από τη Βραζιλία με άδεια χέρια, αφού τιμήθηκαν με ισάριθμες εύφημες μνείες. Τη σημαντικότερη διάκριση για την ελληνική ομάδα από τους... σύγχρονους Νεύτωνες πέτυχε ο 18χρονος Μάνος Βουρλιώτης από το 26ο ΓΕΛ Αθηνών, ο οποίος ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Από ένα χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν η Κρινιώ Μαρούδα από το ΓΕΛ Λεχαινών Ηλείας και η Ιωάννα Κούρκουλου από τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα Αττικής. Επίσης, ο Πάρης Τζιτζίμπασης από το ΓΕΛ Δοξάτου Δράμας και ο Θέμης Πράπας από το Κολέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης απέσπασαν εύφημες μνείες.
Την πιο επιτυχημένη -μέχρι σήμερα- ελληνική αποστολή τής εν λόγω Ολυμπιάδας ηγήθηκαν ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας Λουκάς Ζαχείλιας. Επίσης, στο Ρίο δίπλα στους Ελληνες μαθητές βρέθηκαν και ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Χρίστος Ξενάκης, καθώς και η κυρία Μαρία Κονταξή από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.
Στη φετινή 6η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν περίπου 140 μαθητές από 28 χώρες, ενώ ενδεικτικό των απαιτήσεων και του υψηλού επιπέδου του διαγωνισμού είναι το γεγονός ότι ο πρώτος χρυσός μαθητής, με καταγωγή από τη Λιθουανία, κατάφερε να επιλύσει το 85% των θεμάτων. Τα θεωρητικά θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι έφηβοι στο Ρίο χαρακτηρίστηκαν από τους ειδικούς μάλλον δύσκολα, ενώ ακολούθησε η εξέταση των μαθητών στον έναστρο ουρανό.
Μετά από την 100% επιτυχία στο Ρίο τα βλέμματα στον Βόλο
Οι Ελληνες όμως -και ιδιαίτερα οι λάτρεις της αστρονομίας και της αστροφυσικής- έχουν ακόμη έναν λόγο να είναι χαρούμενοι. Αυτός είναι ότι στη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα στην πόλη του Βόλου, θα διεξαχθεί του χρόνου το καλοκαίρι η 7η Διεθνής Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, όπως λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος Κωνσταντίνος Μαυρομάτης.
Ο ίδιος άλλωστε εμφανίζεται πανευτυχής αφού «τα τρία φετινά μετάλλια είναι μια ανεπανάληπτη επιτυχία για τη χώρα, η οποία ξεπερνά και την περσινή πολύ καλή παρουσία μας στην Ολυμπιάδα της Πολωνίας, όπου είχαμε κατακτήσει δύο χάλκινα μετάλλια. Φέτος όμως, συνυπολογίζοντας στα τρία μετάλλια και τις δύο εύφημες μνείες, είχαμε μια 100% επιτυχημένη παρουσία, οπότε μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για την επερχόμενη Ολυμπιάδα του Βόλου, όπου μάλιστα ως διοργανωτές έχουμε τη δυνατότητα να “κατεβάσουμε” δύο πενταμελείς ομάδες αντί για μία».
Υπερήφανος για το κατόρθωμα του γιου του δηλώνει βέβαια και ο πατέρας του «ασημένιου» Μάνου Βουρλιώτη, ο κ. Μιχάλης, ενώ, όπως λέει, ανυπομονεί να τον σφίξει στην αγκαλιά του μετά την πολυήμερη απουσία του στο Ρίο, μια και η επιστροφή της ελληνικής αποστολής αναμένεται σήμερα στις 5 το απόγευμα. «Μετά την κατάκτηση του μεταλλίου κατάφερα να μιλήσω με τον Μάνο μόνο μέσω skype, και αυτό για ελάχιστα λεπτά. Αυτό όμως που κυρίως με ευχαριστεί είναι ότι οι κόποι του ανταμείφθηκαν» αναφέρει ο κ. Μιχάλης, ο οποίος έχει γευτεί αρκετές χαρές από τον Μάνο, καθώς το μετάλλιο αυτό δεν αποτελεί τη μοναδική διάκριση του 18χρονου μαθητή. Πέρσι, στην Ολυμπιάδα Φυσικής στο Ταλίν της Εσθονίας ανέβηκε και πάλι στο βάθρο κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, ενώ στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Πολωνίας το 2011 απέσπασε εύφημη μνεία για τις επιδόσεις του. «Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά είμαι σίγουρος ότι κι εκεί θα έχουμε ανάλογα αποτελέσματα» καταλήγει ο κ. Βουρλιώτης.
Αγγελος Σκορδάς / dimokratianews.gr