Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη – Επιστροφή φόρου τέλος για όσους χρωστούν

Με τα έσοδα που πρέπει να εισπράξει το κράτος να φτάνουν τα 45 δισεκατομμύρια και ήδη να υπάρχει μια μαύρη τρύπα της τάξης των 2 δισ. από το πρώτο επτάμηνο του έτους έρχονται νέες σκληρές οδηγίες προς τις εφορίες ώστε να εισπράττονται τα χρέη.

Στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης περιλαμβάνονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, ακόμη και μισθών, άνοιγμα και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, ποινικές διώξεις και άλλα.

Μεταξύ των εντολών που θα λάβουν οι εφορίες είναι μα μην επιστρέφονται στους δικαιούχους φόροι όταν υπάρχουν οφειλές τους προς το δημόσιο και να γίνονται άμεσα και αυτεπάγγελτα συμψηφισμοί.

Σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” προβλέπονται και κατασχέσεις ακινήτων Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας. Εν τω μεταξύ, ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί, έπειτα από αίτησή του, να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.

Για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα μέτρα που προβλέπονται και είναι:
α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.
β) Κατάσχεση ακινήτων.
Εκτός των ανωτέρω, είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όπως η ποινική δίωξη σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Μεταξύ των μέτρων προβλέπονται και ποινικές διώξεις εναντίον των οφειλετών του Δημοσίου.
Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.

Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους τριακοσίων ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.
newsit.gr