Άρθρο του Λάκη Γιαννιδάκη στο sfedona.gr
Θα περίμενε κανείς να υπάρχει η ανάλογη σεμνότητα και μετριοπάθεια από τους εκπροσώπους της πολιτείας σε θέματα που ζητούν αυτονόητα κάτι τέτοιο.
Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου λάβαμε ενημέρωση (δείτε σε άλλη ανάρτηση) για σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη και όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι “κατενθουσιασμένοι” με τις επιδόσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους για την κατάσβεση των πρόσφατων μεγάλων πυρκαγιών στην Πελοπόννησο.
Τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού μετέφερε ο Αρκάς Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Μην τρελαθούμε τελείως τώρα κύριε Λυκουρέντζο μας …
Μέσα σε μία πενταετία από την εποχή του Κώστα Καραμανλή -πρωθυπουργού της παράταξής σας- μέχρι και σήμερα έχει καεί η μισή Πελοπόννησος!
Και για την βιβλική αυτή καταστροφή της Περιφέρειάς μας έχουν απαγγελθεί σκληρές κατηγορίες και έχουν διατυπωθεί αμείλικτα ερωτηματικά για τραγικές ολιγωρίες και ανεπάρκεια του κράτους και των υπευθύνων υπηρεσιών του!
Και αντί να βγείτε δημόσια και αναγνωρίσετε ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρότατες ελλείψεις στις υποδομές του κράτους και ολιγωρίες και λάθη στη χάραξη στρατηγικής και εκσυγχρονισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και να ζητήσετε συγγνώμη από τούς πολίτες της Πελοποννήσου που τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια είδαν να χάνονται ανθρώπινες ζωές ,τεράστιες περιουσίες τους και να καταστρέφεται το περιβάλλον τους, βγαίνετε και κάνετε πολιτική με την καταστροφή της Πελοποννήσου;
Έλεος και Λυκουρέτζο και ντροπή !
Εντάξει η Πυροσβεστική και οι πυροσβέστες έκαναν και με υπερβάλλον ζήλο αν θέλετε το καθήκον τους! Γιαυτό που πληρώνονται άλλωστε με λιγότερα ή περισσότερα χρήματα από την πολιτεία.
Όπως πληρώνεται ο δάσκαλος που μαθαίνει γράμματα τα παιδιά και ο αστυφύλακας για την δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών!
Κάνουν όλοι το αυτονόητο.
Το ζητούμενο είναι με τι πρόγραμμα με τι σχεδιασμό και με τι μέσα υποστήριξης κάνουν το έργο τους.
Εκτιμούμε και τιμούμε τις φιλότιμες και άοκνες πρωτοβουλίες και προσπάθειες του Περιφερειάρχη μας Πέτρου Τατούλη και των συνεργατών του για την αντιμετώπιση των Πυρκαγιών.
Επισήμως όμως δεν έχει αυτός και η Περιφέρεια τις αρμοδιότητες για τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κινδύνου που λέγεται πυρκαγιά.
Εδώ και 15 περίπου χρόνια με την Δασική Υπηρεσία την αρμοδιότητα πήρε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία φυσικά δεν ανήκει και δεν ελέγχεται από τις κατά τόπους Περιφέρειες.
Για να μην λέμε μεγάλες κουβέντες τώρα έτσι σε δουλειά να βρισκόμαστε…
Ο κεντρικός συντονισμός γίνεται από το Χαλάνδρι για όλη την Ελλάδα!
Μήπως ήρθε η ώρα να κάτσουμε σοβαρά και να κάνουμε έναν καλόπιστο και αντικειμενικό απολογισμό για τα αποτελέσματα της πυρόσβεσης επί εποχής αρμοδιότητας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας;
Με νούμερα και στοιχεία Να δούμε πόσες χιλιάδες στρέμματα δασών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν καεί στην Πελοπόννησο όλα αυτά τα χρόνια.
Πόσα σπίτια , πόσες στάνες,αποθήκες,αυτοκίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία των Πελοποννησίων πολιτών .
Και το κυριότερο : Ποόσες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν εξ αιτίας ελλείψεων μέσων, προσωπικού αλλά και σύγχρονων αποτελεσματικών σχεδιασμών;
Αντί λοιπόν να συγχαίρει ο ένας τον άλλο και να λέμε περίπου την γνωστή φράση “ζήτω που καήκαμε” μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις στον τομέα της πυρόσβεσης ;
Μήπως πρέπει να μας δώσει κάποιος εξηγήσεις … γιατί το περιβόητο σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης της Ν.Α. Κορινθίας που ολοκληρώθηκε το 2010 και στοίχισε περίπου 2 εκατ. ευρώ έμεινε αναξιοποίητο ;
Παραθέτουμε απόσπασμα από δημοσίευμα στον τοπικό τύπο τον Μαϊο του 2010 που αναφέρει :
”Η Νομαρχία Κορινθίας ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες ένα έργο που θα αποτελέσει πραγματική κληρονομιά για την όποια διοικητική δομή ακολουθήσει. Πρόκειται για το έργο που αναφέρεται στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης και διαχείρισης κινδύνου δασικών πυρκαγιών στο νομό Κορινθίας.
Ένα πλέγμα καμερών παρακολούθησης και μετεωρολογικών σταθμών έχει ήδη εγκατασταθεί σε νευραλγικά σημεία δασών του νομού, ενώ για πρώτη φορά έχουν καταγραφεί, με υψηλότατης ανάλυσης αεροφωτογραφίες και τεχνολογίες αιχμής, το οδικό δίκτυο, το δασικό οδικό δίκτυο, τα υδρογραφικά στοιχεία, οι χωματερές, οι πυροσβεστικοί σταθμοί και πολλά ακόμα σημεία ενδιαφέροντος.
Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά έχουν καταγραφεί με σύστημα συντεταγμένων οι πυροσβεστικοί κρουνοί που πλέον είναι πολύ εύκολα εντοπίσιμοι μέσω συστημάτων GPS. Στο σύστημα χρησιμοποιούνται όλες οι τεχνολογίες
επικοινωνίας όπως τα GSM, TETRA, UMTS, κλασικές τεχνολογίες και φυσικά το διαδίκτυο.
Εννέα κάμερες πυρασφαλείας και εφτά μετεωρολογικοί σταθμοί συλλέγουν δεδομένα 24 ώρες το 24ωρο και τα καταχωρούν σε μια βάση δεδομένων που τα αξιοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών.
Το σημαντικότερο είναι ότι οι κάμερες που έχουν βεληνεκές περίπου 20 χιλιομέτρων, μπορούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε εστία καπνού και να σημάνουν συναγερμό.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς, το σύστημα αναλύοντας τα μετεωρολογικά δεδομένα, τη μορφολογία του εδάφους και το είδος της βλάστησης, μπορεί να υπολογίσει την κατεύθυνση και το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς, δημιουργώντας πιθανά σενάρια που μπορούν να είναι καθοριστικής και σωτήριας σημασίας στις αποφάσεις των επιχειρησιακών μονάδων.
Αυτά είναι μόνο τα ελάχιστα από τις συνολικές δυνατότητες του συστήματος ! Το σύστημα βρίσκεται ήδη σε λειτουργία
και σύντομα θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές ώστε να είναι επιχειρησιακά έτοιμο το συντομότερο δυνατό.
Αυτό τον καιρό το έργο ολοκληρώνεται και ήδη έχει ξεκινήσει εκπαίδευση στελεχών της Νομαρχίας για τη διαχείριση και λειτουργία του συστήματος.
Κάμερες και μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν εγκατασταθεί σε νευραλγικά σημεία στους ορεινούς δασικούς όγκους στους Δήμους Τενέας, Στυμφαλίας, Ευρωστίνης, Φενεού, Λουτρακίου - Περαχώρας, Ξυλοκάστρου, Σολυγείας, Σικυωνίων. ”
Και για να επιστρέψουμε τώρα στην θλιβερή πραγματικότητα και στην μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 2012 … αναρωτιόμαστε :
Είναι δυνατόν σήμερα τα πυροσβεστικά οχήματα να μην διαθέτουν GPS με ειδικούς χάρτες που θα τα καθοδηγηθεί στο δάσος σε επαρχιακούς και δασικούς δρόμους , θα τους ενημερώνει με ακρίβεια που υπάρχουν δεξαμενές και κρουνοί ανεφοδιασμού και θα τους ενημερώνει για τις τοπικές ονομασίες περιοχών. Να τοποθετηθούν ηλεκτρονικοί ανιχνευτές φωτιάς .
Στην προηγούμενη μεγάλη φωτιά της Κορινθίας που ξεκίνησε από σκουπιδότοπο του δήμου Κορινθίων και κόντεψε να κάψει όλο τον Δήμο Τενέας ,ερχόντουσαν πυροσβεστικά από άλλους νομούς και έφταναν μέσα στην Κόρινθο για να ρωτήσουν που θα γεμίσουν νερό!
Στην πρόσφατη πυρκαγιά στο Σπαθοβούνι ήρθαν τουλάχιστον 15 πυροσβεστικά οχήματα από άλλες περιοχές άδεια από νερό και ρώταγαν τους κατοίκους που θα βρουν νερό για να γεμίσουν τα οχήματά τους!
Δεν είναι δυνατόν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας να είναι άυπνος τρία εικοσιτετράωρα και να συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.
Πρέπει να τον ρόλο αυτό να τον γνωρίζουν και άλλα στελέχη και μόλις περάσουν 8-10 ώρες να πάει να ξεκουραστεί ο άνθρωπος ώστε να μπορεί να λειτουργεί μόλις επανέλθει με καθαρό μυαλό!
Πάνε οι εποχές του ηρωισμού και του γιούρια! Αυτές οι εποχές υπήρξαν πριν ιδρυθεί το Ελληνικό κράτος ή τουλάχιστον στα πρώτα βήματά του.
Και κάτι ακόμα κ.Λυκουρέντζο ,
κάνατε σύσκεψη στην Τρίπολη για τις φωτιές στην Πελοπόννησο και συμμετείχατε μόνο οι Αρκάδες ή οι υπηρεσίες της Τρίπολης.
Η Κορινθία μετά από τέτοια καταστροφή και μάλιστα πρόσφατη δεν είχε λόγω παρουσίας στην σύσκεψη;
Που ήταν αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γιώργος Δέδες;
Που ήταν ο δήμαρχος Κορινθίων, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου και Κιάτου. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας;
Προσγειωθείτε λοιπόν στην πραγματικότητα κ.Λυκουρέντζο και όλοι οι υπεύθυνοι με μεγαλύτερο ή μικρότερο μερίδιο ευθύνης ο καθένας .
Ξεχάστε νοοτροπίες, πρακτικές και πολιτικές που μας έφεραν χρόνια πίσω και εν τέλει κατέστρεψαν πολλαπλά την χώρα μας.
Η Πελοπόννησος στον τομέα των πυρκαγιών έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από την ανοργανωσιά και την ολιγωρία και την αναποτελεσματικότητα του κράτους.
Έστω και τώρα ζητήστε τουλάχιστον μια συγνώμη από τους Πελοποννήσιους και σταματήστε να θριαμβολογείτε για τα λάθη και τις παραλείψεις σας λέγοντας όπως προείπα αυτό το γνωστό αλληγορικό απόφθεγμα του λαού μας “ζήτω που καήκαμε”!
Λάκης Γιαννιδάκης