Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Π.Ε. Αρκαδίας: 35.000 στρέμματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός

Η πυρκαγιά που έκαιγε για ημέρες την Αρκαδία έκαψε 35.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση και τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδία Βαγγέλη Γιαννακούρα. Τα πρώτα συνεργεία καταγραφής των ζημιών είναι αυτά του ΕΛΓΑ, που σύμφωνα με την ενημέρωση του αντιπεριφερειάρχη, βρέθηκαν σήμερα στα χωριά Ανεμοδούρι και Ρούτσι και θα συνεχίσουν το έργο της καταγραφής και στα υπόλοιπα χωριά, για όλες τις ζημιές που αφορούν σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία ενίσχυσης των πληγέντων με τη χορήγηση προνοιακού επιδόματος, ύψους 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό.
Έλεγχος για στατικότητα κτηρίων
Όπως είπε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης, κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αντισεισμικού Σχεδιασμού (ΥΑΣ) θα επισκεφτεί την πληγείσα περιοχή της επόμενες ημέρες, για έλεγχο και καταγραφή των κτηρίων που υπέστησαν ζημιά από τη φωτιά.
Παρεμβάσεις για αντιπλημμυρική θωράκιση
Σήμερα καθορίστηκαν οι επιτροπές με μηχανικούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και από αύριο δύο συνεργεία θα ξεκινήσουν καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί στις υποδομές, κυρίως σε δρόμους, γεφύρια και πρανή χειμάρρων και ποταμών, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, καθώς και παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, όπου αυτή κριθεί αναγκαία.
Επιτροπή για τις καταστροφές σε επιχειρήσεις
Επιπλέον, συγκροτήθηκε από το τμήμα Εμπορίου, επιτροπή που θα κάνει καταγραφή των πληγεισών από την φωτιά επιχειρήσεων, όπως ελαιοτριβεία και τυροκομεία, ενώ από το Δήμο Μεγαλόπολης έχουν κινηθεί οι διαδικασίες, για παροχή ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους που έχουν ανάγκη.
Άμεσα αναδάσωση-περιβαλλοντική αποκατάσταση
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας υπογράμμισε πως άμεσα πρέπει να ξεκινήσει αναδάσωση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής και για τον σκοπό αυτόν -είπε- είναι σε συνεργασία με το δασαρχείο.
Σε κρίσιμη κατάσταση ο τραυματίας 60χρονος
Ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση η υγεία του 60χρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΚΑΤ με εγκαύματα από τη φωτιά (τραυματίστηκε την πρώτη ημέρα), ενώ ο 45χρονος που κατηγορείται για την πρόκληση της φωτιάς από αμέλεια απολογήθηκε στον ανακριτή, ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερος.

aftodioikisi.gr