Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Δημοσκοπήσεις Κάπα Research και MRB:Ψήφο σε ανάπτυξη και εργασία

          Δύο νέες δημοσκοπήσεις, της Κάπα Research και της MRB δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.
Δημοσκοπήσεις Κάπα Research και MRB, μετά τις εκλογές, τι παίρνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖα, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες στην πρόθεση ψήφου, τι ζητούν οι πολίτεςΣτη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα» της Κυριακής, ένας στους τέσσερις πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από τα κόμματα, ενώ σε ποσοστό 55,2% θεωρούν θετική εξέλιξη την κυβερνητική συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Επίσης, δηλώνουν αδιάφοροι για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ζητούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 23,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7%, το ΠΑΣΟΚ 11,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,4%, η Χρυσή Αυγή 7,4%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,7% και το 4,8%.
Υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από την κυβέρνηση τάσσεται το 55,6% των ερωτηθέντων, ενώ κατά το 40,6%.

Ειδικότερα, υπέρ των αποκρατικοποιήσεων τάσσεται το 62,7% των ερωτηθέντων και μόνο το 29,4% κατά. Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών αξιολογούνται αρνητικά από το 62,7% και θετικά από το 30,9%.
Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με ποσοστό 61,5%, δεύτερος, ο Αντώνης Σαμαράς με 50,9%, τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 42,8%, τέταρτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 35,7% και ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος (30,4%), η Αλέκα Παπαρήγα (23,5%) και ο Νίκος Μιχαλολιάκος (18,9%).

Σε άλλη δημοσκόπηση της MRB για τη Real News, το 73,9% ζητά από την κυβέρνηση να επιμείνει στην αναδιαπραγμάτευση ανεξάρτητα από το κόστος που αυτό μπορεί να έχει ως προς τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ και μόνο το 15,5% να δεχθεί τους όρους χωρίς διαπραγμάτευση. Μάλιστα οι πολίτες θεωρούν ότι γνωρίζουν τα όρια της διαπραγμάτευσης. Το 26,4% πιστεύει ότι θα δοθεί διετής επιμήκυνση, ενώ το 34% εκτιμά ότι η τρόικα θα διαπραγματευτεί κάποιους όρους.
Ωστόσο, ενδεικτικό των προσδοκιών είναι ότι το 60,8% πιστεύει ότι η κυβέρνηση «δεν θα τα καταφέρει» στην επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου και το 35,6% απαντά ότι «θα τα καταφέρει». Πάντως, σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν απίθανη την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με ποσοστό 21,7%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 10,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,3%, η Χρυσή Αυγή με 6,1%,η Δημοκρατική Αριστερά με 5,1% και το ΚΚΕ με 4,1%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι 18,5%
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μοιρασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις της τρικομματικής κυβέρνησης. Θετικά αξιολογούνται από το 42,2% των ερωτηθέντων και αρνητικά από το 41,3%.
Στην ερώτηση για το ποιόν θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό οι πολίτες, ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος με ποσοστό 40,6% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 24,7%.

Στην ερώτηση αν εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, το 75% απαντά «μάλλον όχι» ενώ σε αντίστοιχη ερώτηση για το πόση διάρκεια ζωής δίνουν στην κυβέρνηση, 1 στους 2 πολίτες απαντά «μέχρι ένα χρόνο», ενώ το 36,4% απαντά από 1 έως 2 χρόνια.

Τέλος, το 47,1% των πολιτών θεωρεί την κυβέρνηση χειρότερη ή πολύ χειρότερη από ό,τι περίμενε, έναντι 34,6% όσων θεωρούν ότι είναι καλύτερη ή πολύ καλύτερη από αυτό που περίμεναν.

eklogika.gr