Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες για τον όψιμο παγετό»


Επικοινωνία με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την πορεία των αποζημιώσεων στους αμπελοκαλλιεργητές που επλήγησαν την άνοιξη από όψιμο παγετό. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Έχουν παρέλθει ήδη σχεδόν τρεις μήνες από τα μέσα Απριλίου, όταν σε πολλές περιοχές της Κορινθίας εκδηλώθηκε παγετός, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες. Είχα επισκεφθεί τις περιοχές και είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κυρίως τις πρωινές ώρες είχαν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των σταφυλιών.

Τις επόμενες ημέρες η έκταση της ζημιάς έγινε ακόμα πιο φανερή, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των παραγωγών. Επιπρόσθετα, υπήρχε έντονη ανησυχία ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις που μεσολάβησαν και η έλλειψη εκλεγμένης κυβέρνησης πιθανώς να προκαλούσαν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, σε μία περίοδο που οι αγρότες μας δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν πότε θα λειτουργήσει το κράτος.

Είναι κεφαλαιώδους σημασίας οι κρατικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα όσες σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, να συνεχίζουν το έργο τους απερίσπαστες. Επικοινώνησα με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να διαπιστώσω εάν και κατά πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία. Όπως με ενημέρωσαν στις αυτοψίες και τις εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκαν ζημιές και τα πορίσματα θα έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στον ΕΛΓΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Με διαβεβαίωσαν ότι τα κριτήρια είναι δίκαια και αντικειμενικά, ώστε οι αμπελοκαλλιεργητές μας θα αποζημιωθούν κανονικά, τόσο ως προς τον χρόνο, όσο και ως προς τα ποσοστά.

          Οι αμπελοκαλλιεργητές της Κορινθίας ταλαιπωρούνται από το 2009. Μου έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αγανάκτησή τους και βεβαίως, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, ανησυχούν ιδιαίτερα. Έπειτα από τρία χρόνια εγκατάλειψης απαιτούν την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας. Έχω τη διαβεβαίωση ότι οι αποζημιώσεις για τον παγετό του Απριλίου θα φθάσουν έγκαιρα και θα είναι απόλυτα ικανοποιητικές για τους παραγωγούς μας. Σε κάθε περίπτωση, έχω διατυπώσει την πάγια πεποίθησή μου ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για την ταχύτερη και καλύτερη στήριξη τόσο του αγροτικού εισοδήματος όσο και της παραγωγής και δεσμεύομαι ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.»