Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

"Δεν θα κλείσει η Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο" - Με παρέμβαση του πρωθυπουργού άνοιξε το εργοστάσιο

 
Πως φτάσαμε στο να επέμβουν τα ΜΑΤ τα ξημερώματα
- Τι δηλώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου
- Δεν θα κλείσει η μονάδα λέει η Διεύθυνση της Ελληνικής Χαλυβουργίας
- ΧΑΟΣ στην Εθνική και εντάση οδηγών και απεργών

Στελέχη της εταιρείας όπως αναφέρει το ΑΠΕ δήλωσαν ότι μετά την απόφαση της Πολιτείας να αποκαταστήσει την νομιμότητα, εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση, δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την υποβολή αιτήματος ομαδικών απολύσεων και την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας.

Οι ίδιοι άνθρωποι τονίζουν ωστόσο ότι τα προβλήματα παραμένουν από τη στιγμή που εργαζόμενοι που επιθυμούν να δουλέψουν δέχονται επιθέσεις στην είσοδο του εργοστασίου και παρεμποδίζονται από απεργούς.

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις εξελίξεις στη Χαλυβουργία και το άνοιγμα του εργοστασίου ύστερα από εννέα μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έδωσε με σαφήνεια την εντολή ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως ο κ. Σαμαράς θεωρεί ύψιστης σημασίας, για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή, το δικαίωμα στην εργασία και ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει αυτό το δικαίωμα με κάθε τρόπο.

Παράλληλα, τονίζουν πως με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να στείλει με αποφασιστικότητα το μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πως οι νόμοι θα εφαρμόζονται παρά τις επιθυμίες ορισμένων συνδικαλιστικών μειοψηφιών για το αντίθετο.


Από την πλευρά τους οι απεργοί καταγγέλλουν πως οι δυνάμεις των ΜΑΤ με τη χρίση βίας τους απομάκρυναν από την πύλη του εργοστασίου.

Τα ΜΑΤ επενέβησαν στις πέντε και μισή τα ξημερώματα μετά από εντολή του εισαγγελέα. Την ώρα εκείνη στην πύλη του εργοστασίου υπήρχαν περίπου 15 απεργοί. Ακολούθησε ένταση με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν έξι προσαγωγές. Λίγη ώρα αργότερα οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις και έτσι οι απεργοί θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι πως με τη χρήση βίας παρεμπόδισαν την είσοδο εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Ένταση υπήρξε και όταν περίπου 50 εργαζόμενοι που δεν επιθυμούν να απεργήσουν εισήλθαν από την πίσω πύλη του εργοστασίου.

Αμέσως μετά την επέμβαση των ΜΑΤ πάντως στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτομα που διαμαρτύρονται για την επέμβαση με αποτέλεσμα οι δύο από τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας στο ρεύμα της λεωφόρου Αθηνών μπροστά στην πύλη του εργοστασίου να είναι αποκλεισμένα από αστυνομικούς και απεργούς.
Λόγω του “μπλόκου” στο σημείο έχει δημιουργηθεί ουρά χιλιομέτρων τόσο στη λεωφόρο Αθηνών, όσο και στη λεωφόρο Σχιστού, ενώ εξαιτίας αυτού του προβλήματος έχει προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και στη λεωφόρο Κηφισού καθώς είναι χιλιάδες οι οδηγοί που αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές κυρίως μέσω της Αττικής οδού.

Ένταση όμως στην περιοχή όπου συχνά οδηγοί χάνουν την ψυχραιμία τους αφού είναι κολλημένοι εδώ και ώρες στο σημείο. Μάλιστα λίγο μετά τις 11:30 ένας οδηγός προσπάθησε να παρασύρει με το όχημα του απεργούς που ήταν στην μέση του δρόμου.

Για βίαιη εισβολή των ΜΑΤ που δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλει αυταρχισμό ζητώντας την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ.

Ολόκληρη η ανακυνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ:

Η αιφνιδιαστική βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής για το πώς θέλει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους η νέα μνημονιακή κυβέρνηση.
Είναι σαφές ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιλέγει το δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει όταν διεκδικεί και αγωνίζεται. Άλλωστε η σημερινή βίαιη επίθεση και εισβολή, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο, τους εργαζόμενους και την εργοδοσία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ καθώς και την απελευθέρωση των συλληφθέντων απεργών.
Καλούμε στη σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργανώνεται από το συνδικάτο των χαλυβουργών στις 5.30 μ.μ. στον κόμβο του Ασπροπύργου.
Ο αγώνας των χαλυβουργών συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωσή του.

Στο πλευρό των απεργών τάσσεται η Χρυσή Αυγή καλώντας την κυβέρνηση να πιέσει την εργοδοσία για λύσεις στα προβλήματά τους

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής:

Η Χρυσή Αυγή αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματα των απεργών και των απολυμένων της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Καλεί την εργοδοσία να επιλύσει τα προβλήματα των εργαζομένων και την κυβέρνηση να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε το εργοστάσιο να ξεκινήσει πάλι να λειτουργεί και να παράγει.
Οι Έλληνες εργάτες δεν καπελώνονται από κανένα κομματικό χώρο. Η λήψη οποιουδήποτε κατασταλτικού μέτρου εναντίον τους είναι απαράδεκτη και η όποια εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση θα βαραίνει τη μνημονιακή συγκυβέρνηση.

Έντονη η αντίδραση του ΚΚΕ που κάνει λόγο για επίθεση εναντίον των απεργών με "γκαγκστερικό τρόπο".Παράλληλα οι βουλευτές του κόμματος προέβησαν σε διαβήματα διαμαρτυρίας στους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης κ. Νικ. Δένδια και Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, καθώς και στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ως τη βασική υπεύθυνη για την εισβολή των ΜΑΤ στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», μετά από εισαγγελική εντολή. Καταγγέλλει τη χρήση χημικών, τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις απεργών, προκειμένου να προστατευτεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση.

Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι αυτό το κράτος, οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους είναι ενωμένοι ενάντια στους εργάτες, τα άλλα λαϊκά στρώματα, τη λαϊκή οικογένεια που αγωνίζεται απεγνωσμένα να τα βγάλει πέρα.

Το χτύπημα που επιχειρήθηκε τα ξημερώματα με γκανγκστερικό τρόπο, δεν στοχεύει μόνο τους αγωνιστές χαλυβουργούς που απεργούν επί 9 μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ απαιτεί να αποσυρθούν αμέσως τα ΜΑΤ απ’ τη «Χαλυβουργία» και να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες.

Καλεί σε ένταση της αλληλεγγύης στον αγώνα των χαλυβουργών. Η τρομοκρατία κατά του λαού μας δεν πρέπει να περάσει.

newsit.gr