Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ένα (πολύ) μεγάλο βήμα…

Σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του 1969, ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Σελήνη, γράφοντας φυσικά και αυτονότητα Ιστορία. Σε πείσμα των θεωριών συνωμοσίας, που μέχρι και σήμερα συνοδεύουν εκείνες τις εικόνες, και αφήνουν (βαριά) υπονοούμενα για το κατά πόσο οι Αμερικανοί αστροναύτες προσεδαφίστηκαν πραγματικά στη Σελήνη, και όχι… στην έρημο.
Ήταν πρακτικά μια νίκη των Αμερικανών απέναντι στους Σοβιετικούς, που μέχρι τότε έδειχναν να έχουν το πάνω χέρι στην κούρσα για την κατάκτηση του διαστήματος, σε μια εποχή κατά την οποία ο Ψυχρός Πόλεμος γνώριζε την κορύφωσή του. Ήταν όμως και μια νίκη του ανθρώπου απέναντι στο πεπρωμένο και τις αδυναμίες του, αν και μάλλον έμεινε ημιτελής, καθώς η ανθρωπότητα μόλις πολύ πρόσφατα άρχισε να εξετάζει και πάλι την προοπτική εποικισμού της Σελήνης, ως λύτρωση για τα προβλήματα του πλανήτη που κληρονομήσαμε.
Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα, είχε πει αυθόρμητα ο Νιλ Άρμστρονγκ. Ανεξαρτήτως του… φρένου που ακολούθησε εκείνη τη διαστημική αποστολή, ούτε και ο ίδιος ενδεχομένως να μην μπορούσε να αντιληφθεί πλήρως το πόσο μεγάλο ήταν το βήμα αυτό.

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ / statesmen.gr