Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια από τις πολιτικές προτεραιότητες που έθετε εδώ και αρκετό καιρό η Δημοκρατική Αριστερά, χωρίς να συναντά σοβαρές αντιδράσεις στην πρότασή της από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τους δυο εταίρους της στη σημερινή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Στις συζητήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη ωστόσο, καθώς και στις ζυμώσεις των αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων, διαφάνηκε ότι το ζήτημα του εκλογικού νόμου, και των σημαντικών αλλαγών που πρέπει να συντελεστούν, παραπέμπεται εκ των πραγμάτων στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Υπάρχει βέβαια ένα σκέλος του εκλογικού νόμου που χρίζει άμεσης αλλαγής, και όπως όλα δείχνουν θα προωθηθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Είναι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της χώρας, έτσι ώστε να υπάρχει ένα μάξιμ βουλευτών που μπορούν να εκλεγούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας.
Η κατάτμηση αφορά πρωτίστως και κύρια τη Β’ Αθηνών, που εδώ και πολλά χρόνια είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, όχι μονάχα της Ελλάδας, αλλά συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά ωστόσο και την Περιφέρεια Αττικής που μαζί με τη Β’ Αθηνών, θα είναι πρόσθετα ενισχυμένες στις επόμενες εθνικές εκλογές, από τη στιγμή που θα ισχύσουν τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού της χώρας.
statesmen.gr