Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας, παρουσία Παπούλια και Σαμαρά


Ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας – Στις 11.00 συναντάται με την τρόικα. Ορκίστηκαν επίσης ο νέος υφυπουργός Επικρατείας Σίμος Κεδίκογλου, καθώς και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας
          
Ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ως υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ορκίστηκε σήμερα, Πέμπτη, στις 10 το πρωί. Η τελετή, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο χοροστατούντος του επισκόπου Θερμοπυλών Ιωάννη και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, αλλά και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ουσιαστικά έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από την εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη στο μάτι.
Μαζί με τον κ. Στουρνάρα ορκίστηκαν ο νέος υφυπουργός Επικρατείας Σίμος Κεδίκογλου, καθώς και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι τρεις υπουργοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Άλλωστε, ο κ. Στουρνάρας έπρεπε να φύγει άμεσα καθώς στις 11 το πρωί συναντήθηκε με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, με τους οποίους αργότερα το μεσημέρι (στις 13.00) είχε συνάντηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 και οι επικεφαλής της τρόικας αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Αυτή τη στγμή συναντώνται με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα μείνουν στην Αθήνα μέχρι και το Σάββατο, όταν και αναμένεται να έχουν και νέες συναντήσεις με στελέχη της νέας κυβέρνησης. Έπειτα, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα προς τα μέσα με τέλη Ιουλίου για να αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και αφού στο ενδιάμεσο τα κλιμάκια που θα μείνουν στην Ελλάδα πραγματοποιήσουν λεπτομερή έλεγχο τη ελληνικής οικονομίας. Πάντως, η τρόικα έχει ήδη ενημερωθεί εκτενώς για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών και την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες δεν έχουν και ουσιαστικό χαρακτήρα. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά έχει συγκεκριμένους στόχους. Ένας εξ αυτών, είναι να πετύχει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου. Τα χρήματα αυτά είναι σημαντικά, καθώς από αυτά θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα αποπληρωθεί ομόλογο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ, ενώ επίσης θα εξασφαλισθεί ρευστότητα στα ταμεία ώστε να καλυφθούν μισθοί και συντάξεις.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ότι θα δεσμευθεί στην τρόικα για επανεκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων, επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, αναδιάρθρωση των δημόσιων φορέων και εξυγίανση των ΔΕΚΟ.
Από την άλλη πλευρά, η τρόικα αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής του προγράμματος και της κάλυψης των δημοσιονομικών αποκλίσεων, χωρίς να αναγνωρίζει ουσιαστικά το ελαφρυντικό της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Επίσης, θα θίξουν τις υστερήσεις στα φορολογικά έσοδα, την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, την εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, τις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων και την υλοποίηση 15.000 απολύσεων στον δημόσιο τομέα.