Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των πυρόπληκτων με απόφαση του ΠΕΣΥ


"Αν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας ήταν υγιές θα μπορούσε να έχει αποτρέψει το μέγεθος της κρίσης, αλλά και αν δεν μπορούσε να την αποτρέψει θα ήταν έτοιμο για να την αντιμετωπίσει με όπλα στο δικό του οπλοστάσιο" δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την διάρκεια συζήτησης του θέματος που αφορά τα δάνεια των πυρόπληκτων νοικοκυριών που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου τη Τετάρτη 4 Ιουλίου.

"Κανένας δεν μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, με ιδιοτέλεια απέναντι στα γενικότερα προβλήματα του τόπου" συνέχισε στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημειώνοντας πως "Το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που έφτασε η χώρα, ανεξαρτήτως των ευθυνών που έχουν οι πολιτικοί και οι θεσμοί του κράτους. Ο έλλειψη κανόνων έφερε την κατάσταση στο σημείο αυτό και σε καμία περίπτωση το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα δεν ανέλαβε τις υποχρεώσεις του οδηγώντας το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με μεγαλύτερη ταχύτητα μέσα στην δίνη της κρίσης". Τα πυρόπληκτα δάνεια τόνισε ο Πέτρος Τατούλης, "ήταν απόφαση της τότε κυβέρνησης για να απαλύνει τις συνέπειες των πυρκαγιών της περιόδου εκείνης και η σημερινή εξέλιξη, να λειτουργούν δηλαδή οι τράπεζες με τρόπους είσπραξης των δόσεων θωρακίζοντας ξανά την δική τους επιβίωση σε βάρος των πολιτών, είναι ανεπίτρεπτη".

Το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε τη λήψη απόφασης για να παρέμβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου προς το Υπουργείο Οικονομικών, το Γραφείο του Πρωθυπουργού και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που πήραν όσοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο τάχθηκε ενάντια στην απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανειοληπτών με εγγύηση του δημοσίου σε σχέση με όσους έχουν εγγυηθεί την προσωπική τους περιουσία και ζήτησε ομόφωνα την τροποποίησή της. Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι αποτελεί πεποίθηση του Περιφερειακού Συμβουλίου να τηρεί ώριμη πολιτική στάση απέναντι στα σημαντικά προβλήματα του τόπου, «ακόμα και αν είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του» και έθιξε τη συμπεριφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος απέναντι στους πολίτες.