Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

EURO 2012 (Β΄ όμιλος, 1η ημέρα): Γερμανία-Πορτογαλία 1-0

Η εκτελεστική δεινότητα του Μάριο Γκόμεζ (72΄) χάρισε στη Γερμανία τη νίκη με 1-0 επί της Πορτογαλίας, στην αναμέτρηση που διεξήχθη στη «Λβιβ Αρένα» της Ουκρανίας, στο πλαίσιο του 2ου ομίλου του EURO 2012.
Δεν ήταν καλύτερη η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ στο δεύτερο χρονικά ματς του ομίλου, ωστόσο, ήταν πιο ουσιαστική. Κατάφερε, όμως, να εκμεταλλευτεί τη μοναδική στιγμή αδράνειας της άμυνας των Πορτογάλων και με τον κορυφαίο σκόρερ της Μπουντεσλίγκα με την φανέλα της Μπάγερν να πάρει την πολύτιμη νίκη, που σε συνδυασμό με αυτή των Δανών επί των Ολλανδών, βάζει τις δύο ομάδες σε θέση οδηγού για την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η Πορτογαλία μπορεί να τα βάζει με την τύχη της, καθώς είχε δύο δοκάρια και δύο μεγάλες ευκαιρίες και με τη συνολική παρουσία της στην αναμέτρηση δικαιούτο, τουλάχιστον, την ισοπαλία.
Αν εξαιρέσει κανείς την κεφαλιά του Γκόμεζ στο 2΄ που μπλόκαρε ο Πατρίσιο και μία φάση διαρκείας στο 41ο λεπτό, όταν τα διαδοχικά σουτ των Οζίλ και Μίλερ δεν βρήκαν στόχο, το πρώτο μέρος της αναμέτρησης ήταν το χειρότερο από τα υπόλοιπα τρία που παίχτηκαν χθες και σήμερα. Οι παίκτες της Γερμανίας είχαν την κατοχή της μπάλας και... φλύαρη υπεροχή, αλλά δεν μπορούσαν με τίποτα να βρουν διαδρόμους για να διασπάσουν την πολύ καλά οργανωμένη άμυνα των Πορτογάλων. Με σωστό στήσιμο από τον Πάουλο Μπέντο και άριστη τακτική, οι Ίβηρες δεν κινδύνευσαν ουσιαστικά στο πρώτο μέρος κι αν ήταν λίγο πιο τυχεροί θα πήγαιναν στα αποδυτήρια προηγούμενοι στο σκορ. Το σουτ του Πέπε, όμως, μέσα από την περιοχή, στο 44΄, σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Νόιερ. Οι Πορτογάλοι σήκωσαν τα χέρια και ζήτησαν γκολ, αλλά όπως έδειξε το βίντεο η μπάλα στην επαναφορά της δεν πέρασε τη γραμμή του τέρματος.
Με πιο γρήγορο ρυθμό κι από τις δύο ομάδες ξεκίνησε το δεύτερο μέρος. Οι Ιβηρες πλησίασαν στο γκολ στο 64΄ με τον Μουτίνιο να βρίσκει σε θέση βολής τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά την τελευταία στιγμή έβαλε το πόδι ο Μπόατενγκ και απεσόβησε τα χειρότερα. Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε, ωστόσο, τα αμυντικά λάθη δεν συγχωρούνται σε ματς τέτοιου επιπέδου. Μια φορά στο ματς «κόλλησε» το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Πορτογάλων (Πέπε, Μπρούνο Αλβες) ξέφυγε ο Μάριο Γκόμεζ και με κεφαλιά στο 72΄ έβαλε μπροστά τα «πάντσερ». Στο υπόλοιπο το αγώνα, οι παίκτες του Πάουλο Μπέντο δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην ισοφάριση, αν και απείλησαν τρεις φορές με τους Ρονάλντο, Νάνι και Βαρέλα. Η σέντρα-σουτ του δεύτερου στο 84΄ σταμάτησε στη συμβολή των δοκαριών του Νόιερ, ενώ στο 87΄ ο Βαρέλα νικήθηκε από τον Νόιερ στο τετ-α-τετ που είχαν.
Διαιτητής: Στεφάν Λανουά (Γαλλία)
Κίτρινες: Μπαντστούμπερ, Μπόατενγκ - Πόστιγκα, Κοεντράο
Οι συνθέσεις:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Χούμελς, Μπαντστούμπερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Οζίλ (87΄ Κρόος), Μίλερ (94΄Μπέντερ), Ποντόλσκι, Γκόμεζ (80΄ Κλόζε).
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Πάουλο Μπέντο): Πατρίσιο, Αλβες, Πέπε, Κοεντράο, Περέιρα, Βελόσο, Μουτίνιο, Μεϊρέλες (80΄ Βαρέλα), Νάνι, Ρονάλντο, Πόστιγκα (70΄ Νέλσον Ολιβέιρα).