Μια χώρα που έκανε το παράλογο… επίσημο τρόπο ζωής, δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι διαφορετικό, από την… παράσταση που ανεβαίνει στη σκηνή της παραπολιτικής και της παραφιλολογίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αφορμή τα “αποτελέσματα” των “μυστικών” δημοσκοπήσεων.
Που φυσικά, είναι “μυστικές” μονάχα για το επίσημο ελληνικό κράτος, που με τη γνωστή απαγόρευση δημοσίευσης των ευρημάτων τους, την οποία έχει επιβάλλει, πολύ απλά οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση. Η δύναμη μιας φήμης άλλωστε, ειδικά όταν πλασάρεται ως λογικοφανής, είναι καλπάζουσα σε σχέση με τη δυναμική της… πεζής πραγματικότητας.
Από στόμα σε στόμα, διακινούνται “πληροφορίες”, και μάλιστα… εμπιστευτικές, περί του τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αν η Νέα Δημοκρατία έχει διαφορά ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν οι αναποφάσιστοι, που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν… ορθόδοξα, αν η Χρυσή Αυγή θα πάει καλύτερα από τις εκλογές του Μαϊου, αν… αν… αν.
Η πραγματικότητα είναι αφόρητα απογοητευτική. Και αποκαλύπτει την ενδογενή υστέρηση των “ειδικών”, να διαβάσουν πίσω και μεταξύ των ευρημάτων από τις έρευνές τους. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταλήξουν σε ξεκάθαρα συμπεράσματα, να μεταδίδουν “τσαλακωμένη” εικόνα στα κομματικά επιτελεία και τα ΜΜΕ, και από εκεί να αρχίζουν… οι χοροί της παραπληροφόρησης.
Η ευθύνη φυσικά δεν βαρύνει, αποκλειστικά τουλάχιστον, τους “ειδικούς”. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι από τις εκλογές του 2009 κιόλας, με ενδιάμεση στάση τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, και κορύφωση την αναμέτρηση της 6ης Μαϊου, το δημοσκοπικό περιβάλλον θυμίζει… ναρκοπέδιο.
Η εικόνα έχει γίνει εξαιρετικά σύνθετη, περίπλοκη και μεταβαλλόμενη. Με αποτέλεσμα, να μην έχουν αναπτυχθεί εγκαίρως και με αξιοπιστία, τα μεθοδολογικά εκείνα εργαλεία που θα επέτρεπαν στους δημοσκόπους να καταλήγουν σε καθαρή “ανάγνωση”. Αντί να ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέφτουν θύμα παραπλάνησης, από όσους συνεχίζουν να απαντούν στις δημοσκοπήσεις, κάνοντας… χαβαλέ.
Όλα αυτά φυσικά ενθυλακώνουν έναν ακόμη πιο μεγάλο κίνδυνο: Να λειτουργούν οι φήμες που προέρχονται από τη δημοσκοπική στρέβλωση ως τροφοδότες και διαμορφωτές καινούριων δεδομένων. Όπως πολύ συχνά συμβαίνει με τις δημοσκοπήσεις. Τότε αρχίζουν τα (πολύ) δύσκολα.
statesmen.gr