Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ο Σαμαράς θέτει το εθνικό δίλημμα

Με τη σημερινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα, όπου θα μιλήσει ο Αντώνης Σαμαράς, κλείνει η περίοδος-γέφυρα που μας οδήγησε από τις εκλογές της 6ης Μαϊου σε εκείνες της 17ης Ιουνίου. Μια… περίεργη περίοδος, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή: Ο νέος διπολισμός εξουσίας αφορά τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πλέον… πρώην κόμμα. Όχι απλά μεγάλο. Πρώην κόμμα, γενικώς.
Η χθεσινή αντίδραση του Χρηματιστηρίου που “τσίμπησε” 10%, μετά τις φήμες για δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία να αποκτά προβάδισμα νίκης, είναι εξόχως ενδεκτική του κλίματος που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Και θα αναδείξει σήμερα στο Σύνταγμα ο Αντώνης Σαμαράς, με μια σειρά από διλήμματα τα οποία θα θέσει.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα καλέσει τους Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Για το μέλλον του τόπου. Για το μέλλον των παιδιών τους. Για το αν θέλουν να συνεχίσει η Ελλάδα να συμμετέχει στην Ευρώπη, προσδοκώντας σε μια εκ των έσω αλλαγή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, έστω κι αν κάτι τέτοιο απαιτεί τις θυσίες που όλοι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε.
Ή, αν δεν θα ενοχληθούν στην περίπτωση κατά την οποία η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, εκδιωχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αναζητεί συμμάχους στον… Τρίτο Κόσμο. Αυτό είναι το ουσιαστικό εθνικό δίλημμα που θα έχει μπροστά του ο καθένας από εμάς την Κυριακή, μόλις βρεθεί πίσω από το παραβάν.

Εμμανουήλ Ζερβός / statesmen.gr