Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ

Πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η… ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ; Το ερώτημα δεν είναι διόλου ρητορικό, αλλά βαθιά πραγματιστικό. Απ’ τη μια ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται αποφασισμένος να ανακοινώσει το βράδυ των εκλογών της 17ης Ιουνίου τη διάλυση του Κινήματος για… κάτι άλλο. Απ’ την άλλη, η εσωκομματική αντιπολίτευση, στελέχη που η νέα ηγεσία κράτησε μακριά από την προεκλογική εκστρατεία και με τη σειρά τους άσκησαν κριτική στη σημερινή Ιπποκράτους, δείχνουν αποφασισμένα να ζητήσουν… λογαριασμό από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το αναμενόμενα τραγικό αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής.
Με όσα είπε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ελάχιστες αμφιβολίες άφησε για τις προθέσεις του να προχωρήσει από τη Δευτέρα σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Όπως και με όσα είπε απ’ την άλλη ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος εξελίσσεται σε πόλο συσπείρωσης όσων ασκούν κριτική στον διάδοχο του Γιώργου Παπανδρέου, επίσης ήταν ξεκάθαρο πως τα όργανα έχουν ήδη αρχίσει.
Κάπου… εκεί κοντά, συναντά κανείς τον Θεόδωρο Πάγκαλου, που επίσης φαίνεται να έχει πάρει θέση μάχης κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ με ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένονται οι τοποθετήσεις και οι αντιδράσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και της Άννας Διαμαντοπούλου.
Χωρίς φυσικά να ξεχνά κανείς και την πάντα ισχυρή ομάδα των παπανδρεϊκών. Που θεωρούν ότι έχουν “ανοιχούς λογαριασμούς” με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την ομάδα των στενών συνεργατών του.

Ο Γιώργος δηλώνει “παρών”

Τις τελευταίες μέρες, ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε μια έντονη πολιτική δραστηριότητα εξωστρέφειας. Με δημόσιες εμφανίσεις του και συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, αλλά και με δήλωση την οποία υπογράφει στην προσωπική ιστοσελίδα του, ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι έχει διάθεση να δηλώσει “παρών” σε αυτή την οριακή συγκυρία. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και πολύ ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ.
Με ό, τι φυσικά συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το μέλλον, καθώς ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ διατηρεί ισχυρούς θύλακες υποστηρικτών στο εσωτερικό του Κινήματος, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι την επομένη των εκλογών, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ απειλείται με ιστορική συντριβή και πρωτοφανή χαμηλά ποσοστά, ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να μιλήσει, και να καταθέσει τη δική του ερμηνεία για τις εξελίξεις.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη δικτυακή δήλωσή του, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να εξισώσει τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντας στον δεύτερο διάθεση λαϊκισμού, και στον πρώτο έλλειψη αυτοκριτικής για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας.
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν με νόημα ότι η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, στη χρονική στιγμή που εκδηλώνεται, έρχεται να… προσπεράσει τον πολιτικό λόγο και τη ρητορική που έχει αναπτύξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Με ό, τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το μέλλον.

Νικόλαος-Κυριάκος Ζωντανός / statesmen.gr