Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Νέος πρωθυπουργός της χώρας, ο Α. Σαμαράς – Μετά την ορκωμοσία, η νέα κυβέρνηση

Νέος πρωθυπουργός της χώρας, ο Α. Σαμαράς – Μετά την ορκωμοσία, η νέα κυβέρνηση
          

Πρωθυπουργός της χώρας ορκίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής που είχε λάβει ως πρώτο κόμμα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, δήλωσε: «Ζητώ από τον Ελληνικό λαό πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη. Mε τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας, μια ώρα νωρίτερα από την κρίση.
Όπως και θα ζητήσω, αύριο το πρωί, από τη νέα κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί, σκληρή δουλειά. Για να μπορέσουμε να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό μας».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης –παραλαβής από τον απερχόμενο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

Ο κ. Πικραμμένος, αφού συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό, ζήτησε από τον κ. Σαμαρά «να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να φροντίσετε να αποκατασταθεί η κοινωνική αδικία. Πρέπει να φροντίσετε να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους: η παιδεία, η υγεία, η δημόσια διοίκηση, η ασφάλεια του πολίτη, η ενέργεια. Πρέπει, τέλος, να φροντίσετε η Ελλάδα μας να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει στην Ενωμένη Ευρώπη. Στην προσπάθεια αυτή δεν είστε μόνος».
Απαντώντας ο κ. Σαμαράς, δήλωσε: «Έχω πλήρη επίγνωση των κρίσιμων στιγμών που διερχόμαστε ως κράτος, ως έθνος. Γνωρίζω καλά την ανάγκη επιστροφής της αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό που έχει τραυματιστεί. Γνωρίζω την ανάγκη της γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συνοχή.
Θα ήθελα, όμως, κύριε Πρόεδρε, να μου επιτρέψετε να σας συγχαρώ προσωπικά για την άψογη εκτέλεση του έργου σας σε μια τόσο κρίσιμη για τον τόπο μας στιγμή. Και θέλω να ξέρετε ότι από τις εμπειρίες σας και από τις γνώσεις σας αισθάνομαι ότι έχω αποκτήσει έναν φίλο, του οποίου τις εξαιρετικές αυτές γνώσεις θα ήθελα να μοιραστώ και στο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς διατηρεί ανέπαφη την ευθύνη για τα μέλη που θα απαρτίσουν τη νέα κυβέρνηση, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη του τις προτάσεις των δύο συνεργαζόμενων κομμάτων. Τα ονόματα των στελεχών της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθούν το απόγευμα σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η ορκωμοσία των μελών της θα γίνει το πρωί της Πέμπτης.
Επίσπευση διαδικασιών λόγω Eurogoup
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ήδη ο κ. Σαμαράς μετά την ορκωμοσία, συμμετείχε στην τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο
Στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναντηθούν με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά προκειμένου να συντονίσουν τις ελληνικές θέσεις για τον τρόπο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Βενιζέλος στο μεταξύ έχει ανακοινώσει ότι στο Eurogroup η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, κ. Ζανιά, ως απερχόμενο, με τον οποίο θα έχουν συνάντηση και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.
Την αναγκαιότητα να επισπευσθούν οι διαδικασίες είχε τονίσει νωρίτερα και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλης δηλώνοντας: «Όπως αντιλαμβάνεστε, οι εξελίξεις στα θέματα αυτά θα είναι γρήγορες, θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες, και γι’ αυτό πρέπει να ετοιμαστούμε πάρα πολύ καλά για την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 28 και 29 Ιουνίου, που συνοδεύεται, ως συνήθως από συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων με τη συμμετοχή των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στις μεγάλες οικογένειες του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Άρα, αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες θα είναι η πρώτη μεγάλη μάχη για την αναθεώρηση της σύμβασης και για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα μας επιτρέψει να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καταπολεμήσουμε την ανεργία που είναι το μεγάλο πρόβλημα, το σαράκι της ελληνικής κοινωνίας».

eklogika.gr