Από ώρα σε ώρα αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων που θα συγκροτήσουν την πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά (όχι κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ή μεταβατική) και θα συμμετέχουν σε αυτή πρόσωπα που έχουν υποδείξει και τα τρία κόμματα. Ωστόσο, την τελική ευθύνη για το νέο κυβερνητικό σχήμα την διατηρεί αποκλειστικά ο πρωθυπουργός.
Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε στις 9 το βράδυ και να ορκιστεί αύριο το πρωί, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς.
Όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος η νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει 16 υπουργούς , μαζί με το νέο υπουργείο Ναυτιλίας που θα ανασυσταθεί και 12 υφυπουργούς, δηλαδή 28 υπουργών ενώ οι προηγούμενες άγγιζαν με όλα τα στελέχη σχεδόν τα 50 μέλη...
Ποιοι «υπουργοποιούνται»
Οι τελευταίες πληροφορίες, παρ΄ ότι (εκτός από τους δύο παρακάτω) δεν έχει δεχθεί κανένα από τα φερόμενα προς υπουργοποίηση πρόσωπα τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό, αναφέρουν:
- Στο υπουργείο Οικονομικών, δεδομένη θεωρείται η τοποθέτηση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανου, με αναπληρωτή υπουργό τον νυν υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Ζανιά ο οποίος αναχωρεί αύριο για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Οικονομικών.
- Δεδομένη θεωρείται ότι πρόεδρος της Βουλής, αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, βουλευτής της ΝΔ
- Στο υπουργείο Ανάπτυξης επικρατέστερος είναι ο νυν υπηρεσιακός υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας.
- Στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, επικρατέστερος ο Κωστής Χατζηδάκης
- Στο υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται τα ονόματα του νυν αντιπροέδρου της ΝΔ Σταύρου Δήμα ή του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνου Παναγιωτόπουλου. Φυσικά ακούγεται και το όνομα του έτερου αντιπροέδρου Δημήτρη Αβραμόπουλου, εκτός εάν μετακομίσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου έχει ήδη θητεύσει ως υπουργός.
- Στο υπουργείο Εσωτερικών επικρατέστερος θεωρείται ο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπαδήμου, εξωκοινοβουλευτικός πλέον Τάσος Γιαννίτσης, αλλά και ο νυν υπηρεσιακός υπουργός και νομικός Αντώνης Μανιτάκης, αν και το όνομά του ακούγεται ως υπουργού στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
- Στο υπουργείο Υγείας ακούγονται τα ονόματα του βουλευτή της Ν.Δ Μάριου Σαλμά ή του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη.
- Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικρατέστερος φέρεται ο τομεάρχης περιβάλλοντος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο σημερινός υπηρεσιακός υπουργός, Γρηγόρης Τσάλτας με υφυπουργό Ενέργειας τον πρώην υφυπουργoού και επανεκλεγέντα βουλευτή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.
- Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (μετονομάζεται εκ νέου) ακούγονται τα ονόματα των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα και Νίκου Δένδια.
- Στο υπουργείο Παιδείας επικρατέστερο είναι το όνομα του πρώην αναπλ. υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης Παπαδήμου και βουλευτή του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με αναπληρωτή, τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη.
- Στο υπουργείο Δικαιοσύνης επικρατέστερος είναι ο νυν υπουργός στο ΥΠ.ΕΣ Αντώνης Μανιτάκης, αλλά και το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα.
- Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φέρεται να παραμένει ο Ναπολέων Μαραβέγιας.
- Στο υπουργείο Επικρατείας θεωρείται βέβαιο ότι αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ
- Στο υπουργείο Πολιτισμού επικρατέστερη είναι η Λίνα Μενδώνη, αλλά δεν αποκλείεται και ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος.
- Στο υπουργείο Ναυτιλίας υπουργός φέρεται να αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης ή ο Αλ.Τουρκολιάς.
- Στο υπουργείο Τουρισμού επικρατέστερη είναι η τομεάρχης της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη.
- Στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να παραμείνει ο υπηρεσιακός υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης.
eklogika.gr