Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Αναλαμβάνει καθήκοντα ο Αντώνης Σαμαράς

«Σας δίνω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης γιατί τα προβλήματα που έχετε μπροστά σας είναι πολύ σημαντικά», είπε ο Κ. Παπούλιας στον Αντ. Σαμαρά, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα», ζήτησε από τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του δήλωση αμέσως μετά την ορκωμοσία του και την παραλαβή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Ζήτησε ακόμη την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε με την βοήθεια του θεού να βγει η χώρα μία ώρα αρχύτερα από την κρίση. Θα ζητήσω από αύριο σκληρή δουλειά για να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στον λαό μας».

Μετά την ορκωμοσία, ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και παρέλαβε από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος τον υποδέχθηκε λέγοντας: «Κύριε πρωθυπουργός αναλαμβάνετε τη διακυβέρνηση σε μία δύσκολη και κρίσιμη καμπή, έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

«Πρέπει», συνέχισε ο κ. Πικραμμένος, «να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική αδικία, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια. Πρέπει να φροντίσετε να ξαναβρεί η Ελλάδα την θέση που της αξίζει στην Ενωμένη Ευρώπη. Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνος, χρειάζεται εθνική συσπείρωση και θα έχετε βοήθεια από όλους μας».

Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι έχει πλήρη επίγνωση των κρίσιμων στιγμών και τόνισε την ανάγκη για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συνοχή.

"Απέδωσε δεδηλωμένη» απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τον υποδέχθηκε στο γραφείο του και τον ρώτησε «τι απέδωσε ο μαραθώνιος;» Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι απέδωσε «και την ανάγκη για κυβέρνηση μακρόπνοη, σταθερότητας και ελπίδας για τον τόπο». Αμέσως ο κ. Παπούλιας του είπε πως του δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και του ευχήθηκε καλή επιτυχία για την αντιμετώπιση των πολλών και δύσκολων προβλημάτων της χώρας. Μετά το τέλος της κατ' ιδίαν συνάντησης των δύο ανδρών, ο κ. Σαμαράς ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός

Οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Αναλαμβάνουμε το βάρος της συνολικής συνευθύνης. Οι αντιπροσωπείες των 3 κομμάτων καθορίζουν το πλαίσιο συνεργασίας. Αυτό θα εξειδικευθεί με προγραμματικές δηλώσεις. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί στο Eurogroup από τον κ. Ζανιά. Ζητήματα προσώπων θα λυθούν μέχρι το βράδυ. Εμείς λειτουργούμε χωρίς παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση ισχύουν όσα είπα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Το κρισιμότερο ζήτημα είναι η συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης όπου ο ρόλος των αρχηγών το κομμάτων είναι κρίσιμος και ενεργός. Είναι κρίμα που δεν μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. ¨Όπως αντιλαμβάνεστε οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες τις επόμενες εβδομάδες. Ετοιμαζόμαστε για τη συνεδρίαση της 28ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου και θα είναι η πρώτη μεγάλη μάχη, οποία θα μας επιτρέψει να καταπολεμήσουμε την ανεργία και να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει και πώς να το ζητήσουμε».

Νωρίτερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου να μη συμμετέχει το Κίνημα με κοινοβουλευτικά του στελέχη στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τεχνοκράτες και ενδεχομένως εγνωσμένα στελέχη του τα οποία δεν εξελέγησαν βουλευτές και από περιφέρειες από τις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν εκπροσωπείται στη Βουλή, πρόταση με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Διαφορετική άποψη εξέφρασαν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι πρότειναν τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με ό,τι καλύτερο διαθέτει σε στελεχιακό δυναμικό. Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να κάνει ο ίδιος την αξιολόγηση των στελεχών, είπε ότι δεν αυτοπροτείνεται για την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι οι «υποτιθέμενες τεχνοκρατικές λύσεις, όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά και όταν κατέφυγε η Ελλάδα σε αυτές, στην πλειοψηφία τους αποδείχθηκαν επιζήμιες».

Στη συνεδρίαση της ΚΟ διατυπώθηκε από τον βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου και η πρόταση, το ΠΑΣΟΚ να παρέχει μόνο κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή κανενός στελέχους του.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία επί του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης, στα γραφεία της ΚΟ της ΝΔ. Ως γνωστόν, μετέχουν οι Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελλούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

«Αγκάθια» που καλούνται να επιλύσουν είναι το πακέτο των εργασιακών σχέσεων, με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την ισχύ και πάλι μετενέργειας για έξι μήνες και τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας.

Από τη χθεσινοβραδινή τους συζήτηση παρέμειναν οι διαφορές για το μεταναστευτικό και ορισμένα ακόμα ζητήματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ