Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πάμε για εκλογές ! - Δεν επήλθε καμία συμφωνία στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Δεν υπήρξε συμφωνία των αρχηγών - Πάμε για εκλογές!
Σε νέα εκλογική αναμέτρηση οδηγείται η χώρα μετά και το σημερινό ναυάγιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αύριο συγκαλείται νέα σύσκεψη υπό τον κ. Παπούλια, για τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών. Κατά τη σύσκεψη απορρίφθηκε ευθύς εξαρχής και δεν συζητήθηκε, η πρόταση για δημιουργία κυβέρνησης προσωπικοτήτων, τεχνοκρατών. Δείτε τι είπαν οι κ. κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Τσίπρας, Καμμένος, Κουβέλης για τα όσα συζητήθηκαν μέσα σο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, σε ποιόν επέρριψε ευθύνες ο καθένας για το κυβερνητικό «ναυάγιο» και με τι μ ήνυμα προσέρχονται εκ νέου στις κάλπες...
περισσότερα

Την Πέμπτη ανοίγει η Βουλή - Διαφωνίες για το αν παραγράφονται τα αδικήματα

Την Πέμπτη ανοίγει η Βουλή – Κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων αν πάμε σε νέες εκλογέςΜεθαύριο Πέμπτη θα ανοίξει τις πύλες τις η Βουλή όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα της προκήρυξης των εκλογών, το οποίο εκδόθηκε στις 6 Μαΐου. Η Βουλή θα ανοίξει υπό την προεδρία του πρώτου τη τάξει επανεκλεγέντος βουλευτή από το προηγούμενο προεδρείο, που είναι ο προερχόμενος από τη ΝΔ Δ’ αντιπρόεδρος Βύρων Πολύδωρας, ενώ οι νέοι βουλευτές, θα ορκιστούν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 
Εν συνεχεία, η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της και θα επανέλθει την Παρασκευή οπότε θα πραγματοποιηθεί η τυπική εκλογή νέου προεδρείου. 
Σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, τότε θα εκδοθεί ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα ανακοινώνει τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη νέων εκλογών σε συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς και την ακριβή ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «τα Νέα», η νέα προσφυγή στις κάλπες θα οδηγήσει σε παραγραφή αδικημάτων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης. Κατά συνέπεια παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τη σύσταση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά όσων είναι ή ήταν μέλη της κυβέρνησης για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως ορίζει ο νόμος, μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει με την τέλεση του αδικήματος.
Βάσει του Συντάγματος, ωστόσο, βουλευτική περίοδος θεωρείται αυτή ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Έτσι, εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, με τη Βουλή να ανοίγει και να κλείνει εντός διημέρου (17 και 18 Μαΐου), επέρχεται η χρονική παραγραφή αδικημάτων μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και του ίδιου του τέως πρωθυπουργού, τα οποία -κατά τη ΝΔ- αφορούν την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.
Σε σχόλιο που έκανε για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, είπε ότι «εφόσον συγκληθεί η Βουλή, που αναδείχθηκε από τις τελευταίες εκλογές, και διαλυθεί στη συνέχεια, χωρίς να συμπληρωθούν δύο τακτικές σύνοδοι, δεν τίθεται θέμα αποσβεστικής προθεσμίας. Παραμένει, κατά συνέπεια, ενεργός η δυνατότητα της επόμενης Βουλής να κινήσει τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και, επομένως, τα αδικήματα δεν παραγράφονται».