Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ο Αλεξάντερ Πέιν από την Αιγιάλεια... πάει Κάνες

Εξαιρετικά δραστήριος είναι ο 51χρονος ελληνικής καταγωγής, από την Αιγιάλεια Αμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν  (Αλέξανδρος Παπαδόπουλος), ο οποίος φέτος ήταν υποψήφιος για 3 Όσκαρ (σκηνοθεσίας, παραγωγής και διασκευασμένου σεναρίου) για τους εξαιρετικούς «Απόγονους» με τον Τζορτζ Κλούνει και τελικώς κέρδισε το βραβείο του σεναρίου. Ο Πέιν λοιπόν ανακοινώθηκε ότι θα είναι μεταξύ των επίλεκτων μελών της κριτικής επιτροπής του φετινού 65ου φεστιβάλ των Κανών που θα ξεκινήσει στις 16 Μαίου και θα διαρκέσει έως τις 27 του μήνα.
Ο Πέιν που είχε έρθει στη χώρα μας τελευταία φορά τον περασμένο Νοέμβριο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην κριτική επιτροπή μαζί με τον διάσημο Σκωτσέζο στην καταγωγή ηθοποιό Γιούαν Μακ Γκρέγορ (στην Αθήνα παίζεται από προχθές η νέα του ταινία «Η Αίσθηση του έρωτα» όπου συμπρωταγωνιστεί με την Εύα Γκριν και παρουσιάστηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ του Σάντανς), την Παλαιστίνια σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Χιάμ Αμπάς, τη βρετανίδα σκηνοθέτιδα Αντρέα Άρνολντ, τη Γαλλίδα ηθοποιό Εμανουέλ Ντεβός, τη Γερμανίδα ηθοποιό Νταϊάν Κρούγκερ, τον διάσημο Γάλλο σχεδιαστή μόδας Ζαν Πολ Γκοτιέ και τον σκηνοθέτη, παραγωγό και σεναριογράφο από την Αιτή Ραούλ Πεκ. Ο Αλεξάντερ Πέιν θα έχει δύσκολο έργο καθώς θα πρέπει μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής να δει, να κρίνει και να αποφασίσει ποια από τις 23 ταινίες που συναγωνίζονται φέτος για τον Χρυσό Φοίνικα αξίζει να τον κερδίσει.
«Πρόεδρος» της εννιαμελούς κριτικής επιτροπής, στο 65ο Φεστιβάλ των Κανών της Γαλλίας είναι ο Ιταλός σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι, κάτοχος του Χρυσού Φοίνικα για την συγκινητική ταινία «Το δωμάτιο του γιου μου» (2001).
Όπως έγραψε το site της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Πέιν έχει συμμετάσχει μόνον μία φορά στην κούρσα για τον Χρυσό Φοίνικα, το 2002 με την ταινία «Σχετικά με τον Σμιντ» με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Τζακ Νίκολσον ο οποίος είχε κατόπιν προταθεί για το Όσκαρ ερμηνείας.

Τη χρονιά εκείνη μεγάλος νικητής ήταν ο Ρομάν Πολάνσκι με τον «Πιανίστα».
Είκοσι τρεις ταινίες συμμετέχουν φέτος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Κανών, ανάμεσά στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η πολυαναμενόμενη «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ αλλά και το «On the road» του Βραζιλιάνου Βάλτερ Σάλες που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τζακ Κέρουακ της δεκαετίας του ’50.



 Tάκης Μαρτάτος / thebest.gr