Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Περιμένοντας τον επόμενο πρωθυπουργό

Η εικόνα είναι έμπλεη συμβολισμών. Και αποτελεί τον πρόλογο του μέλλοντος που σε εύλογο χρόνο θα είναι βιώσιμο παρόν. Ο Γιώργος Παπανδρέου υποδέχεται τον Λουκά Παπαδήμο στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, παραδίδοντάς του την πρωθυπουργία, τον περασμένο Νοέμβριο.
Πέντε μήνες μετά, διάστημα δηλαδή υπέρτερο της αρχικής συμφωνίας των πολιτικών κομμάτων, ο Λουκάς Παπαδήμος εκφώνησε το τελευταίο διάγγελμά του ως πρωθυπουργός. Ετοιμαζόμενος με τη σειρά του, να παραδώσει στον επόμενο, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
Παπανδρέου και Παπαδήμος, σε πολιτικό και όχι προσωπικό επίπεδο, πρωταγωνίστησαν σε δυο «προβληματικές» πρωθυπουργικές θητείες. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 2009 στηριζόμενος στην ψευδεπίγραφη υπόσχεση ότι «λεφτά υπάρχουν». Η θητεία του εξελίχτηκε εξαιρετικά στενόχωρα για την ελληνική κοινωνία, καθώς συνοδεύτηκε από την άνευ όρων και… ύποπτη προσφυγή στο Μνημόνιο, που σταμάτησε την πρόοδο στη χώρα και βύθισε τους πολίτες σε εθνική μελαγχολία.
Ο Λουκάς Παπαδήμος από την πλευρά του, έγινε πρωθυπουργός με μεθοδολογία ξένη προς τα κοινοβουλευτικά και δημοκρατικά ήθη. Δεν ήταν αρχηγός κάποιου κόμματος, ούτε συμμετείχε στις εκλογές ώστε να αποκτήσει λαϊκή νομιμοποίηση. Προτάθηκε από τους αρχηγούς τριών πολιτικών κομμάτων, που βρήκαν στο πρόσωπό του τον κατάλληλο τεχνοκράτη για να σηκώσει το βάρος της αποκατάστασης της εικόνας της χώρας. Η θητεία του σημαδεύτηκε από το Μνημόνιο ΙΙ, αναπόφευκτη εξέλιξη της αποτυχίας του Μνημονίου Ι, και ένα «κούρεμα» χρέους, τις δυσμενείς επιπτώσεις του οποίου μόλις τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί η χώρα. Και η οικονομία.
Ο επόμενος πρωθυπουργός λοιπόν, θα πρέπει εκ των πραγμάτων να προέλθει από την… ορθή διαδρομή της Δημοκρατίας. Να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας για το πρόγραμμά του, και να θωρακιστεί με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή, ώστε να μπορέσει να κάνει όσα δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του: Να διαπραγματευτεί τις αναγκαίες διορθώσεις στις στρεβλώσεις και τις αυτοκαταστροφικές στοχεύσεις του Μνημονίου. Για να υπάρξει επόμενη Ελλάδα.

MANOΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr