Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Νέο πλήγμα για τους αμπελοκαλλιεργητές της Νεμέας ο παγετός»

Τη Νεμέα επισκέφθηκε την Πέμπτη ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε ο πρωινός παγετός στα αμπέλια και να συζητήσει με τη Δημοτική Αρχή, με εκπροσώπους των αγροτών και του ΕΛΓΑ, παραγωγούς και τοπικούς φορείς. Σχετικά με την επίσκεψή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Η επιδείνωση του καιρού τις προηγούμενες μέρες επεφύλαξε δυστυχώς δυσάρεστες εξελίξεις για τους αμπελοκαλλιεργητές της Νεμέας και των γύρω περιοχών. Όπως διαπίστωσα και ο ίδιος, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κυρίως τις πρωινές ώρες προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στα αμπέλια, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των σταφυλιών. Πιο ξεκάθαρη εικόνα της ζημιάς θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, πλην όμως ο παγετός θα κοστίσει ακριβά στους αμπελοκαλλιεργητές μας, σε μια στιγμή που δεν έρχεται καμία βοήθεια από την πολιτεία. Έχουμε ανοιχτό το θέμα της επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ και βεβαίως οι περσινές ζημιές από περονόσπορο παραμένει άγνωστο εάν και πότε θα καλυφθούν.
Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι η μελέτη για την περσινή επιδημία περονόσπορου παραδόθηκε από την αρμόδια Ομάδα Εργασίας μόλις στα τέλη Μαρτίου. Δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο μετά την καταστροφή μόλις τώρα έγινε το πρώτο βήμα, αφού στη συνέχεια ο φάκελος πρέπει να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση. Εξ όσων πληροφορήθηκα, οι ζημιές προσδιορίζονται σε ποσοστά 45-50%, αν και είναι αμφίβολο εάν θα εγκριθούν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ έστω για αυτά τα ποσοστά. Επισημαίνω δε ότι για φέτος ήδη έχουν εκδοθεί δελτία προειδοποίησης εμφάνισης περονόσπορου στην Κρήτη και η επανεμφάνισή του και στην Κορινθία είναι εξαιρετικά επίφοβη.
Για όλα αυτά τα θέματα είχα συναντήσεις με τους αγρότες και τους εκπροσώπους τους, καθώς και με τη Δημοτική Αρχή. Οι παραγωγοί της Νεμέας με τους οποίους είχα την ευκαιρία να συζητήσω τους προβληματισμούς τους εκφράζουν την έντονη ανησυχία και την αγανάκτησή τους. Κάποιοι ακόμα βρίσκονται στα δικαστήρια για τις αποζημιώσεις του 2009, άλλοι αναρωτιούνται εάν θα περάσουν τέσσερις μήνες μέχρι να πάρουν την επιστροφή ΦΠΑ και όλοι αγωνιούν για το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους. Όλοι απαιτούν την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας.
Είναι απαράδεκτο η ελληνική πολιτεία να ζητά από τον αγρότη να στηρίξει την εθνική οικονομία, χωρίς η ίδια να φροντίζει έστω για τα αυτονόητα – για την ασφάλιση της παραγωγής, τις αποζημιώσεις, την τιμή παραγωγού, τις παράνομες εισαγωγές, την προβολή των ελληνικών προϊόντων. Είναι πάγια πεποίθησή μου ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για την ταχύτερη και καλύτερη στήριξη τόσο του αγροτικού εισοδήματος όσο και της παραγωγής και δεν θα πάψω να αγωνίζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση.»