Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ο νέος “εκβιασμός” της τρόικας

Του ΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Η πολιτική απάθεια με την οποία η Αθήνα ανέχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα τις άγαρμπες παρεμβάσεις των εκπροσώπων της τρόικας, αλλά και παραγόντων όπως της Κριστίν Λαγκάρντ και του Όλι Ρεν, επέτρεψε στο μέτωπο των άλλοτε εταίρων και νυν (μόνο) δανειστών της Ελλάδας, να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα.
Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν οι διαρροές από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, περί… σημειωτόν, αναφορικά με τη μετεκλογική έλευση της τρόικας στην Αθήνα, και τη συνέχιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της δανειακής στήριξης από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, στην Αθήνα δεν θα φτάσει το κλιμάκιο της τρόικας, αλλά μονάχα ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος θα διαπιστώσει το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαϊου, και… αναλόγως θα κρίνει πότε θα έρθουν στην ελληνική πρωτεύουσα και οι άλλοι εκπρόσωποι των δανειστών, για να συνεχίσουν τις συζητήσεις αξιολόγησης υλοποίησης των μέτρων του προγράμματος. Μια υλοποίηση από την οποία εξαρτάται, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου, η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο λανθάνων εκβιασμός από την πλευρά της τρόικας είναι προφανής. Η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαϊου θα πρέπει να καταλήξει άμεσα στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καθώς μέχρι τότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για την ομαλή εκταμίευση των δόσεων του Μνημονίου ΙΙ.
Ο ιδιότυπος αυτός εκβιασμός αγγίζει άμεσα και τις ελληνικές τράπεζες, αναφορικά με το φλέγον θέμα της ανακεφαλαιοποίησής τους. Μια ενίσχυση η οποία παραπέμφθηκε για την περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου, την ώρα που από την πλευρά της τρόικας αφήνονται υπονοούμενα και αιχμές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ενός συστήματος που οδηγήθηκε σε αποσταθεροποίηση λόγω του PSI…

statesmen.gr