Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού που σε ορισμένες περιοχές είναι εντονότερο –όπως στο Δερβένι- είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό όμως που συνέβη σε περιοχή της παραλίας του Δερβενίου και μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες, είναι πρωτοφανές και ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ολόκληρη η παραλία σε μήκος 50 περίπου μέτρων βυθίστηκε στη θάλασσα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αφού το έδαφος υποχώρησε! Οι κολώνες σπιτιών βρέθηκαν κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ σε ένα απ΄ αυτά μπήκαν νερά της θάλασσας και μέσα στα δωμάτια! Οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που βρίσκονταν στο σημείο ή και λίγο μακρύτερα απ΄αυτό όπως ήταν φυσικό δεν μπόρεσαν να κλείσουν μάτι τις τελευταίες μέρες, φοβούμενοι για κάτι χειρότερο. Άμεσα έφτασαν στο σημείο ειδικοί και στελέχη του τμήματος τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Α. Κλαδούχος, εκπρόσωπος της Π.Ε. Κορινθίας και φορείς της ευρύτερης περιοχής για να διαπιστώσουν την έκταση του φαινομένου. Κάτοικοι και φορείς ζητούν άμεση επέμβαση στο σημείο όσο το δυνατόν συντομότερα και πριν να είναι αργά για τις περιουσίες των κατοίκων, ενώ ο πρόεδρος του ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ Β. Κελλάρης ζήτησε τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων άμεσα, καθώς και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γ. Φερεντίνου που είναι πρόεδρος του Ωκεανογραφικού τμήματος το οποίο διαθέτει βαθυσκάφος και μπορεί να κάνει έρευνες στο βυθό της περιοχής…
Α. Κλαδούχος – Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης:
Κινδυνεύουν με κατάρρευση κατοικίες πολιτών!
Φανερά προβληματισμένος ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ανέφερε: «Πρόκειται για ένα περίεργο φαινόμενο… Κινδυνεύουν με κατάρρευση κατοικίες πολιτών! Έχουμε καλέσει τις Τεχνικές υπηρεσίες και ψάχνουμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε άμεσα το φαινόμενο. Παράλληλα είναι ανάγκη για μια συνολική μελέτη για την αποκατάσταση και προστασία των ακτών του Κορινθιακού… Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση να κάνουμε παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο. Απαιτούνται βέβαια κάποιες διαδικασίες, γι΄ αυτό θα ήθελα, επειδή πρόκειται για ένα ειδικό και έκτακτο θέμα, να κάνω έκκληση προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, Πολεοδομία, Λιμεναρχεία, κ.τ.λ. να δίνουν κατ΄ εξαίρεση σύντομα άδεια για να προχωρήσουν οι ενέργειες για το συγκεκριμένο μεγάλο πρόβλημα και να προστατευτούν οι κατοικίες και οι πολίτες. Ευχαριστούμε προσωπικά τον Περιφερειάρχη Π. Τατούλη που από την πρώτη στιγμή έστειλε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για να κάνουν αυτοψία και να μελετήσουν το φαινόμενο. Είμαστε κοντά στο πρόβλημα και δεν θα το αφήσουμε έτσι…».
Β. Κελλάρης – πρόεδρος ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ: Να υπάρξει επείγουσα σύσκεψη με ειδικούς επιστήμονες
«Ξαφνικά ένα μικρό κύμα ύψους μισού μέτρου έκανε κυκλική κίνηση προς τα έξω και βλέποντας από κάτω διαπίστωσαν ότι η παραλία είχε βουλιάζει και η θάλασσα έφτασε στα θεμέλια. Οι κολώνες ενός σπιτιού ήταν στον αέρα! Εκεί που τελείωνε η παραλία τα νερά ήταν σε χρώμα βαθύ γαλάζιο, που σημαίνει σε μεγάλο βάθος. Φοβόμαστε μην συμβεί καμία χειρότερη καθίζηση. Σπεύσαμε να ενημερώσουμε τους ειδικούς για να κινηθούν το ταχύτερο δυνατό. Ζητήσαμε από τον Αντιπεριφερειάρχη να καλέσει επειγόντως σύσκεψη ειδικών επιστημόνων συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή του παν. Πατρών κ. Γ. Φερεντίνου δεδομένου ότι είναι πρόεδρος του Ωκεανογραφικού τμήματος, έχουν βαθυσκάφος και κάνουν συνεχώς παρόμοιες έρευνες. Κάποιοι έφυγαν δύο βράδια από τα σπίτια τους, φοβούμενοι μην συμβεί κάτι χειρότερο. Πρέπει να υπάρξει ΑΜΕΣΗ κινητοποίηση!».
Α. Ζάρρος: Ανησυχητική η καθίζηση
Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού είναι ένα πολύ μεγάλο και γνωστό πρόβλημα. Αυτό που συνέβη όμως πριν λίγες μέρες στο Δερβένι είναι διαφορετικό από τις συνήθεις παρενέργειες της διάβρωσης.
Το έδαφος υποχώρησε ξαφνικά (στην κόκκινη γραμμή και πάνω ήταν τα τσιμέντα και τα πρεβάζια που είναι τώρα στη θάλασσα) και μερικά σπίτια βρέθηκαν στον αέρα από τη μία πλευρά. Δεν έφτανε ότι αρκετά μέτρα παραλίας χάθηκαν τους τελευταίους μήνες μπροστά από τα σπίτια τους, έγινε κι αυτή η περίεργη καθίζηση την περασμένη βδομάδα κάνοντας τους κατοίκους να έχουν χάσει τον ύπνο τους και να έχουν "πλημμυρίσει" ανησυχία και ερωτηματικά.
Η παρέμβαση του δήμου και της περιφέρειας πρέπει να είναι άμεση (ήδη έχουν επισκεφθεί το χώρο και γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάσταση) και πέρα από την αυτονόητη προστασία των σπιτιών, θα πρέπει να κληθούν επιστήμονες και να εξετάσουν το φαινόμενο αυτό για να καταλάβουμε τι έγινε. Οι κάτοικοι μάλιστα βάζουν το θέμα της διάγνωσης του φαινομένου ως πρώτη προτεραιότητα, για να ξέρουν τι γίνεται κάτω από ...τα πόδια τους και αν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν εκεί.
Η παρέμβαση του δήμου και της περιφέρειας πρέπει να είναι άμεση (ήδη έχουν επισκεφθεί το χώρο και γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάσταση) και πέρα από την αυτονόητη προστασία των σπιτιών, θα πρέπει να κληθούν επιστήμονες και να εξετάσουν το φαινόμενο αυτό για να καταλάβουμε τι έγινε. Οι κάτοικοι μάλιστα βάζουν το θέμα της διάγνωσης του φαινομένου ως πρώτη προτεραιότητα, για να ξέρουν τι γίνεται κάτω από ...τα πόδια τους και αν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν εκεί.
Ευελπιστώ όλοι να κινηθούν άμεσα και να μάθουμε έγκυρα και έγκαιρα για το τι γίνεται εκεί κάτω. Θα επανέλθω.
ΥΓ: Όσο για τη διάβρωση, όσο την πολεμάμε με αποσπασματικά λιθάρια, τέτοια και χειρότερα θα έχουμε... Αποανάπτυξη, αποτσιμέντωση ποταμών και παραλιών και τα φερτά στη θάλασσα (και όχι στους τσιμεντάδες) μάλλον είναι η λύση για τη διάβρωση, αλλά θέλει άλλο πολιτικό προσωπικό και μάλλον άλλη κοινωνία για να δρομολογηθεί...».