Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Με συνταγή Μόσχας ο Ολυμπιακός κόντρα στη Μέταλιστ - Πρόκριση στη μέρα της... μιμόζας

Την ημέρα που οι άντρες στην Ουκρανία έχουν στο μυαλό τους μόνο στα… λουλούδια που θα χαρίσουν στις γυναίκες της ζωής τους, ο Ολυμπιακός θα κληθεί να… εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να φύγει με το διπλό από το Χάρκοβο, κόντρα στην Μέταλιστ.
Βλέπετε, η Ημέρα της Γυναίκας είναι ιδιαίτερη στην χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ και γιορτάζεται δεόντως.
Συγκεκριμένα, η 8η Μαρτίου είναι επίσημη αργία στην Ουκρανία, με τις γυναίκες να ξεκουράζονται και να κάνουν τις βόλτες τους και τους άνδρες να έχουν ως μοναδική… έννοια να αγοράσουν τα καλύτερα λουλούδια για τις αγαπημένες τους, τις μητέρες και τις αδελφές τους.

Αυτή, ακριβώς, είναι και η εικόνα στο Χάρκοβο, εκεί όπου απόψε το βράδυ ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Μέταλιστ για το Europa League. Η πόλη σε λίγους μήνες θα φιλοξενήσει αγώνες του Euro όμως την 8η Μαρτίου τίποτα δεν θυμίζει… ποδόσφαιρο.
Οι υπαίθριες αγορές έχουν κατακλιστεί από γυναίκες που κάνουν τα ψώνια τους, απολαμβάνοντας την… προς τιμήν τους αργία και άνδρες με λουλούδια στα χέρια, κυρίως μιμόζες που είναι το λουλούδι της ημέρας. Μάλιστα, η παράδοση θέλει τους ανδρες να κλείνονται στην… κουζίνα, κάτι που οι Ουκρανοί απεχθάνονται.
Βέβαια, η Ημέρα της Γυναίκας πρεσβεύει κάτι πολύ σημαντικότερο από την… όμορφη ατμόσφαιρα, παραμένει «πολιτική» ημέρα, με τις γυναίκες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Όμως, στην Ουκρανία όπως και σε πολλές χώρες, το πολιτικό πλαίσιο έχει χαθεί, έστω κι αν κάποιοι ή… κάποιες παλεύουν να το «αναστήσουν»…
Μεταξύ αυτών και η ουκρανική, ακτιβιστική, γυναικεία οργάνωση FEMEN, η οποία έφτασε μέχρι την Τουρκία και ανήμερα της 8ης Μαρτίου, προχώρησε στην γνωστή, ημίγυμνη, διαμαρτυρία σε κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης, αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών.
Τώρα ο Ερνέστο Βαλβέρδε που συνηθίζει να εκπλήσσει συχνά πυκνά λίγο πριν την έναρξη των αναμετρήσεων του Ολυμπιακού, ακολουθεί την πεπατημένη στο ματς του Χάρκοβο κόντρα στην τοπική Μέταλιστ (20:00, ΑΝΤ1, Sentra 103,3) στο πλαίσιο των πρώτων αγώνων της φάσης των «16» του Europa League.
Ετσι λοιπόν ο Ισπανός προπονητής παρατάσσει τον Ολυμπιακό με την 11άδα που είχε κατεβάσει στο ματς της Μόσχας κόντρα στη Ρούμπιν με μοναδική αλλαγή τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, που δεν είχε παίξει κόντρα στη Ρούμπιν, καθώς ήταν τιμωρημένος.
Ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί λοιπόν με Μέγερι στο τέρμα, αριστερά τον Μαρκάνο, δεξιά τον Τοροσίδη, στο κέντρο της άμυνας Αβραάμ και Μέλμπεργκ, κόφτες Μανιάτη, Ορμπάιθ, λίγο πιο μπροστά σε ρόλο επιτελικού τον Μακούν, αριστερό εξτρέμ τον Μιραλάς, δεξί τον Φουστέρ και στην κορυφή τον Τζιμπούρ.
Η σύνθεση της Μέταλιστ: Γκοριάνοφ, Βιγιάγκρα, Τορσιλιέρι, Εντμάρ, Ξαβιέβ, Σόζα, Φινίνιο, Κριστάλδο, Μπλάνκο, Πάπα Γκουεγιέ, Τάισον