Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Τύπου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη 5 Μαρτίου 2011

Σαφές μήνυμα προς τους εργολάβους να διασφαλίσουν την προστασία του τεχνικού κόσμου, της αξιοπιστίας των έργων αλλά και τη προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος απεύθυνε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανακοινώνοντας την εκπόνηση νέου Οργανισμού της Περιφέρειας και δημιουργία Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου Τεχνικών Έργων, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 στην Τρίπολη.
Ο Πέτρος Τατούλης ξεκαθάρισε ακόμα ότι την ευθύνη διαχείρισης των αποβλήτων την έχουν οι Δήμοι, συμπληρώνοντας ότι η Περιφέρεια έχει ευθύνη για την δημιουργία μονάδας ολικής διαχείρισης, όπως ορίζει ο ΠΕΣΔΑ. Ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε επιτυχημένη την 1η φάση του διαγωνισμού για τα απορρίμματα της Περιφέρειας με 7 μεγάλες συμπράξεις της χώρας να έχουν εκδηλώσει υποψηφιότητα και μάλιστα σε μια διαδικασία απροβλημάτιστη και σε χρόνο ρεκόρ.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την επιλογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες σημειώνοντας ότι ήδη το αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκεται προς αξιολόγηση από την
Αναφερόμενος στην δέσμευση που ανέλαβε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με δική του παρέμβαση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενημέρωσε ότι έχει ήδη κοινοποιηθεί στο γραφείο του Υπουργού η σχετική τροπολογία για Περιφερειακό Fast Track, ενώ υιοθετήθηκε η πρότασή του για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μόχλευση μέρους του προγράμματος του ΕΣΠΑ.
Τη θέση του ότι η αιρετή Περιφέρεια αποτελεί το σκληρό πυρήνα και τη μοναδική ελπίδα της χώρας για έξοδο από την κρίση επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για το επίπεδο ενημέρωσης και κριτικής που ασκούν τα περιφερειακά ΜΜΕ «απαλλαγμένα από τις βαθιές δουλείες των κεντρικών μέσων ενημέρωσης», τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα στελέχη της κεντρικής κυβέρνησης, τα οποία υιοθετούν πρακτικές μεθοδεύσεων με μη καθαρές σκέψεις. «Το μεγάλο επίτευγμα και πολιτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι το πολύ υψηλό επίπεδο πολιτικής της αποδοχής. Εμείς ήρεμα και νηφάλια αναλαμβάνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες και είμαστε πρωτεργάτες για τη δημιουργία ανταγωνιστικού κλίματος άμιλλας μεταξύ των περιφερειών, που δημιουργεί εξαιρετικό περιβάλλον για τη χώρα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης. Η πολιτική αυτή κατάκτηση, όπως πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, δεν είναι προσωπική του κατάκτηση μόνο, αλλά ολόκληρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι παρατηρείται στους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα μια ανομοιογενής εικόνα στις Περιφερειακές Ενότητες, όπου αλλού το ποσοστό έκπτωσης φτάνει το 60% και σε άλλες δεν ξεπερνά το 10%, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου και τη βελτίωση του εργαστηρίου των Τεχνικών Έργων με σκοπό τον έλεγχο των εκτελούμενων έργων. Σύμφωνα μάλιστα με το νέο οργανισμό της Περιφέρειας, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι τον Απρίλιο, θα ενισχυθεί η θέση του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου.
Θα προσληφθεί επίσης και τεχνικός σύμβουλος για τον έλεγχο της εξέλιξης και των προβλημάτων των έργων, με τη διαδικασία των αιφνιδιαστικών ελέγχων σε όλα τα έργα. Έχει ήδη δοθεί στην πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Θεματική Αντιπεριφερειάρχη κα Νικολάκου, να μη γίνει καμία έγκριση με προσφορά έκπτωσης κάτω του 12%, όπως εθιμικά ισχύει. «Ίσως προκληθούν κατ’ αυτό τον τρόπο καθυστερήσεις, αλλά θα επιτύχουμε το εξορθολογισμό του κόστους και την προστασία των έργων». Απηύθυνε τέλος έκκληση προς όλο τον τεχνικό κόσμο να σταματήσουν τις συμπεριφορές που είχαν μέχρι χθες και να ταχθούν στο πλευρό της Περιφέρειας αντίθετη προς τα φαινόμενα συγκάλυψης.
Για τα έργα υποδομής ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι γίνονται από την  πρώτη στιγμή οι απαραίτητες κινήσεις για την αποκατάσταση 6 μεγάλων έργων, τα οποία βρίσκονταν υπό κατάρρευση με κόστος πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Αντιμετωπίζονται επίσης τα προβλήματα στο υφιστάμενο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο και γίνονται ενέργειες ούτως ώστε κατά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να προβλεφθεί κωδικός για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, καθώς μέχρι τώρα οι Περιφέρειες έχουν την ευθύνη, χωρίς όμως τις αντίστοιχες πιστώσεις. Πέραν τούτων ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι χάρη στις ενέργειες της Περιφέρειας έχουν ήδη ενεργοποιηθεί κωδικοί, οι οποίοι ήταν για χρόνια σχεδόν «νεκροί».  
Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης την επιλογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια.
επίσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης κατασκευής του Νέου Μουσείου της Σπάρτης ύψους 2.800.000 ευρώ, σύμφωνα με διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, υλοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών για ένα μουσείο αντάξιο της σπουδαίας ιστορίας της πόλης. Υπογράφτηκε επίσης προγραμματική σύμβαση για την αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, ενώ αποφασίστηκε και η δημιουργία πολιτιστικής ιστορικής διαδρομής κατά μήκος του τμήματος Λεύκτρο – Σπάρτη, με αναφορά στον Παυσανία, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα της περιοχής και τα ευρήματα κατά τη διάνοιξη του δρόμου.
Με νέα παρέμβασή του, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης, προωθείται τροπολογία σε επικείμενο νομοσχέδιο από τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη για Περιφερειακό fast track, ενώ υιοθετήθηκε η πρότασή του για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μόχλευση μέρους του προγράμματος του ΕΣΠΑ.
Για το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η ευθύνη διαχείρισης των αποβλήτων είναι αυτών που τα παράγουν, δηλαδή των Δήμων. Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μονάδα ολικής διαχείρισης και την τήρηση του ΠΕΣΔΑ. «Είναι ανεπίτρεπτο όσοι έχουν υπογράψει τον ΠΕΣΔΑ να προσπαθούν να θολώσουν τα νερά. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται. Είναι ωστόσο αμετάκλητη απόφασή μας ότι από 1/7/2012 δεν θα υπάρχει ανοιχτός ΧΑΔΑ είτε ενεργός, είτε ανενεργός. Από την πρώτη στιγμή είναι γνωστό πως πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός. Όσοι καθυστέρησαν δεν πίστευαν αφενός στην υπογραφή τους και αφετέρου πίστευαν ότι έχουν χρόνο».
Για το αποτέλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε επιτυχημένη την 1η φάση με 7 μεγάλες συμπράξεις της χώρας να έχουν εκδηλώσει υποψηφιότητα και μάλιστα σε μια διαδικασία απροβλημάτιστη και σε χρόνο ρεκόρ. Ανάλογο αποτέλεσμα αναμένεται και κατά τη 2η φάση του διαγωνισμού, αυτή του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε και στην έκφραση θετικής γνώμης από την πρωθυπουργό και την Υπουργό των Εξωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για το σκοπό αυτό αρχές Μαΐου θα επισκεφθεί το Ομόσπονδο αυτό κρατίδιο αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη, ενώ το Σεπτέμβρη θα ακολουθήσει αντίστοιχη επίσκεψη αντιπροσωπείας από τη Γερμανία στην  Πελοπόννησο.
Για την πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, ο κ. Τατούλης τόνισε τη θετική αποδοχή του αιτήματος από τους αρμόδιους επιτρόπους και την προώθησή του στην Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα. «Δικός μας θα είναι ο ορισμός για την ανάπτυξη ΕΟΖ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και δεν θα θιγούν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».     

Task Force.