Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας ο Θανάσης Δαβάκης

Σημαίνοντες αρχαιολογικούς χώρους του Νομού Ηλείας, επισκέφθηκε την Παρασκευή, 2/3/2012, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, έπειτα από πρόσκληση της ΝΟΔΕ Ηλείας.
Ο κ. Δαβάκης επισκέφθηκε το φράγκικο κάστρο του Χλεμουτσίου, όπου τον ενημέρωσε η προϊσταμένη της  6ης ΕΒΑ κ. Αναστασία Κουμούση για τα εκτελούμενα έργα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ τον ξενάγησε στο Μουσείο, σε χώρους των εργαστηρίων και σε διάφορα σημεία, όπου εκτελούνται αναστηλωτικές εργασίες.
Παράλληλα, ο κ. Δαβάκης συζήτησε με κατοίκους της περιοχής, το ζήτημα των αρχαιολογικών ζωνών και άκουσε τις ενστάσεις τους σχετικά με τους περιορισμούς της δόμησης, που αυτές θέτουν.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας, όπου και  ενημερώθηκε για τα ευρήματα που αυτό στεγάζει, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξαιτίας αβλεψιών στην αρχική μουσειολογική μελέτη της θέσης του, αλλά και της χαμηλής του επισκεψιμότητας.
Μετά την αρχαία Ήλιδα, ο κ. Δαβάκης μετέβη στον Πύργο και επισκέφθηκε το χώρο της παλαιάς  Δημοτικής Αγοράς της πόλης, που έχει διασκευασθεί για να γίνει διαχρονικό Μουσείο. Και στην περίπτωση αυτή παρατηρούνται προβλήματα και καθυστερήσεις  στην ολοκλήρωση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του Μουσείου, καθώς και στη ροή χρηματοδότησης.
Τέλος ο κ. Δαβάκης επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία. Ενημερώθηκε από τη Διευθύντρια της Ζ´ ´ΕΠΚΑ κ. Χατζή, για την πρόσφατη ληστεία του Αρχαιολογικού Μουσείου, τα πραγματικά περιστατικά και τις ενέργειες που έκτοτε έγιναν και γίνονται για την ανακάλυψη των δραστών και την επιστροφή των κλαπέντων εκθεμάτων. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στους χώρους του παλαιού και του νέου Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ ενημερώθηκε λεπτομερώς για τα προβλήματα που υπάρχουν: έλλειψη επιστημονικού, φυλακτικού και εξειδικευμένου προσωπικού για τη συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών των κτηρίων, καθώς επίσης και πλήρης απουσία σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας.
Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους τού φυλακτικού προσωπικού.