Με αφορμή την πρόταση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας για νέες συγχωνεύσεις σχολείων, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η άκαιρη πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας να προτείνει νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων βρίσκει τόσο εμένα, όσο βεβαίως και το σύνολο των γονέων και των τοπικών φορέων κάθετα αντίθετους. Πριν κοπάσουν οι διαμαρτυρίες για τις συγχωνεύσεις που αποφάσισε στο πόδι το Υπουργείο πριν από ένα χρόνο και με τα προβλήματα να μαστίζουν την παιδεία, κυρίως στην ορεινή Κορινθία, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προετοιμάζει νέο πλήγμα εις βάρος των μαθητών μας. Αναρωτιέμαι εάν το Υπουργείο έχει αξιολογήσει τα αποτελέσματα των συγχωνεύσεων. Διότι αυτό που γνωρίζω εγώ, από τις επαφές που έχω με το σύνολο σχεδόν των χωριών, είναι ότι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά χειροτέρευσε ραγδαία.
Δυστυχώς, οι ιθύνοντες φαίνεται ότι βλέπουν μία άλλη εικόνα από την πραγματική. Δεν βλέπουν ότι στα ορεινά τα παιδιά χάνουν δεκάδες ώρες σχολείου επειδή δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω του χιονιού. Βαφτίζουν «εικοσάλεπτο» τη μία και μιάμιση ώρα που χρειάζονται τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο τους. Εκεί που με ευθύνη των Υπουργείων παιδιά δημοτικού μεταφέρονται χωρίς συνοδό, ρίχνουν ευθύνες σε απλήρωτα ΚΤΕΛ και άπορους Δήμους. Βλέπουν είκοσι μαθητές εκεί που υπάρχουν τριάντα. Εκεί που υπάρχουν πρότυπα σχολεία με αξιοθαύμαστο έργο, βλέπουν λειτουργικά κόστη.
Αυτές ήταν οι συνέπειες των προηγούμενων συγχωνεύσεων και όμως το Υπουργείο ετοιμάζεται να επεκτείνει το πείραμα στο 1ο και 13ο Δημοτικό Κορίνθου, στα Δημοτικά Σολομού και Αθικίων και στο Νηπιαγωγείο Στεφανίου-Αγιονορίου. Το 13ο Δημοτικό Κορίνθου έχει ήδη 107 παιδιά και η συγχώνευσή του με το 1ο θα δημιουργήσει πολυμελή τμήματα, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην παίρνουν την εκπαίδευση που χρειάζονται.
Το Δημοτικό Σολομού έχει 35 μαθητές, τους οποίους οι γονείς δεν πρόκειται να στείλουν στα Αθίκια. Και αυτό όχι επειδή έχουν αντιρρήσεις για την ποιότητα του Δημοτικού Αθικίων, το οποίο είναι ένα θαυμάσιο σχολείο, αλλά διότι οι περισσότεροι γονείς εργάζονται και δραστηριοποιούνται στην Κόρινθο. Εάν υλοποιηθεί αυτή η συγχώνευση, το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να ταλαιπωρηθούν οι γονείς με την γραφειοκρατία, προκειμένου να μεταγραφούν τα παιδιά τους στην πρωτεύουσα.
Τέλος, τόσο στον Σολομό, όσο και στο Νηπιαγωγείο Αγιονορίου-Στεφανίου, οι πρόσθετες μετακινήσεις θα σημάνουν και πρόσθετα έξοδα, σε μια στιγμή που οι ΟΤΑ υποφέρουν από έλλειψη πόρων και οφείλουν στα ΚΤΕΛ τεράστια ποσά από προηγούμενα έτη. Ιδιαίτερα όμως για το Αγιονόρι και το Στεφάνι, δύο ορεινά χωριά με συχνά χιόνια και κακό οδικό δίκτυο, η απόσταση των 25-30 χιλιομέτρων , χωρίς την παρουσία συνοδού, θα είναι για τα νήπια εκτός από εξαντλητική και εξαιρετικά επικίνδυνη. Και βέβαια, ο δημογραφικός μαρασμός των χωριών είναι βέβαιος.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στον Αν.Υπουργό Παιδείας εξέθεσα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους γονείς και τις κοινότητες η πρόχειρη και χωρίς σχέδιο συγχώνευση και κατάργηση σχολείων, καθώς και την ανάγκη να υπάρξουν τροποποιήσεις σε αυτές που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Την ερχόμενη εβδομάδα θα φέρω το θέμα στο Κοινοβούλιο, στα πλαίσια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που έχω καταθέσει. Περιμένω απαντήσεις από το Υπουργείο και σαφή τοποθέτηση για τα μελλοντικά πλάνα της ηγεσίας του, και αναλόγως θα καθορίσω τις επόμενες ενέργειές μου.»