Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ανάπτυξη διαπεριφερειακής συνεργασίας με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας

Την ανάπτυξη διαπεριφερειακής συνεργασίας με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας της Γερμανίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου με συγκεκριμένη ατζέντα συμφώνησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης με τον Γερμανό Αναπληρωτή Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Guy Feaux De La Croix, μετά τη θετική άποψη που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός των Εξωτερικών του εν λόγω κρατιδίου και την οποία μετέφερε ο κ. De La Croix.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία έλαβαν μέρος η πολωνικής καταγωγής σύζυγος του κ. De La Croix  η κα Sophie De La Croix, διπλωματική υπάλληλος της Γερμανικής Πρεσβείας, και ο επιτετραμμένος στη Γερμανική Πρεσβεία κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο πρέσβης εξέφρασε τη χαρά του για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τον κ. Τατούλη και τόνισε τη φιλική στάση της Γερμανίας απέναντι στους Έλληνες πολίτες.
Ο κ. Τατούλης τόνισε από τη μεριά του το κρίσιμο ρόλο της Πελοποννήσου στον ευαίσθητο γεωπολιτικά χώρο της Μεσογείου, αλλά πρωτίστως την ανάγκη να γίνει περαιτέρω εμβάθυνση της διαπεριφερειακής συνεργασίας εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρότεινε συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός cluster με σκοπό την εφαρμογή στρατηγικών πολιτικών για την οικονομική ενδυνάμωση των περιφερειακών σχέσεων, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια εποχή νέων δεδομένων για αυτή. 
Τομείς επίσης σημαντικοί, στους οποίους θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας είναι, όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης, ο τουρισμός, τα αγροτικά προϊόντα, οι νέες τεχνολογίες και ο πολιτισμός. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναπτύσσει εξωστρεφή δραστηριότητα σε όλους τους τομείς. Μπορούμε και επηρεάζουμε τις εξελίξεις με τις παρεμβάσεις μας όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές».
Ανταλλαγές αντιπροσωπειών από τις δύο περιοχές θα πραγματοποιηθούν το Μάιο και το Σεπτέμβρη, με σκοπό τη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος, τα αποτελέσματα και συμπεράσματα των οποίων θα ανακοινωθούν από τον Περιφερειάρχη σε ειδικό forum που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη. Ο κ. Τατούλης πρότεινε τέλος η επόμενη Ελληνογερμανική Συνέλευση να λάβει χώρα στην Τρίπολη με τη σημείωση ότι δεν θα αποτελέσει μια ακόμα θεωρητική προσέγγιση, αλλά θα εστιαστεί σε συγκριμένες δράσεις για συγκεκριμένες αποφάσεις και αποτελέσματα.