Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Στις φλόγες η Αθήνα, στα... κάρβουνα η Βουλή! Αίμα και δάκρυα για το Νέο Μνημόνιο


Κάθε άλλο παρά αναίμακτη η βραδιά της υπερψήφισης του Νέου Μνημονίου. Η Αθήνα έχασε μερικά από τα ωραιότερα κτίριά της και τα κόμματα πάνω από σαράντα βουλευτές τους


Με την Αθήνα βυθισμένη στο χάος, με τα σημαντικότερα κτίρια του ιστορικού της κέντρου παραδομένα στις φλόγες, με τη χώρα ολόκληρη να φλέγεται, το κοινοβούλιο ψήφισε χθες με 199 «Ναι» και 74 «Όχι», τη νέα δανειακή σύμβαση, την ώρα που η κυβέρνηση Παπαδήμου αποδεικνυόταν στην πράξη εντελώς ανίκανη να ανταποκριθεί ακόμη και στα ουσιώδη, όπως η περιφρούρηση μιας λαϊκής κινητοποίησης.

Την ώρα που πρώην και νυν πρωθυπουργός κατέβαλλαν απεγνωσμένες προσπάθειες όχι μόνο να πείσουν για την ανάγκη υπερψήφισης του νέου μνημονίου, αλλά και ωραιοποίησης της τελευταίας διετίας, η Αθήνα γνώριζε την μεγαλύτερη καταστροφή – απόδειξη πως και οι δύο υπήρξαν εντελώς ανίκανοι να κυβερνήσουν.

Αν προσθέσουμε στις προκλητικά αθωωτικές για την διετία ομιλίες τους, την προκλητική στάση του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, είναι πραγματικά απορίας άξιον πώς τελικά ψηφίστηκε το νομοθέτημα, που πρόσκαιρα απομακρύνει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, αλλά ουδόλως βέβαιο είναι πως την αποτρέπει δια παντός.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έχασαν από είκοσι περίπου βουλευτές – ανάμεσά τους μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα, πρώην υπουργοί, τομεάρχες και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Μάλιστα, έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Χάρη Καστανίδη απουσίασαν από τη Βουλή, ενώ απών ήταν και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από τη Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα και δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης έδωσαν θετική ψήφο.

Παρακράτος και αθώωση διετίας
Το παρακράτος έδρασε για άλλη μια φορά, που αποδείχθηκε η πιο καταστροφική, και μάλιστα ενώ ο κ. Παπαδήμος είχε την φαεινή ιδέα να μιλήσει ξανά και ξανά περί εμφυλίου και δικτατορίας.

Στην τελική προ της ψηφοφορίας ομιλία του, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει πως κάνουν λάθος όσοι προεξοφλούν την αποτυχία και του νέου μνημονίου – ουσιαστικά παραδεχόμενος ότι το προηγούμενο απέτυχε, ενώ την ίδια ώρα υποστήριζε πως μέσα στη Βουλή ελήφθησαν τα τελευταία δύο χρόνια «ιστορικές αποφάσεις».

Όσο για τον κ. Παπανδρέου, επανέλαβε τα γνωστά φληναφήματα περί της κυβερνητικής του πορείας, υποστηρίζοντας πως «η συμφωνία είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να καταφέρει η κυβέρνηση, αυτό υπάρχει στο τραπέζι» και επιμένοντας πως το ΠΑΣΟΚ πληρώνει το τίμημα της… σύγκρουσής του με τα συμφέροντα.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην αλλαγή δεδομένων που τον υποχρέωσαν να στηρίξει το νέο μνημόνιο, καθώς πλέον η χώρα απειλείται πραγματικά με χρεοκοπία.

Και βέβαια, ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν το ταχύτερο δυνατόν – πράγμα που τον δικαιώνει για την εδώ και καιρό επιμονή του για διεξαγωγή εκλογών.

Οι εκλογές προ των θυρών
Άλλωστε, η αρνητική ψήφος μεγάλου αριθμού βουλευτών και από τα δύο κόμματα που απέμειναν στην κυβέρνηση και η εκ μέρους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ άμεση και ομαδική διαγραφή των βουλευτών που δεν πειθάρχησαν, επιταχύνουν την πορεία προς τις εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει ανάγκη από την παρουσία και των δύο κομμάτων για να εξασφαλίζει την Δεδηλωμένη.

Πάντως, η συστηματική και σκόπιμη αποτροπή των εκλογών, η επιβολή ενός μη εκλεγμένου πρωθυπουργού, η παραμονή της προηγούμενης κυβέρνησης της οποίας η ανικανότητα αποδείχθηκε (και δυστυχώς εξακολουθεί να αποδεικνύεται) περιτράνως, οδήγησε στο σημερινό χάος.

Και μπορεί μεν ο κ. Παπουτσής να υποστήριξε πως επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως τίποτε από όσα συνέβησαν χθες και συμβαίνουν τις προηγούμενες ημέρες δεν θα είχαν συμβεί (συμπεριλαμβανομένης και της διαλυτικής εικόνας στη Βουλή και στα κόμματα με παραιτήσεις, αποχωρήσεις, αρνήσεις), αν είχαν ήδη διεξαχθεί εκλογές και ήδη υπήρχε και λειτουργούσε μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Οι διαγραμμένοι της Ν.Δ.Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τους βουλευτές Α΄ Αθηνών  Έλενα Κουντουρά και Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Σταμάτη, Άρτας Κωνσταντίνο Παπασιώζο, Αττικής Γιώργο Βλάχο, Βοιωτίας Μιχάλη Γιαννάκη, Δράμας Μαργαρίτη Τζήμα, Δωδεκανήσου Τσαμπίκα Ιατρίδη, Έβρου  Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Ευβοίας Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Ηρακλείου  Μανώλη Κεφαλογιάννη, Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Καστοριάς  Ζήση Τζηκαλάγια, Λαρίσης Χρήστο Ζώη, Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό, Α΄ Πειραιά  Παναγιώτη Μελά, Πέλλης Γεώργιο Καρασμάνη, Σερρών Θεόφιλο Λεονταρίδη, Αναστάσιο Καριπίδη, και Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Χαλκιδικής Γεώργιο Βαγιωνά.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος κ. Γ. Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή αυτή, τους παραπάνω Βουλευτές καθώς και τον ευρισκόμενο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Β΄ Αθηνών Παναγιώτη Καμμένο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Οι διαγραμμένοι του ΠΑΣΟΚ
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τους βουλευτές Βάσω Παπανδρέου, Σπύρο Κουβέλης, Άννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Λάμπρο Μίχο, Μαρία Κυριακοπούλου, Ανδρέα Τριανταφυλόπουλο, Βασίλη Τόγια, Γιώργο Κασάρα Κυριακή Τεκτονίδου Χάρη Καστανίδη, Χρήστο Κατσούρα, Γιάννη Μιχελογιαννακη, Θόδωρο Παραστατίδη, Αλεξάνδρο Αθανασιάδη, Γιώργο Παπαμανώλη, Οδυσσέα Βουδούρη, Τσετίν Μάταντζη, Ηλία Θεοδωρίδη, Γιάννη Αμοιρίδη, Χρήστο Μαγκούφη, ενώ ο βουλευτής Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης, είχε υποβάλει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα πριν από την ψηφοφορία.

Οι εννέα βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους διατάξεις δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Οι διαγραμμένοι του ΛΑΟΣ
Από την Κ.Ο του ΛΑΟΣ διαγράφηκαν με απόφαση του Προέδρου Γ. Καρατζαφέρη, οι βουλευτές Μ. Βορίδης και Α. Γεωργιάδης, που όμως είχαν παραιτηθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

elzoni.gr
Κάθε άλλο παρά αναίμακτη η βραδιά της υπερψήφισης του Νέου Μνημονίου. Η Αθήνα έχασε μερικά από τα ωραιότερα κτίριά της και τα κόμματα πάνω από σαράντα βουλευτές τους.