Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ο Γιώργος ήξερε. Και περίμενε…


Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Πόσο αιφνιδιάστηκε αλήθεια ο Γιώργος Παπανδρέου από τη χθεσινή συμμαχία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Ανδρέα Λοβέρδο; Βρέθηκε πράγματι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απροετοίμαστος, με αποτέλεσμα να αναζητεί την ύστατη στιγμή εναλλακτική στρατηγική;
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει «γεννηθεί» πολιτικά στα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ. Με αποτέλεσμα να γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο σκέψης αλλά και τη στρατηγική θεώρηση των πραγμάτων, από στελέχη τόσο του «βαθέως» κόμματος, που βρέθηκαν δηλαδή δίπλα ή κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου στα χρόνια της Αλλαγής, αλλά και από όσους εντάχθηκαν στο Κίνημα πολύ αργότερα. Όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, που αποτέλεσε «προσθήκη» στο πολιτικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια του εκσυγχρονισμού, τότε που ο Κώστας Σημίτης πίστεψε στις ικανότητές του, τον στήριξε και τον αξιοποίησε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και το περιβάλλον του περίμεναν ότι κάποια στιγμή στην ταραχώδη διαδρομή προς τη διαδοχή του, οι δυνάμεις που είχαν συνασπιστεί εναντίον του το 2007, θα ξαναβρίσκονταν από την ίδια πλευρά του λόφου. Μια εκτίμηση που έγινε πεποίθηση, όταν διαπιστώθηκαν κινήσεις… ατάκτων, όπως για παράδειγμα του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος ήταν το 2007 ο τρίτος υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος, σήμερα ωστόσο λειτουργεί ως «υπαρχηγός» του τότε αντιπάλου του, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η διαφύλαξη της ενότητας του Κινήματος, αποτελεί την απαραίτητη πολιτική βάση για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να προσδοκά βάσιμα σε πολιτική ανάκαμψη, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Όταν θα έχουν κλείσει οι πληγές που άνοιξαν με την ελληνική κοινωνία, και επομένως με παραδοσιακά εκλογικά στρώματα που το στήριζαν επί σειρά ετών.
Σημειώνουν ωστόσο με νόημα ότι, σε αντίθεση με τις χθεσινές δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, την ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να τη διαφυλάξουν μεμονωμένα στελέχη, όσο δημοφιλή και σημαντικά κι αν είναι. Την ενότητα τη διαφυλάσσει πρωτίστως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά σε ένα κόμμα βαθιά παπανδρεϊκό, όπου ο εν ενεργεία Πρόεδρος λέγεται Παπανδρέου. Και όχι… λόγω συνωνυμίας.

statesmen.gr