Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη:μήνυμα πίστης στη διαπραγμάτευση, Ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει τουλάχιστον τα βασικά για την επιβίωσή του.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, τις ακόλουθες δηλώσεις:           
Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δημοκρατική Συμμαχία, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, θέλει να στείλει ένα μήνυμα πίστης στη διαπραγμάτευση, η οποία πρέπει να διεξαχθεί από τα τρία κόμματα. Είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Μέσα στις επόμενες τρεις ή τέσσερις ημέρες θα πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε τις ισοπεδωτικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, πρέπει να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει τουλάχιστον τα βασικά για την επιβίωσή του. Δικαιούνται και οι άνεργοι να έχουν ελπίδα να βρουν δουλειά. Γι’ αυτό οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν μπορούν πλέον να περιμένουν καθόλου.  
Δημοσιογράφος: Πρέπει να πει και κάποια «όχι» η κυβέρνηση, γιατί υπάρχει αφόρητη πίεση ειδικά για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα…
Ντόρα Μπακογιάννη: Εμείς έχουμε από την πρώτη στιγμή εξηγήσει γιατί δεν πιστεύουμε ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της χώρας. Αυτό όμως δεν φτάνει. Η χώρα πρέπει να ισοφαρίσει έσοδα-έξοδα, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι η βασική αιτία της αποτυχίας του μνημονίου.  Δεν έγιναν δύο χρόνια και σήμερα πληρώνουμε το τίμημα.  
Δημοσιογράφος: Οι αρχηγοί των κομμάτων της κυβέρνησης στέκονται στο ύψος των περιστάσεων;
Ντόρα Μπακογιάννη: Θέλω να ελπίζω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι πολιτικοί αρχηγοί που διαπραγματεύονται μαζί με τον πρωθυπουργό, έχουν πολύ μεγάλο βάρος πάνω τους, να βγάλουν τη διαπραγμάτευση πέρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από εκεί και πέρα, όλοι συνειδητοποιούμε ότι αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και κανένας δεν πρέπει να επιλέξει επένδυση σε προσωπικό ή κομματικό κεφάλαιο, αλλά θα πρέπει να έχει στο μυαλό του μόνο το συμφέρον της Ελλάδας. 
Δημοσιογράφος: Ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά τη συμπόρευση Λοβέρδου-Βενιζέλου;
Ντόρα Μπακογιάννη: Νομίζω ότι ήταν μια κίνηση λίγο πολύ αναμενόμενη. Από εκεί και πέρα εύχομαι στο ΠΑΣΟΚ να κοιτάξει να ξεπεράσει την κρίση. Θέλω επίσης να πω ότι η λογική της παρέλασης υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ταυτόχρονα έχουν και υπουργικούς θώκους και ασχολούνται κυρίως με τις εσωκομματικές εξελίξεις, δεν μπορεί να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εσωκομματικές εξελίξεις δεν αφορούν κανέναν σήμερα στην Ελλάδα. Αφορούν μόνο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα η επιτυχία ή η αποτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου, αφορά όλους του Έλληνες.  

Σκανδαλώδης η κοινή θέση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την εγγύηση των χρεών τους από το κράτος
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:  
«Η κοινή θέση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, που ζητούν να εγγυηθεί το κράτος τα χρέη τους, αποδίδοντας το 60% της χρηματοδότησης στα ταμεία τους και το 40% στις τράπεζες που έχουν δανειστεί, είναι σκανδαλώδης.Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ο έλληνας φορολογούμενος, θα συνεχίσει να επωμίζεται το βάρος των υποχρεώσεων των κομμάτων και να αποπληρώνει τις οφειλές τους, σε μια εποχή που κόβονται μισθοί και συντάξεις και περιορίζεται δραματικά το εισόδημα των πολιτών.Έτσι όμως δεν αποκαθίσταται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικής. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να υιοθετήσει πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές που προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία για περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης, απαγόρευση του υπερδανεισμού των κομμάτων από τις κρατικές τράπεζες και πλήρους διαφάνειας στη διαχείριση του πολιτικού χρήματος από τα κομματικά ταμεία».