O Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή τα στοιχεία της EUROSTAT για την ανεργία τον μήνα Οκτώβριο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δέος προκαλούν τα νέα στοιχεία για την ανεργία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat. Υπερβαίνουν, άλλωστε, τα όσα μας έλεγε έως τώρα η ΕΛΣΤΑΤ.
Οι πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατόρθωσαν να εκτοξεύσουν την ανεργία στην Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Η Ελλάδα με ανεργία 19,2% ακολουθεί τώρα την Ισπανία με ποσοστό 22,9%.
Χιλιάδες συμπολίτες μας καταδικάζονται στην ανεργία μέσα από τις αναποτελεσματικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην οικονομία, με τις επιχειρήσεις να ασφυκτιούν από την καταστροφική μείωση της ζήτησης και τους πολίτες να έχουν φθάσει στο σημείο να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές.
Από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένας στους δύο νέους, είναι αυτή τη στιγμή, άνεργος, ενώ η ανεργία των γυναικών αγγίζει το 22,1%.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι η ανεργία αυξάνεται μήνα το μήνα αλματωδώς:
Η Ελλάδα διαθέτει την «πρωτοτυπία» να είναι η ΜΟΝΗ χώρα στην Ευρώπη των 27 που κάθε μήνα η ανεργία αυξάνεται κατά 0,4%!
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης για άμεσα μέτρα πολιτικής που θα ανατρέψουν και θα αναστρέψουν τη σημερινή πορεία.
Υπογραμμίζει την ανάγκη για επενδύσεις στην ανάπτυξη.
Την ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για Επανεκκίνηση της οικονομίας, τόνωση της ρευστότητας της αγοράς, επενδύσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αλλά και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ προς την κατεύθυνση της τόνωσης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Οι καιροί ου μενετοί.
Οι Έλληνες και η Χώρα δεν μπορούν να περιμένουν άλλο».
===
Επίσης ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, μετά τη σημερινή συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής για τις επικουρικές συντάξεις, δήλωσε:
«Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την διαχείριση των επικουρικών συντάξεων, που αναπτύσσονται σε δύο άξονες.
Μεσοπρόθεσμες πολιτικές για την αναδιάρθρωση του τρόπου απονομής και διαχείρισης των επικουρικών συντάξεων. Οι αλλαγές οι οποίες θα υλοποιηθούν πρέπει να προκύψουν από διάλογο μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση. Προκρίνονται λύσεις για πιο ανταποδοτικό σύστημα.
Η προτεινόμενη ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων μας βρίσκει σύμφωνους, με επί μέρους επιφυλάξεις για διαδικαστικά θέματα, τα οποία μπορούν να επιλυθούν στο στάδιο της σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου. Ιδέες για πιο ανταποδοτικό σύστημα μας βρίσκουν επίσης σύμφωνους.
Θεωρούμε ότι η συμφωνία των κομμάτων για τα θεμελιώδη αυτά θέματα είναι η βάση για την μελλοντική εξάλειψη των ελλειμμάτων.
Άμεσες βραχυχρόνιες λύσεις για την ταμιακή διευκόλυνση των επικουρικών ταμείων με σκοπό την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, χωρίς οριζόντιες περικοπές, με πόρους από:
· Την χρήση μέρους των ήδη διαθεσίμων κεφαλαίων του ΑΚΑΓΕ.
· Από τις προβλεπόμενες για φέτος αποκρατικοποιήσεις ύψους 9 δις πρέπει να αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι πόροι για την κοινωνική ασφάλιση. Οι πόροι αυτοί είναι το 10% δηλ. 900 εκατομμύρια.
· Εξαίρεση από τις αποκρατικοποιήσεις των κρατικών λαχείων και προεξόφληση μελλοντικών εσόδων από αυτά.
· Αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τυχερά παιχνίδια.
Στις προτάσεις αυτές υπάρχει διαφωνία. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου διαφωνεί, δεν θεωρεί τις λύσεις αυτές βιώσιμες και επιμένει στις περικοπές των Επικουρικών Συντάξεων.
Επιμένουμε ότι στις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες επιβάλλεται η στήριξη των εισοδημάτων των συνταξιούχων και η μη περαιτέρω περικοπή τους.
Πρέπει να συγκρατηθεί η εσωτερική ζήτηση και να διαφυλαχθεί η Κοινωνική Συνοχή».