Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Πάνος Μπεγλίτης: Nα δημιουργηθεί ελεγκτικός μηχανισμός για τις παράνομες εισαγωγές αγροτικών φυτοφαρμάκων από τις όμορες χώρες.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα φυτοφάρμακα, (Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012) ο Βουλευτής Κορινθίας, Πάνος Μπεγλίτης, έκανε μια σειρά παρατηρήσεων με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και τον έλεγχο της εμπορίας φυτοφαρμάκων.
Αναλυτικότερα, ο Βουλευτής Κορινθίας επεσήμανε, καταρχήν, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι δεν πρέπει να αποδεχθεί την τροπολογία, σύμφωνα με την οποία προτείνεται  η γενική απαλλαγή από κάθε αστική και ποινική ευθύνη των μελών των ΔΣ αγροτικών συλλόγων και ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών αφού, όπως τόνισε ο κ. Μπεγλίτης, «μαζί με τους αθώους ξεπλένουμε και πάρα πολλές διαχρονικές ευθύνες». Ζήτησε να υπάρξουν οικονομικά στοιχεία διαχείρισης και ισολογισμός για να δούμε την κατάσταση και ποιοι ευθύνονται, ώστε να ξεκαθαρισθεί η εικόνα και να μην επιβαρύνονται τα μέλη των ΔΣ των συνεταιρισμών που δεν έχουν ευθύνη και ταλαιπωρούνται δικαστικά.
            Στη συνέχεια, ο κ. Μπεγλίτης αφού χαιρέτισε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό στο χώρο της αγροτικής παραγωγής, πρότεινε να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης» η ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και επιστημονικοί φορείς, όπως το ΓΕΩΤΕ.
            Παράλληλα, με αφορμή την αναφορά του Νομοσχεδίου για το «τι εννοούμε επιστημονικό προσωπικό στο οποίο θα χορηγείται άδεια εμπορίας φυτοφαρμάκων», ο κ. Μπεγλίτης ζήτησε να διευκρινισθεί στο ίδιο Νομοσχέδιο και όχι σε προεδρικό διάταγμα, ότι το συγκεκριμένο σημείο αφορά «στα νέα άτομα, τους πτυχιούχους που διαθέτουν πτυχία φυτικής παραγωγής, φυτοπροστασίας και φυτοπαθολογίας των ΤΕΙ και των ΑΕΙ, ότι αναφερόμαστε σε αυτούς ιδιαίτερα σήμερα που ο συγκεκριμένος χώρος μαστίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας».
            Ακόμα ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη αγορά παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας φυτοφαρμάκων, έχει αποκτήσει έναν μονοπωλιακό χαρακτήρα που είναι σε βάρος των αγορών. Έτσι, ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Ανάπτυξης να κινητοποιήσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να ελεγχθούν τα καρτέλ των φυτοφαρμάκων.
            Ακολούθως ζήτησε να υπάρξουν σχετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί ελεγκτικός μηχανισμός για τις παράνομες εισαγωγές αγροτικών φυτοφαρμάκων από τις όμορες χώρες. «Γίνεται ένα μεγάλο πάρτυ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κορίνθιος Βουλευτής « σε αυτόν το χώρο, και η Πολιτεία, και τα αρμόδια Υπουργεία είμαστε απόντες».
Επιπλέον, ο κ. Μπεγλίτης επεσήμανε ότι οι εταιρείες παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας ζητούν τοις μετρητοίς από τα γεωπονικά καταστήματα να αγοράσουν τα φυτοφάρμακα και οι αγρότες θα πληρώσουν όταν πληρωθούν από τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό ο κ. Μπεγλίτης ζήτησε να προβλεφθεί μέσα στο νομοσχέδιο ή σε μια από τις υπουργικές αποφάσεις να υπάρξουν διευκολύνσεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης ρευστότητας προς τα γεωπονικά καταστήματα.
            Τέλος ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ και τόνισε ότι ιδιαίτερη σημασία έχουν η προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων, δημόσιας υγείας και υγείας καταναλωτών.
Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Μπεγλίτης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται η «πράσινη ενίσχυση με τη νέα ΚΑΠ να φθάσει στο 30% περίπου των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων.»