Απάντηση στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών. Σχετικά με την απάντηση ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Καμία λύση δεν δίνει η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποστολή λογαριασμών σε αγρότες, όπου καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά για το ειδικό τέλος ακινήτων, για στάνες, αποθήκες, κτηνοτροφικές και αγροτικές εγκαταστάσεις. Όπως είναι γνωστό, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος 4021, στο άρθρο 53, παράγραφος 5 απαλλάσσει τα ακίνητα αποκλειστικά γεωργικής ή κτηνοτροφικής χρήσης από το ειδικό τέλος, το χαράτσι φτάνει κανονικά στους παραγωγούς.
Δυστυχώς, στο έγγραφο που μου έστειλε το Υπουργείο δεν προτείνεται καμία λύση. Αντιθέτως επιβεβαιώνεται ότι, προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή αυτών των ακινήτων από το τέλος, «απαιτείται η ύπαρξη τιμολογίου γεωργικής ή κτηνοτροφικής χρήσης, κατά τη 17η Σεπτεμβρίου 2011». Επιπλέον, η μόνη αναφορά που γίνεται στην απάντηση σχετικά με δικαιώματα απαλλαγής, αφορά περιπτώσεις όπου υπάρχει τιμολόγιο γεωργικής ή κτηνοτροφικής χρήσης. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι εάν υπάρχει τέτοιο τιμολόγιο και ωστόσο έχει εκδοθεί λογαριασμός της ΔΕΗ που περιλαμβάνει το ειδικό τέλος, ο δικαιούχος της απαλλαγής προσκομίζει βεβαίωση από τη ΔΕΗ ότι κατά τη 17η Σεπτεμβρίου 2011 η συγκεκριμένη παροχή αφορούσε τιμολόγιο γεωργικής ή κτηνοτροφικής χρήσης και, επομένως, του επιστρέφεται το καταβληθέν ποσό.
Όμως αυτό ακριβώς είχα επισημάνει ότι είναι το πρόβλημα. Οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν όλες αγροτικό ρεύμα. Επομένως δεν μπορεί να είναι μοναδικό κριτήριο για την απαλλαγή ή μη το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος επαλήθευσης της χρήσης, για παράδειγμα μέσω της φορολογικής δήλωσης και του εντύπου Ε9. Στο μεταξύ ωστόσο, επειδή οι λογαριασμοί τρέχουν και γίνονται ληξοπρόθεσμοι, το Υπουργείο οφείλει να δώσει στους παραγωγούς το δικαίωμα να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος, αλλά να καταθέσουν ένσταση εξαίρεσης και, βεβαίως, να προνοήσει για τη μη επιβολή προστίμου ή προσαυξήσεων σε περίπτωση καθυστέρησης, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι το ακίνητο είναι αποκλειστικά αγροτικής ή κτηνοτροφικής χρήσης.
Επιπλέον θέλω να εκφράσω την απορία μου σχετικά με την ημερομηνία της 17/09/11 που τίθεται ως χρονικό όριο για την ύπαρξη αγροτικού τιμολογίου. Για το 2012 αρχίζει σύντομα η αποστολή λογαριασμών και, εφόσον ισχύσουν όσα ίσχυσαν για το 2011, οι αγρότες θα παραλάβουν και πάλι χαράτσια. Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν το χρονικό όριο που τέθηκε σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να μετατρέψουν το τιμολόγιο της ΔΕΗ σε αγροτικό.
Θεωρώ απαράδεκτο η πολιτεία να ψηφίζει νόμους, τους οποίους δεν μπορεί να εφαρμόσει δίκαια και ισόνομα για όλους τους πολίτες. Το Υπουργείο έχει περιορίσει τη δυνατότητα του ίδιου του κράτους να εφαρμόσει το νόμο, καθορίζοντας έναν και μοναδικό τρόπο επαλήθευσης της γεωργικής χρήσης, δηλαδή το αντίστοιχο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Όμως έτσι έχει δημιουργήσει συνθήκες ανισότητας και αδικίας για τους αγρότες μας, οι οποίοι δοκιμάζονται άγρια από τις ατυχείς πολιτικές επιλογές της διετίας. Θα επιμείνω στο θέμα, μέχρι το Υπουργείο να αναθεωρήσει τη διαδικασία και να δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να εξαιρεθούν, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος.»