Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Π. Μπεγλίτης: Ο εσωκομματικός πετροπόλεμος δεν οδηγεί πουθενά

Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να είναι και πάλι υποψήφιος δήλωσε σε  συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ και στη δημοσιογρά​φο Σία Κοσιώνη ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης.
Τόνισε ότι επιβάλλεται να έχουμε όλοι σύνεση και ψυχραιμία, προσθέτοντας ότι ο εσωκομματικός πετροπόλεμος δεν οδηγεί πουθενά.
Όπως είπε, ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση με προτεραιότητα να σωθεί η χώρα και να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση Παπαδήμου

Η συνέντευξη του Πάνου Μπεγλίτη στον ΣΚΑΙ και στη δημοσιογρά​φο Σ. Κοσιώνη

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάμε να καλημερίσουμε τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτή του νομού Κορινθίας. Στην ορεινή Κορινθία κ. Μπεγλίτη μόλις είδα ότι χρειάζονται αλυσίδες. Καλή σας ημέρα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κα Κοσιώνη, χρόνια πολλά, καλή χρονιά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Καλή χρονιά να έχετε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πράγματι στην ορεινή Κορινθία, όπως με πληροφόρησαν σήμερα το πρωί, χιονίζει. Έχουν αποκλειστεί ορισμένες περιοχές και χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά είναι μια πανέμορφη περιοχή και δεν ξέρω αν δεν την έχετε επισκεφθεί θα σας έλεγα να την επισκεφθείτε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πραγματικά είναι πάρα πολύ ωραία, βεβαίως την έχω επισκεφθεί, είναι πάρα πολύ όμορφος και πολύ κοντινός προορισμός από την Αθήνα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η περιοχή της Στυμφαλίας και η περιοχή του Φενεού είναι εξαιρετικά όμορφες περιοχές. Έχουμε πάρα πολύ όμορφα μέρη και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από το εξωτερικό και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πολλοί συμπατριώτες μας φεύγουν στο εξωτερικό, όταν έχουμε πραγματικά τόσο ωραία μέρη που μπορούμε να τα επισκεφθούμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πραγματικά είναι αλήθεια η ορεινή Κορινθία και γενικώς οι ορεινές περιοχές της χώρας μας αυτή την εποχή είναι ένα θαύμα. Λοιπόν κ. Μπεγλίτη από το τουριστικό και καιρικό δελτίο πάμε στο δελτίο ΠΑΣΟΚ.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι όντως είναι πως θα το δεις. Πάμε στο δελτίο ΠΑΣΟΚ, τώρα κ. Μπεγλίτη με τις δηλώσεις σας εσείς αυτή την εβδομάδα ήρθατε να ταράξετε τα ήδη ταραγμένα νερά θα έλεγα. Ο κ. Παπανδρέου είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο που έγινε την περασμένη εβδομάδα ότι "δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος", εσείς τώρα με τις δηλώσεις σας αφήνετε σε όλους τους τόνους να εννοηθεί ότι μπορεί και να είναι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κυρία Κοσιώνη αυτό που είπα είναι το αυτονόητο. Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει ή να απαγορεύσει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το Γιώργο Παπανδρέου, αφού εκτιμήσει όλες τις συνθήκες, και εάν πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις, να είναι και πάλι υποψήφιος. Ποιος μπορεί να το απαγορεύσει αυτό;
                        Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, που είναι εξελίξεις εξαιρετικά δύσκολες, εγώ θα τις χαρακτήριζα τις πιο δραματικές σε όλη την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλουν να έχουμε όλοι ψυχραιμία, και σύνεση. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι γραμμικές κατά την άποψή μου. Χρειάζεται από όλους μας η αναγκαία ευθύνη, η αναγκαία ψυχραιμία και όχι ένας πετροπόλεμος εσωκομματικός που δεν οδηγεί πουθενά. 
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μισό λεπτό να τα πάρουμε ένα-ένα. Προφανώς και δε συζητάμε για το αν έχει ή δεν έχει δικαίωμα ο κ. Παπανδρέου να είναι υποψήφιος, αυτό είναι ένα πράγμα. Το άλλο είναι ότι προφανώς και δεν είναι γραμμικές οι εξελίξεις, πράγμα που καταλαβαίνω ότι μπορεί να σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί τα δεδομένα να αλλάζουν.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το λέω αυτό κα Κοσιώνη αν μου επιτρέπετε..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όμως μισό λεπτό έτσι να ρωτήσω το εξής, έχει σημασία το ότι το λέτε εσείς κ. Μπεγλίτη, που έχετε και τη θέση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή. Δηλαδή όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος λέει στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι "εγώ δεν ενδιαφέρομαι να είμαι Πρόεδρος" κι έρχεται μετά ο εκπρόσωπος του κόμματος Πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και λέει ότι "μπορεί και να είναι". Τι να υποθέσει κανείς;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σας είπα ότι όλα συναρτώνται από τις εξελίξεις, από την πορεία της εσωκομματικής συζήτησης και του διαλόγου και αναφέρθηκα και επέμεινα στο αυτονόητο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό δεν το είπε όμως ο κ. Παπανδρέου, εξ όσων γνωρίζω. Δεν ήμουνα μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά εξ όσων γνωρίζω ο κ. Παπανδρέου δεν είπε ότι υπό προϋποθέσεις δε θα το κάνω και θα εξαρτηθεί και τα λοιπά, είπε ότι "δε θα είμαι υποψήφιος".
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Εάν ορισμένοι θεωρούν ότι το πρόβλημα της παράταξής μας, της δημοκρατικής παράταξης, σε αυτή την κρίσιμη εσωτερική συγκυρία είναι ο Γιώργος Παπανδρέου…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κάποιοι το θεωρούν ανοιχτό κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να το πιστεύουν, αλλά δεν ισχύει.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Απαντήστε μου όμως σε αυτό. Θα έρθουμε και στην κριτική που ασκείται. Ο κ. Παπανδρέου άφησε στο Πολιτικό Συμβούλιο παράθυρο να μην κάνει αυτό που είπε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε μία ολοκληρωμένη πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη θεμελιώδεις προτεραιότητες που πρέπει σήμερα η παράταξή μας και τα στελέχη μας να λαμβάνουν υπόψη.
                        Η πρώτη θεμελιώδης προτεραιότητα είναι η εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα απ΄ αυτή την πολύπλευρη κρίση, τελικά δηλαδή να σωθεί και να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Και η δεύτερη θεμελιώδης προτεραιότητα για τη δημοκρατική παράταξη, σύμφωνα με το Γιώργο Παπανδρέου και την πρότασή του, πρέπει να είναι η με όλους τους τρόπους υποστήριξη της Κυβέρνησης Παπαδήμου.
                        Άρα λοιπόν, η παράταξή μας δε λειτουργεί εν κενώ, εν πολιτικώ, οικονομικώ και οικονομικώ κενώ. Ορισμένοι από τους συναδέλφους μου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θέλουν να βλέπουν τις εξελίξεις μέσα σε ένα κενό, να είμαστε κλεισμένοι στα γραφεία μας, με λογικές μηχανισμών, για να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο αυτή τη στιγμή είναι θα έλεγα δευτερεύον σε σχέση με τις δύο θεμελιώδεις προτεραιότητες.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί το λέτε; Γιατί κάποια στελέχη που ασκούν, μάλλον τα περισσότερα στελέχη που ασκούν κριτική και σκληρή κριτική σε αυτή την πρόταση περί διαρχίας του Γιώργου Παπανδρέου, του καταλογίζουν ακριβώς αυτό που καταλογίζετε εσείς σε αυτούς, δηλαδή ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί σε ένα πολιτικό κενό και εδώ οι ανάγκες της εποχής και της κατάστασης της χώρας επιβάλλουν λύσεις οι οποίες θα είναι ξεκάθαρες και θα είναι άμεσες. 
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κυρία Κοσιώνη, εγώ δεν καταλογίζω και λόγω του θεσμικού μου ρόλου, αλλά και λόγω της γενικότερης πολιτικής μου θέσης, τίποτα και σε κανέναν.
                        Όμως από την άλλη πλευρά πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα στη χώρα. Η Κυβέρνηση Παπαδήμου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος, ακόμα και τα στελέχη μας που μετέχουν στην Κυβέρνησή του δίνουν καθημερινά σκληρό αγώνα για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε με τον πιο θετικό για τη χώρα τρόπο τις διαπραγματεύσεις.
Δεν μπορούμε εμείς να έχουμε αποκοπεί απ΄ αυτούς τους στόχους, από αυτή τη συλλογική εθνική προσπάθεια και να καμωνόμαστε ότι τίποτα δε συμβαίνει στη χώρα κι ότι το μόνο πρόβλημα στη χώρα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό απαιτεί μια συνείδηση από όλους της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σύμφωνοι.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πολύ περισσότερο, όταν τα δύο τελευταία χρόνια μετείχαμε όλοι αυτής της Κυβέρνησης, αναλάβαμε με πολύ κόπο, με επώδυνο τρόπο, αυτή την εθνική προσπάθεια για να μη χρεοκοπήσει η χώρα.
Άρα λοιπόν εάν δούμε σήμερα στατικά, αποσπασματικά με τελείως εσωστρεφή τρόπο τις εξελίξεις στη χώρα και στο πολιτικό σύστημα, κάνουμε ένα μεγάλο λάθος. Θα έλεγα και θα το χαρακτήριζα μάλιστα ότι είναι ένα λάθος που πηγάζει από ένα άγχος να ξεκαθαρίσουμε τα εσωκομματικά μας. Αυτό ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία ;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή εσείς βλέπετε σε όσους ασκούν κριτική αυτή τη στιγμή στο Γιώργο Παπανδρέου μία τάση εκδικητική κ. Μπεγλίτη; Γιατί αυτό που εκφράζουν δημοσίως τουλάχιστον οι συνάδελφοί σας, είναι ότι αυτό για το οποίο έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή και οι ίδιοι και το ΠΑΣΟΚ είναι μία αυτοκριτική στην πράξη της διετίας και αυτή θα ήταν μία αποστασιοποίηση του επικεφαλής αυτής της περιόδου, που είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Συμφωνώ, κα Κοσιώνη αυτή είναι μια βολική εκδοχή και μια βολική ερμηνεία και για ορισμένους οι οποίοι θέλουν να βγουν από το κάδρο των συλλογικών κυβερνητικών ευθυνών της τελευταίας διετίας. Όμως η κριτική και η αυτοκριτική..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εντάξει, εγώ όμως δε σας μιλώ μόνο για κορυφαία στελέχη, βλέπε ας πούμε τον κ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος βγήκε ανοιχτά και αφόρισε αν θέλετε τη διετία, σας μιλώ και για απλούς Βουλευτές-στελέχη του κόμματός σας.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η κριτική και η αυτοκριτική, η αξιολόγηση και ο απολογισμός του έργου της διετίας δεν γίνεται από τα μέσα ενημέρωσης, γίνεται με συντεταγμένο τρόπο, με αίσθηση της ευθύνης του καθενός μας, μέσα από τις διαδικασίες που ορίζει το κόμμα, που ορίζουν το καταστατικό και τα όργανα του κόμματος.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και σε αυτό όμως υπάρχει κριτική, αν μου επιτρέπετε κ. Μπεγλίτη, γιατί λένε πολλοί στο κόμμα σας γιατί αφήνει ο Γιώργος Παπανδρέου και σέρνεται επί τόσους μήνες αυτό το ζήτημα και δεν έχει ανοίξει νωρίτερα τις διαδικασίες, έτσι ώστε να μην γίνονται κι αυτά τα καλλιστεία δημοσίως και ο γύρος το γαϊτανάκι αυτών των δηλώσεων δεξιά και αριστερά στα μέσα ενημέρωσης;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κυρία Κοσιώνη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, παραιτήθηκε παρότι ήταν εκλεγμένος δημοκρατικά Πρωθυπουργός, με μια τεράστια πλειοψηφία, παραιτήθηκε στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, για τη δημιουργία -όπως ζήτησε ένα τμήμα της κοινοβουλευτικής μας ομάδας- Κυβέρνησης συνεργασίας, για το σχηματισμό της Κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Παραιτήθηκε ή εξωθήθηκε στην παραίτηση;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό είναι μια μείζων χειρονομία, είναι μια πολιτική χειρονομία ευθύνης από το Γιώργο Παπανδρέου. Από κει και πέρα δε θα μπούμε άμεσα σε μια τέτοια διαδικασία, που έχει χαρακτηριστικά ανθρωποθυσίας ή ανθρωποφαγίας στο ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται μελέτη των συνθηκών κάτω από τις οποίες σήμερα λειτουργούμε ως πολιτικό σύστημα, κάτω από τις οποίες λειτουργεί η Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ψυχραιμία σημαίνει αφήστε το χρόνο να κυλήσει, μέχρι να γίνουν οι εκλογές, όποτε γίνουν οι εκλογές, με έναν νέο Πρωθυπουργό και μετά βλέπουμε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο στόχος δεν είναι η αγορά πολιτικού χρόνου. Ο στόχος είναι να πάμε συντεταγμένα σε έναν ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο στο εσωτερικό του κόμματος, να συζητήσουμε όλοι, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, να δούμε πως δημιουργήθηκε η κρίση, ποια είναι τα αίτια της κρίσης, να δούμε που πήραμε θετικές αποφάσεις, που λάβαμε αποφάσεις αρνητικές.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχει αυτός ο πολιτικός χρόνος κ. Μπεγλίτη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς υπάρχει ο πολιτικός χρόνος. Εγώ ζητώ την πολιτική διάθεση και την πολιτική ετοιμότητα όλων μας να τα συζητήσουμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πως θα γίνει, τώρα πρακτικά ας πούμε σε μία χώρα με τα προβλήματα που έχει η δική μας, σε μία Κυβέρνηση που έχει τα προβλήματα που έχει η Κυβέρνηση Παπαδήμου και στην οποία ο κατεξοχήν έτσι ο βασικός άξονας έχει χρώμα πράσινο, να βαδίσει το ΠΑΣΟΚ για το επόμενο χρονικό διάστημα, δεν ξέρω ποιο θα είναι αυτό, μέχρι τις εκλογές, με ανοιχτά μέτωπα, με διαφορετικούς έτσι πόλους εξουσίας μέσα στο κόμμα, με έναν άλλο πιθανό υποψήφιο Πρωθυπουργό και άλλον Πρόεδρο; Δεν ξέρω πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό και θεωρείτε ότι θα είναι υπέρ ας πούμε του να βοηθηθεί η Κυβέρνηση Παπαδήμου και η συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε; Έχω σοβαρές αμφιβολίες.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακούστε με, το ερώτημά σας είναι απολύτως εύλογο και νομιμοποιείται ο κάθε πολίτης να θέτει το ίδιο ερώτημα. Γι΄ αυτό το λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου υπέβαλε την πρότασή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες προτεραιότητες που έχει σήμερα η χώρα και η Κυβέρνηση Παπαδήμου.
                        Αυτή ακριβώς η αγωνία, αυτός ο προβληματισμός ήταν η βάση της πρότασης του Παπανδρέου, επειδή υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν για τη χώρα σήμερα από την Κυβέρνηση Παπαδήμου. Το ερώτημά σας είναι η βάση του προβληματισμού του Γιώργου Παπανδρέου.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι και η βάση προβληματισμού όλων των υπόλοιπων που κατακρίνουν αυτή την πρόταση, είναι γιατί πρέπει αυτό να γίνει με Πρόεδρο το Γιώργο Παπανδρέου και να μη δοκιμάσει ένα άλλο πρόσωπο, τι πρόβλημα δηλαδή θα δημιουργούσε αυτό; Και κάποιοι μάλιστα ανοιχτά, το βλέπετε κι εσείς, το ακούμε κι εμείς και όλος ο κόσμος καθημερινά, καταλογίζουν προσωπικές στρατηγικές στον κ. Παπανδρέου, ότι δηλαδή θέλει να μείνει εκεί για να μπορεί να είναι υποψήφιος στη Σοσιαλιστική Διεθνή και δεν ξέρω ΄γω τι άλλο.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο, είναι απολύτως αποσυνδεδεμένα.
                        Η σχέση δηλαδή το πολιτικό μέλλον του Γιώργου Παπανδρέου ή η επανεκλογή του στην Προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν έχουν καμιά σχέση με τις μείζονες προτεραιότητες σήμερα που θέτει ο Παπανδρέου, που πρέπει να θέτουν το ΠΑΣΟΚ και η παράταξή μας.
                        Ήδη στην εισαγωγή σας μιλήσατε για μια σειρά ζητημάτων, που θα συζητηθούν και θα διαπραγματευθούμε με την τρόικα από την επόμενη εβδομάδα. Αυτά δεν θα τα συζητήσουμε, σε αυτά δεν θα είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε τον αγώνα μας και να συμβάλλουμε μέσα από την Κυβέρνηση Παπαδήμου, για να επιλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Προφανώς και πρέπει να το κάνουμε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Άρα λοιπόν υπάρχουν κάποια θέματα, τα οποία αυτή τη στιγμή προηγούνται, αντικειμενικά προηγούνται. Δεν θα κλειστούμε στον εαυτό μας, για να λύσουμε τα εσωκομματικά μας, όταν η χώρα δίνει μια εθνική μάχη, όταν όλοι πρέπει να δώσουμε αυτή την εθνική μάχη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν έχει σημασία και το ΠΑΣΟΚ να πείθει τον κόσμο, καθώς ζυμώνεται γι΄ αυτά τα θέματα και καθώς στον κόσμο απευθύνεται κ. Μπεγλίτη; Και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης Παπανδρέου, συνολικά της Κυβέρνησης, προκαλεί έτσι μία αποσυσπείρωση, τουλάχιστον αυτό βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις και αρνητικού συνειρμού στον κόσμο.
                        Άρα υπ΄ αυτή την έννοια δε θα ήταν ας πούμε θεμιτό ή τουλάχιστον αυτό λέει η κοινή λογική, να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ και με νέο πρόσωπο και με αυτό το διάλογο που περιγράφετε κι εσείς ανοιχτό, σε μία πάντα προσπάθεια προσέγγισης εκ νέου της κοινωνίας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι μια λάθος προσέγγιση να μου επιτρέψετε να πω.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί το λέτε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν θα βάλουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα. Πρέπει πρώτα να συζητήσουμε που βρισκόμαστε, τι κάναμε, που φταίξαμε, τι δεν κάναμε όλη αυτή τη διετία, πως προχωρήσαμε και μετά να συζητήσουμε τα θέματα της Ηγεσίας.
                        Αυτό χρειάζεται μια διαδικασία, αυτό χρειάζεται έναν δημοκρατικό διάλογο. Δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς αυτή η ουσιαστική συζήτηση να έχει γίνει. Δεν μπορούμε να εμφανιστούμε και πάλι στην ελληνική κοινωνία χωρίς να έχουμε κάνει αυτή τη συζήτηση.
                        Και όσοι υποστηρίζουν ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι εσπευσμένες, να είναι διαδικασία «fast food», αυτό είναι μια προσέγγιση κατά την άποψή μου απολιτική, που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα αδιέξοδα και βεβαίως θα διαψεύσει τις όποιες ακόμα ελπίδες έχει η ελληνική κοινωνία στη δημοκρατική παράταξη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και μία long food διαδικασία, επιτρέψτε μου την έκφραση κ. Μπεγλίτη, η οποία όμως θα χαρακτηρίζεται από..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Long food ή slow food;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Slow food με συγχωρείτε, έχετε δίκιο απόλυτο. Η οποία όμως θα χαρακτηρίζεται από εσωκομματικά βέλη, στρατόπεδα, μέσα στο ΠΑΣΟΚ και αντικρουόμενα εσωκομματικά συμφέροντα, θα είναι υπέρ δηλαδή του τόπου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, κάθε άλλο, αυτό που περιγράψατε είναι..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν μπορείτε να το αποκλείσετε αυτό και ήδη βλέπουμε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ανησυχούν πάρα πολύ και για το θέμα της ενότητας του κόμματος και να δραστηριοποιούνται γι΄ αυτό το θέμα. 
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μα η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η ενότητα της παράταξης, την οποία πρέπει όλοι με ευθύνη να υπερασπιστούμε. Η ενότητα της παράταξης δεν επιτυγχάνεται δια δηλώσεων. Επιτυγχάνεται με την καθημερινή μας δουλειά, με τη συνείδηση των προβλημάτων, με τη συμμετοχή μας στην επίλυση των προβλημάτων. Δεν εξορκίζουμε τους κινδύνους για την ενότητα της παράταξης όταν την ίδια στιγμή υποστηρίζουμε διαδικασίες οι οποίες δεν βοηθούν στην ενίσχυση της ενότητας της παράταξης.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι αλλά αν η ενότητα της παράταξης βλάπτεται κ. Μπεγλίτη για την πλειοψηφία των στελεχών από την παρουσία του κ. Παπανδρέου, δεν πρέπει να κάνει πίσω ο κ. Παπανδρέου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μα ασφαλώς ο προβληματισμός αυτός είναι ο προβληματισμός του Γιώργου Παπανδρέου.
                        Αλλά πρέπει όπως σας είπα, να συζητήσουμε πρώτα που βρισκόμαστε. Χωρίς συζήτηση, χωρίς διάλογο, χωρίς να αναδείξουμε την αναγκαία νέα πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αναδείξουμε στην κοινωνία τη νέα πολιτική μας στρατηγική, το πρόβλημά μας θα είναι μόνον η αλλαγή των προσώπων;
                        Το πρόβλημα δεν είναι η αλλαγή των προσώπων ή αν θέλετε η αλλαγή των προσώπων ακολουθεί μια γενναία εσωτερική συζήτηση και απολογισμό, για να μπορούμε να είμαστε και πάλι πιστευτοί από την ελληνική κοινωνία, από τους Έλληνες πολίτες. Το θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να μπορούμε να προχωρήσουμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα, κ. Μπεγλίτη κλείνοντας τι εκτιμάτε τελικά και εκ θέσεως αν θέλετε ότι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Θα δούμε μία νέα πρόταση από τον κ. Παπανδρέου ή θα επιμείνει σε αυτή την πρόταση για τη διαρχία;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Προσβλέπω στην ευθύνη και στην ψυχραιμία όλων των στελεχών την επόμενη περίοδο. Προσβλέπω στην εμπειρία τους, για να δουλέψουμε όλοι μαζί ενωτικά για συνθετικές λύσεις.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Επ΄ αυτού που σας ρώτησα;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω, είμαι αισιόδοξος, ότι τελικά θα πάμε καλά. Εξάλλου η ιστορία δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει και άλλε κρίσεις στο παρελθόν και τις ξεπέρασσε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Η εκτίμησή σας ποια είναι κ. Μπεγλίτη, αν θέλετε η πληροφορία σας, να περιμένουμε μία διαφορετική πρόταση από το Γιώργο Παπανδρέου ή θα επιμείνει σε αυτή;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό που πρέπει να περιμένουμε από όλους, συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Παπανδρέου, είναι μια προσπάθεια που θα καταβληθεί, για να συνθέσουμε απόψεις, ώστε να πάμε με τον πιο ενωτικό τρόπο στο Εθνικό Συνέδριο κι εκεί οι προτάσεις να ψηφιστούν ή να καταψηφιστούν.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν μου απαντάτε, δεν θέλετε να μου απαντήσετε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σας απαντώ. Και σας απαντώ με έναν αγωνιώδη τρόπο, αν θέλετε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα, επομένως να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες περισσότερα. Κύριε Μπεγλίτη θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ που ήσασταν μαζί μας, καλή σας ημέρα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά, καλημέρα
Όχι, είναι κατ΄ εξοχήν οικονομικό και αναπτυξιακό θέμα κα Κοσιώνη. Δεν είναι μόνο τουριστικό.