Με αφορμή τις εκκρεμότητες στις αποζημιώσεις για καταστροφές, κυρίως από περονόσπορο και φουσικλάδι, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Στον νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2010, αναφερόταν ότι ιδρύεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων. Οριζόταν ότι οι αρμοδιότητες για την καταβολή των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (δηλαδή τα ΠΣΕΑ), μεταφέρονται από τον ΕΛΓΑ στην ανωτέρω Διεύθυνση, ότι ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) που ισχύει από το 2008 παραμένει προσωρινά σε ισχύ και ότι από 1.1.2011 αντικαθίσταται με νέο κανονισμό, οπότε και λαμβάνει χώρα η μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα ΠΣΕΑ.
Σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις, εδώ και ένα χρόνο έπρεπε να υπήρχε Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων και νέος Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και η νέα Διεύθυνση να εκτελεί τα προγράμματα ΠΣΕΑ, αντί του ΕΛΓΑ. Πλην όμως τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει. Μέχρι τον Μάιο, οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου, το Υπουργείο ακόμα παρουσίαζε ως «στρατηγικό στόχο» τη σύσταση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων. Σήμερα ακόμα, στο οργανόγραμμα του Υπουργείου, εμφανίζεται η Διεύθυνση, χωρίς στοιχεία, χωρίς Προϊστάμενο.
Στο μεταξύ, μέσα στο 2011 ο ΕΛΓΑ επιχορηγήθηκε συνολικά με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για να υλοποιήσει προγράμματα ΠΣΕΑ. Μόλις στις 22 Δεκεμβρίου, ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει οικονομικές ενισχύσεις σε αγρότες μέσω ΠΣΕΑ για ζημιές που σημειώθηκαν από το 2006 μέχρι και το 2009. Με άλλα λόγια, ο ΕΛΓΑ συνεχίζει να υλοποιεί όπως πάντα τα ΠΣΕΑ, όσο η Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων είναι ακόμα υπό σύσταση.
Το πρόβλημα για τους αγρότες μας είναι ότι όλα αυτά συντελούνται μέσα σε θεσμικό κενό, με τεράστιες καθυστερήσεις και χωρίς κανείς να λέει κουβέντα για τις ζημιές που έχουν σημειωθεί από το 2009 και έπειτα και, ιδιαίτερα, για όσες σημειώθηκαν μετά την ψήφιση του νέου Νόμου. Ο Υπουργός έχει εκφράσει την πρόθεση να επαναφέρει τα ΠΣΕΑ στον ΕΛΓΑ. Παράλληλα όμως διαβεβαιώνει ότι όλες οι διαδικασίες προχωρούν τάχιστα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα άλλα δείχνει. Οι βαμβακοπαραγωγοί από το 2010 περιμένουν αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι. Για τους δικούς μας παραγωγούς, εδώ στην Κορινθία, για τους αμπελοκαλλιεργητές που καταστράφηκαν από τον περονόσπορο, αλλά και για το φουσικλάδι στα μήλα και στα αχλάδια, ούτε κουβέντα.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι για τέτοιες ζημιές, ο ανταποκριτής έκανε την αναγγελία στο τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ, η Περιφερειακή Επιτροπή κάθε νομού την πιστοποιούσε, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή και η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του ΕΛΓΑ συγκέντρωναν και αξιολογούσαν τις εκθέσεις, τις υπέβαλαν μια φορά το χρόνο στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών και, τέλος, ο φάκελος πήγαινε για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τώρα, το μόνο που ξέρουμε είναι ότι τέτοιος φάκελος για τον περονόσπορο δεν έχει κατατεθεί όχι στην ΕΕ αλλά, ούτε καν στα αρμόδια Υπουργεία.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση δεν λέει καθαρά ότι δεν θέλει να διαθέσει λεφτά. Το μεν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναβάλει τις διαδικασίες, το δε Υπουργείο Οικονομικών δεν πληρώνει. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο θεσμικό, ότι δηλαδή οι υπηρεσίες έχουν διαλυθεί. Το πρόβλημα είναι κυρίως οικονομικό και πολιτικό. Εάν δεν γίνει αντιληπτό από την Κυβέρνηση ότι η αγροτική παραγωγή και ο Έλληνας αγρότης πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών μας προτεραιοτήτων, η εθνική οικονομία δεν πρόκειται ποτέ να βρει τον δρόμο της διεξόδου από την ύφεση.»