Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ​Σ ΓΙΛΜΑΖ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚ​ΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝ​Η

  Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η προσχηματική ανασκευή του κ. Γιλμάζ δεν εξαλείφει το μείζον πολιτικό ζήτημα που δημιουργεί η ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας για την πρακτική των τουρκικών κυβερνήσεων. Αφορά την ασφάλεια της χώρας, τις διακρατικές, εταιρικές και συμμαχικές σχέσεις των χωρών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, πρέπει να θέσουν το θέμα άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα διεθνή φόρα και να εξετάσουν την προοπτική διεκδίκησης αποζημιώσεων από την Τουρκία για τις οικονομικές επιπτώσεις αυτών των πράξεων δολιοφθοράς στα νησιά του Αιγαίου».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έφερε το θέμα των αποκαλύψεων του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ  στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσε στους υπουργούς Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών κ. Τάσο Γιαννίτση.
Επισυνάπτεται το κείμενο της Ερώτησης της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας. 

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ΑΘΗΝΩΝ                                                                                 Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2011  

                                                                  ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς Α) Τον Υπουργό Εξωτερικών κ .Στ. Δήμα    
Β) Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
Γ) Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτση 

Θέμα: «Εμπρησμοί δασών από παράγοντες και κατόπιν σχεδίου ξένης δύναμης»

Όπως προέκυψε από συνέντευξη σε τουρκική εφημερίδα  ο τ. Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, (παρά την τυπική ανασκευή μετά τις αντιδράσεις)  μίλησε για την ύπαρξη σχεδίου-και των σχετικών πιστώσεων-της προκατόχου του κ. Τανσού Τσιλέρ για εμπρησμό ελληνικών δασών. Το να διαθέτει ένας πρωθυπουργός κονδύλια και γραμμή πιστώσεως για εμπρησμούς δασών των γειτονικών χωρών είναι αυτόχρημα ανατριχιαστικό. Η καταγγελία δεν προέρχεται όμως από τυχαίο πρόσωπο αλλά από πρώην Π/Θ.Επιπλέον, όπως πληροφορούμαστε, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Δασική Υπηρεσία καταδεικνύουν ένα αφύσικα υψηλό ποσοστό καμένων εκτάσεων, ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθ' όλη την δεκαετία του ΄90, τόσο πριν όσο και  μετά την θητεία της κ. Τσιλέρ.
Το θέμα είναι άκρως σοβαρό: άπτεται της ασφαλείας της χώρας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των διακρατικών, εταιρικών και συμμαχικών σχέσεων των χωρών.
 Ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιές ενέργειες σκοπεύει να προβεί στο επίπεδο της Ε.Ε. της οποίας η Τουρκία είναι υποψήφιο μέλος, καθώς και στο ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και όπου σε διεθνή φόρα που κρίνει αναγκαίο να το πράξει.
2. Έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία αλλά το ζητούμενο είναι τι θα πράξει αν αυτές-όπως είναι το πιθανότερο-είτε δεν παρασχεθούν είτε αποδειχθούν παραπλανητικές ή άκρως ανεπαρκείς;
3. Αν εξετάζεται η διαδικασία αίτησης αποζημίωσης για τις οικονομικές επιπτώσεις των πυρκαγιών και σε ποιό επίπεδο;
4. Ποια είναι  τα στατιστικά στοιχεία αριθμού πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων που διαθέτει η Δασική Υπηρεσία, ιδίως για τα νησιά του Αν. Αιγαίου, από το 1985 έως σήμερα. Στοιχεία περί των εκτάσεων που κάηκαν και εκείνων που κάηκαν περισσότερο της μιας φοράς. Ποιές εκτάσεις στα νησιά αυτά, λόγω των αλλεπάλληλων πυρκαγιών, απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα;
5. Τι πράττει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την αποκατάστασή τους, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Τι οδηγίες προτίθεται να δώσει στις κατά τόπους υπηρεσίες για την προετοιμασία μελετών αναδασώσεων, όπου δεν υπάρχουν, και του κατά προσέγγιση κόστους τους και γενικώς αν είναι σε θέση να στοιχειοθετηθεί πρακτικώς ένα κατά προσέγγιση κόστος αποζημιώσεως.

Η   βουλευτής        
Ντόρα Μπακογιάννη 


Ισοπεδωτικές και οριζόντιες περικοπές που θα ζήλευαν τα σοβιετικά καθεστώταδίνουν τη χαριστική βολή στην δημόσια διοίκηση 

 Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: 

«Το νέο μισθολόγιο, που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου, αντί να αντιμετωπίσει τις αυθαιρεσίες των πελατειακών ρυθμίσεων και να διορθώσει τη διοίκηση, της δίνει την χαριστική βολή με τις ισοπεδωτικές και οριζόντιες περικοπές που θα ζήλευαν τα σοβιετικά καθεστώτα. Επειδή το μεγάλο και σπάταλο κράτος δεν αξιολογεί, δεν μετρά και δεν επιβραβεύει, με το μισθολόγιο που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, ακυρώνεται μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση, ενώ παραμένουν άθικτα κομματισμός και διαφθορά.  Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι ο συνδυασμός της μείωσης του κράτους, του εξορθολογισμού των υπηρεσιών του και των αποκρατικοποιήσεων, θα επέτρεπε μέσω ενός νέου σύγχρονου μισθολογίου, αύξηση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα θα λειτουργούσε ως επιβράβευση των καλύτερων, των άξιων και των έντιμων δημοσίων υπαλλήλων».