Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

«Έκλεισαν» οι εκλογές πριν από το Πάσχα, μετά τις επαφές με τον πρωθυπουργό

Προκρίνεται το σενάριο για εκλογές τον Απρίλιο – Συμφώνησαν Σαμαράς - Καρατζαφέρης. Προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί το PSI
Παρατείνεται, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα, η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Θεωρείται δεδομένο πλέον το σενάριο για εκλογές πριν από το Πάσχα και με την προϋπόθεση πάντα ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τότε η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων (PSI). 

Το πρώτο σκέλος των διαπραγματεύσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο, οι διαδικασίες για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών θα συνεχιστούν.
Μιλώντας σήμερα στο Βήμα FM, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ξεκαθάρισε τα χρονικά όρια για την αναβολή των εκλογών εκ μέρους του κόμματός του με τη φράση: «Η όποια αλλαγή της προκαθορισμένης ημερομηνίας της 19ης Φεβρουαρίου εξαρτάται από το PSI και ασφαλώς κανείς δεν μιλάει για μετά το Πάσχα», το οποίο φέτος είναι στις 15 Απριλίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι το Κοινοβούλιο θα μείνει ανοικτό το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ,   Κωστής Αϊβαλιώτης ζήτησε και σήμερα ανασχηματισμό, δηλώνοντας πως «η  απρόσκοπτη υλοποίηση της νέας συμφωνίας προϋποθέτει πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, ομόθυμη διάθεση των τριών κυβερνητικών εταίρων και βάθος χρόνου, διαφορετικά, διακινδυνεύεται να τιναχθεί στον αέρα το PSI».

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρουν ότι «αμέσως μετά το πρώτο σκέλος, θα αρχίσουν οι προσκλήσεις προς τους επενδυτές». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να μείνει ανοικτό το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, ώστε να κυρωθούν οι σχετικές συμβάσεις.
Η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει πιθανότατα στα τέλη Μαρτίου, και σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, οι Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης έχουν ήδη συμφωνήσει.
Ο κ. Παπαδήμος, κατά τις συναντήσεις που είχε με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη, φέρεται να τους εξήγησε ότι οι απαιτούμενες ενέργειες, αλλά και οι τεχνικές δυσκολίες που αφορούν το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων οδηγούν εκ των πραγμάτων σε παράταση του βίου της κυβέρνησης.
Έτσι, εκτιμάται ότι η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει περί τα τέλη Μαρτίου και οι κάλπες θα στηθούν λίγο πριν τα μέσα Απριλίου, καθώς ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή των εκλογών έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Εξάλλου, οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι οι εκλογές τον Ιανουάριο θα ισοδυναμούσαν με χρεοκοπία.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ανέφερε ότι αυτή « γίνεται μπαλάκι του πινγκ-πονγκ ανάμεσα στους μνημονιακούς εταίρους της κυβέρνησης Παπαδήμου, την ίδια στιγμή που κανείς τους δεν αμφισβητεί ούτε κατ’ ελάχιστο το περιεχόμενο της μνημονιακής πολιτικής. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ , καθώς και το ακροδεξιό λαϊκιστικό συμπλήρωμα τους, το ΛΑΟΣ, φοβούνται τις κάλπες όπως ο διάολος το λιβάνι . Συνειδητοποιούν πως καθημερινά διαμορφώνεται μια νέα κοινωνική πλειοψηφία που διεκδικεί μια άλλη πορεία για τον τόπο, αμφισβητώντας τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα και τις συντηρητικές πολιτικές».

eklogika.gr