Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Πάνος Μπεγλίτης: Σημαντική κι αναμενόμενη εξέλιξη η παραχώρηση του Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου στο Δήμο Κορινθίων

Κληθείς να σχολιάσει, μετά από  ερώτηση δημοσιογράφου,  την θετική εισήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης-  Υφυπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας – προς το Υπουργείο Εσωτερικών , για την παραχώρηση του Λιμενικού Ταμείου  Κορίνθου στο  Δήμο Κορινθίων ,ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Κορίνθιας Πάνος Μπεγλίτης χαρακτήρισε το γεγονός  ως μια σημαντική κι αναμενόμενη εξέλιξη.
Παράλληλα, ο κύριος Μπεγλίτης  υπενθύμισε ότι στην ομιλία του ,κατά την  ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου  για το λιμάνι της Κορίνθου (21-3-11) , είχε επισημάνει, εκτός των άλλων, τα εξής :
“.... Κατά την άποψή μου ,έχουμε χάσει χρόνο. Ο Καλλικράτης θυμίζω – και το γνωρίζουν οι αυτοδιοικητικοί μας – προβλέπει ρητά ότι τα λιμενικά ταμεία περιέρχονται στην αρμοδιότητα των νέων Καλλικρατικών δήμων. Εγώ θα πήγαινα λίγο πιο πίσω, για να δούμε ότι υπήρχε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο είτε δεν αξιοποιήσαμε όπως έπρεπε, είτε τελικά χαθήκαμε μέσα σε μια γραφειοκρατία και δεν είδαμε την σημασία που έχει αυτό το θεσμικό πλαίσιο . Υποστηρίζω ότι, ακόμα και αν δεν υπήρχε η σχετική ρύθμιση στον Καλλικράτη, μπορούσαμε να πάρουμε και να καταστήσουμε δημοτικό λιμενικό Ταμείο. Έχουμε το προεδρικό Διάταγμα 201 του 2001,έχουμε την απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, που ουσιαστικά υιοθετεί την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Τώρα επιπρόσθετα ,ενισχυτικά, έχουμε και την σχετική ρύθμιση στο νόμο για τον Καλλικράτη. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ,όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. Άμεσα θα πρότεινα να συγκροτηθεί Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Μην περιμένουμε να υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα για να καταργήσει το κρατικό Λιμενικό Ταμείο. Φορέας διαχείρισης του λιμανιού,  υπό το νέο του χαρακτήρα, πρέπει να είναι ο δήμος ,πρέπει να είναι η δημοτική αρχή…»
Ο κύριος Μπεγλίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, πως οι Δήμοι Κορινθίων και Σικυωνίων ,εντάχθηκαν  μέσα στους πρώτους επτά Δήμους που πραγματοποιείται  η παραχώρηση λιμένων, οι οποίοι ήταν  οργανωτικά έτοιμοι και διέθεταν τις απαιτούμενες υποδομές, για να υποδεχθούν τις αρμοδιότητες των σημερινών Λιμενικών Ταμείων.

 

Επίσης ο κ. Πάνος Μπεγλίτης, γιά την συνάντηση Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο έκανε την ακόλουθη  δήλωση:

«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση συνεργασίας.
Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναβεβαίωσε την υποστήριξη στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση για την θετική ολοκλήρωση της αποστολής τους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης και 27ης  Οκτωβρίου και τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, ιδιαίτερα, την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην απρόσκοπτη λειτουργία της Κυβέρνησης Παπαδήμου και στην υλοποίηση όλων  των δεσμεύσεων τις οποίες έχουν αναλάβει, η χώρα και οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν την Κυβέρνηση.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση έχει την ιστορική ευκαιρία να λάβει, με την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, σημαντικές αποφάσεις, για την προώθηση μεγάλων αλλαγών  που αφορούν στη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και γενικότερα τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. 
Πέραν των ανωτέρω κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό το φως των αποφάσεων της 9ης Δεκεμβρίου, και οι υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα μας, προκειμένου να υπερασπισθεί την ισότιμη θέση της εντός της ευρωζώνης, που θα πρέπει να αποτελεί και τον εθνικό μας στόχο.»