Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Παραδόθηκε στην αρμοδιότητα του Δήμου Κορινθίων η διοίκηση του λιμανιού της Κορίνθου

 Ολοκληρώθηκε με μια λαμπρή τελετή την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου η παράδοση της διοίκησης του λιμανιού της Κορίνθου στην αρμοδιότητα του Δήμου Κορινθίων.
Στην συνάντηση αυτή  παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας   κ. Άδωνης Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες υπεύθυνοι για θέματα λιμένων.
Η συζήτηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα και όλοι αναφέρθηκαν στην μεγάλη προσπάθεια και αποφασιστικότητα του Περιφερειάρχη ώστε να λυθούν χρονίζοντα θέματα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τουλάχιστον μέχρι στιγμής τα καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία.
Σε δηλώσεις του για το λιμάνι της Κορίνθου ο Περιφερειάρχης τόνισε:
«Γίνεται σε μια εξαιρετικά ιστορική περιοχή όπως είναι η περιοχή της Κορίνθου  και όπως γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο κ. Υπουργός γιατί εντρυφεί στην ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, η Κορινθιακή συμμαχία ήταν αυτή που εν πολλοίς άλλαξε τα δεδομένα της αρχαίας Ελλάδας. 
Η Κορινθιακή συμμαχία ήταν αυτή που ουσιαστικά καθοδήγησε την ιστορία της Μακεδονίας και βέβαια εδώ έχουμε τη χαρά να βρίσκεται και να συναντιέται με την Κορινθία η Αρχαία Σικυώνα, το άντρο της Πελοποννήσου εκεί που θεμελιώθηκε σε υψηλό επίπεδο η πολιτιστική ποιότητα, εκεί όπου δημιουργήθηκε όλος ο προβληματισμός της Αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης.
Θα ήθελα με την παρουσία εδώ του κ. Υφυπουργού να επισημάνω ότι είναι αδιανόητο μια χώρα με 135.000 χλμ ακτογραμμής εδώ και πολλές δεκαετίες να μην έχει λιμενική πολιτική.
Επίσης χαίρομαι ιδιαίτερα για την συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους η οποία είναι σε τέτοιο υψηλό επίπεδο όπου σήμερα δεν συζητάμε για μια λογική ιδιοτελούς προσέγγισης του ζητήματος αλλά θεωρούμε ότι η ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου για μια συγκεκριμένη πολιτική στην Περιφέρεια  Πελοποννήσου είναι το Α και το Ω στο σχεδιασμό μας.
Είμαι γνώστης επειδή για πολλά χρόνια θήτευσα στην κεντρική πολιτική σκηνή και των μεγάλων ζητημάτων και των μεγάλων προβλημάτων πάνω στην άσκηση λιμενικής πολιτικής και είμαι σίγουρος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα  κ. Υφυπουργέ, θα αναλάβετε την ευθύνη για να διατυπώσετε την λιμενική πολιτική όπως αυτή θα αποφασιστεί  και θα εισηγηθεί μέσα από την έκθεση διεθνών εμπειρογνωμόνων που έχετε αναθέσει όπως είναι η Morgan Stanley, ο Όμιλος Πειραιώς και οι υπόλοιπες κοινοπραξίες προκειμένου να έχουμε μια άρτια, δυναμική και επεκτατική λιμενική πολιτική.
Σε αυτή τη λογική θεωρώ ότι χρειάζονται νέες σύγχρονες προσεγγίσεις.
Είναι ανεπίτρεπτο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το νησί της Πελοποννήσου, να στερείται από την ικανότητα και την δυνατότητα να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη λιμενική πολιτική.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνορεύει, γειτνιάζει με το μεγάλο λιμάνι της χώρας, με τον Πειραιά και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας. Και είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας για την λιμενική πολιτική η οποία θα ασκηθεί.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αγαστή, σε άριστη συνεργασία με τους δήμους και τις δημοτικές αρχές και ιδιαίτερα με τους παρευρισκομένους σήμερα Δημάρχους, τον Δήμαρχο Κορινθίων και τον Δήμαρχο Σικυωνίων διαμορφώνει μία στρατηγική πάνω στο θέμα της αξιοποίησης των λιμένων.  Ήδη αυτή τη στιγμή δύο μεγάλα λιμάνια έχουν ενταχθεί στο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, τέσσερα σημαντικά αλιευτικά καταφύγια – το ένα βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίων – το οποίο απεγκλωβίζεται από μία δικαστική αντιδικία και θα πάρει την κατεύθυνση της πραγμάτωσης και της υλοποίησης. 
Και βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα και δημόσια θέλω να το πω γιατί μου έχετε ήδη δηλώσει το απεριόριστο ενδιαφέρον σας για να προχωρήσουμε και σε εντάξεις άλλων έργων τα οποία πολύ γρήγορα ωριμάζουνε, είτε στο θέμα των αλιευτικών καταφυγίων – είτε στο θέμα των τουριστικών αγκυροβολίων, ή στο καινούριο μέτρο που η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωπος της Ελλάδος  Κα Δαμανάκη, σκέφτεται να διαμορφώσει ως πολιτικές το λεγόμενο LEADER των ψαροχωριών μας που είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο γιατί θα δημιουργήσει  ένα θεματικό τουριστικό προϊόν που είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς γιατί θα αναδείξει την παράδοσή μας πάνω στο σημαντικότερο θέμα, γιατί η Πελοπόννησος ήταν μια αγροτική περιοχή, ήταν μια περιοχή που ζούσε από την αγροτική οικονομία και ζούσε από την ικανότητα των ανθρώπων της να έχουν τον τρόπο τους μέσα στις θάλασσες και να εμπλουτίζονται και να εμπλουτίζουν  μέσα από την διαδικασία των προϊόντων της θάλασσας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα και είμαι πεπεισμένος ότι μόλις έρθει στα χέρια σας αυτή η Έκθεση των εμπειρογνωμόνων που εσείς έχετε ορίσει, πλέον θα μιλάμε για μια συγκροτημένη λιμενική πολιτική κάτι που εξ’ αρχής θεωρώ ότι θα είναι μια ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, μιας κατάστασης που άβουλα εμείς οι πολιτικοί δεν λειτουργήσαμε ποτέ με κύριο γνώμονα το να μοχλεύσουμε την ικανότητα και την δυνατότητα που έχουν οι Περιφέρειές μας, που έχουν οι άνθρωποί μας για να βρούμε εμείς την λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει η χώρα μας.
Γι’ αυτό λοιπόν εγώ σας καλωσορίζω όχι στον Δήμο Κορινθίων, αλλά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».