Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η Αναπληρώτρια Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, δρ Τέτα Διαμαντοπούλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«H 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως η  Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, που αποτελεί μια από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία.
Παγκοσμίως 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ πάνω από 32.000.000 είναι φορείς του ιού.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου στο γενικό πληθυσμό έχει ξεπεράσει το 2011 κάθε προηγούμενο. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 η αύξηση των κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 52,7%. Παρατηρείται, επίσης, σημαντική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της επιδημίας στη χώρα μας. Κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2011 καταγράφηκε αύξηση του AIDS κατά 1200% στον πληθυσμό των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών ουσιών.

Η Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να αναρωτηθεί και να διερευνήσει τα παραπάνω στοιχεία και προτείνει:
- Συνεχείς ενημερώσεις για την πρόληψη της νόσου στους νέους
- Συνεχή έλεγχο στις ομάδες υψηλού κίνδυνου (μεταγγιζόμενους, χρήστες ναρκωτικών και εκδιδόμενα άτομα).
- Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.
Ο στιγματισμός, η σιωπή, οι διακρίσεις και η άρνηση, καθώς και η έλλειψη εμπιστευτικότητας, υπονομεύουν τις προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας και αυξάνουν τις επιπτώσεις της επιδημίας σε άτομα, οικογένειες, κοινότητες και έθνη».
===================================================================

Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του AIDS, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Η νόσος του AIDS, βρίσκεται σε έξαρση χτυπώντας καθημερινά όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας. Τα στοιχεία είναι δραματικά και προκαλούν οργή και απογοήτευση. Ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων της λοίμωξης κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2011, έχουν αυξηθεί κατά 52,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1.250%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως η πολιτεία οφείλει να επέμβει άμεσα και αποτελεσματικά. Η ενεργοποίηση του «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης κατά του AIDS», που σήμερα βρίσκεται σε αδράνεια είναι αναγκαία, προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις για την πρόληψη της ασθένειας, την αντιμετώπιση και τη στήριξη των οροθετικών συνανθρώπων μας. Παράλληλα όμως, απαιτείται, όπως έχει προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, να διευρυνθεί και να επεκταθεί η χορήγηση μεθαδόνης στους τοξικομανείς σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας καθώς και να διατίθενται δωρεάν σύριγγες για τη στοιχειώδη προστασία τους.Είναι υποχρέωση του επίσημου κράτους να στρέψει το βλέμμα του σε εκείνους που πάσχουν από την ασθένεια, παρέχοντας ουσιαστική στήριξη και βοήθεια σε αυτούς και στις οικογένειες τους». Για την καθυστέρηση υλοποίησης του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του AIDS», η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, κατέθεσε Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Επισυνάπτεται

η Ερώτηση.    
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ-Α΄ΑΘΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ             
                                 
                                  Αθήνα,  01 Δεκεμβρίου 2011                                                             

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

Θέμα : «ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ HIV/AIDS»

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται ο αριθμός των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων του AIDS στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, το πρώτο δεκάμηνο του 2011, ενώ  εξαιρετικά ανησυχητική είναι επίσης η αύξηση του συνολικού αριθμού των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων της λοίμωξης  στον υπόλοιπο πληθυσμό, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.  Σύμφωνα με τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων της λοίμωξης HIV/AIDS στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών στο πρώτο δεκάμηνο του 2011 είναι περίπου 1.250%, συγκριτικά με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010, ενώ ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων της λοίμωξης κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2011 εμφανίζεται αυξημένος κατά 52,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Το σχέδιο δράσης  2008-2012 για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS της Ελλάδας φιλοδοξούσε να αποτελέσει ένα στοχευμένο  πρόγραμμα δράσεων για την αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος του AIDS και ως ασθένεια , αλλά και ως κοινωνικό  πρόβλημα.Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού δεσμεύτηκε συγκεκριμένος οικονομικός προϋπολογισμός ύψους 11.280.458 ευρώ. Συγκεκριμένα στο έτος 2010 αντιστοιχούσαν 2.711.225 ευρώ, ενώ για το 2011 προβλεπόταν ποσό ύψους 2.703.637 ευρώ.      Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός :      1.      Ποια είναι η πορεία του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του AIDS; Σε ποιες ενέργειες αναλυτικά έχουν αξιοποιηθεί τα χρήματα που αντιστοιχούν σε προηγούμενα έτη;   2.      Ποια τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις δράσεις αυτές;   3.      Σε ποιες δράσεις προβλέπεται να αξιοποιηθεί το ανάλογο ποσό για το 2012;                                                                                                                  

Η Βουλευτής                                                                                                              Ντόρα Μπακογιάννη