Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Θα πάρει πίσω το δημοψήφισμα για να μείνει πρωθυπουργός. Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ - REUTERS: Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα εισηγηθούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με Λ. Παπαδήμο


- Τι εισηγήσεις δέχεται ΕΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ο κ. Παπανδρέου - Σε λίγο το έκτακτο υπουργικό
- ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Παραίτηση υπουργών στο υπουργικό και εκλογή νέου πρωθυπουργού από την Κ.Ο
- ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Α.Σαμαρά
- ΤΡΙΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Παραίτηση Παπανδρέου σε Παπούλια και σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας
- ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Συνάντηση Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση παρουσία Μόσιαλου
- Λιντζέρης: υπάρχει έλλειμμα διακυβέρνησης - Ε. Καϊλή και Ε.Παναρίτη δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης
- REUTERS: Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα εισηγηθούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με Λ. Παπαδήμο


Πυρετός εισηγήσεων έως αυτή την ώρα στον πρωθυπουργό. Στενοί του συνεργάτες αλλά και ο ίδιος ψάχνουν τρόπο να μην παραιτηθεί, τουλάχιστον έως ότου υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Παπανδρέου έχει δεχθεί τις εξής εισηγήσεις: 

- Να γίνουν εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου αντί για δημοψήφισμα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει δείγμα ότι θέλει να φύγει.

- Η δεύτερη εισήγηση είναι στο υπουργικό συμβούλιο να πάρει πίσω το δημοψήφισμα ρίχνοντας τις ευθυνες σε όσους σήμερα λένε ΟΧΙ, ενώ μέχρι χθες έλεγαν ναι.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ


Πολλά σενάρια κυκλοφορούν από το πρωί για το τι θα γίνει τις επόμενες ώρες. Ωστόσο, μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση και όλα είναι ανοικτά. Αυτό που είναι δεδομένο, είναι ότι βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δείχνουν την έξοδο στον κ. Παπανδρέου. Το θέμα είναι αν εκείνος θα ανοίξει την πόρτα.

Τα σενάρια


- Πολύ σύντομο υπουργικό συμβούλιο (ήταν να ξεκινήσει στις 12.00) υπό την Προεδρία του πρωθυπουργού. Ο κ.Παπανδρέου θα ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες τις παραιτήσεις των υπουργών του και στην συνέχεια η Κ.Ο. θα κληθεί να εκλέξει νέο πρωθυπουργό.
Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου - ο λεγόμενος πρωινός καφές - όπου λήφθηκαν όλες οι αποφάσεις. Απουσίαζαν ο Χρήστος Πρωτόπαππας και ο Ηλίας Μόσιαλος.

- Υπάρχει επίσης και άλλο σενάριο το οποίο λέει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συζητά με κορυφαίους υπουργούς αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση για κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

- Επίσης ένα τρίτο σενάριο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί στον Κάρολο Παπούλια και θα σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

“Τα ψέμματα τέλειωσαν” είπε νωρίτερα  στους δημοσιογράφους η Β. Παπανδρέου και λίγο μετά βγάζοντας εκτός κάδρου τον Γ. Παπανδρέου ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ακολούθησε μισή ώρα αργότερα η δήλωση του κ. Λιντζέρη που χαρακτήρισε υπόλογους τους εμπνευστές του δημοψηφίσματος, μίλησε για έλλειμμα διακυβέρνησης και πρόσθεσε αμέσως μετά πως πλέον ο κ. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης του Ε. Βενιζέλου πως είναι αντίθετος στο δημοψήφισμα-εκβιασμό και ουσιαστικά άδειαζε τον Γ. Παπανδρέου ακολούθησαν σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έλεγαν όχι στο δημοψήφισμα ζητώντας τη σύγκληση των οργάνων δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς την έξοδο στο Γ. Παπανδρέου.
Μισή ώρα μετά την πόρτα του υπουργείου πέρασε και ο Ε. Βενιζέλος.Φανερά καταβεβλημένος ο κ. Βενιζέλος δεν απάντησε σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο εκλογών.

Πληροφορίες που ήθελαν και τον κ. Όθωνα να βρίσκεται στο υπουργείο διαψεύδονται από το περιβάλλον τουπου μεταφέρει πως βρίσκεται στον Πειραιά για την ορκωμοσία των νέων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος.

Στο γραφείο του Ε. Βενιζέλου βρίσκονται και άλλοι υπουργοί, ακόμη όμως δεν ... υπάρχουν ονόματα. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που τονίζουν κάποιοι με νόημα.
Οι κυρίες Καϊλή και Παναρίτη δεν δήλωσαν πως ανεξαρτητοποιούνται και λένε με νόημα πως ίσως έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από το παρόν κυβερνητικό σχήμα, από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ίσως ένα άλλο σχήμα “έχει δρόμο”
Οι εξελίξεις έχουν πάρει τη μορφή καταιγίδας. Από το δημοψήφισμα την 4η Δεκεμβρίου έχουμε ήδη περάσει στο “δεν θα γίνει δημοψήφισμα” και πλέον τίθεται και θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ με κορυφαίους υπουργούς να ζητούν έμμεσα η άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες μέσω των οργάνων για αλλαγή ηγεσίας.

Οι ζυμώσεις σε πηγαδάκια και συσκέψεις πίσω από κλειστές πόρτες είναι διαρκείς.
newsit.gr