Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πρόταση η οποία αποσυρθηκε για να αναλάβει "μεταβατικός πρωθυπουργός" ο Σταύρος Δήμας- Ποια ονόματα παίζουν

Καταιγιστικές είναι τις τελευταίες ώρες οι πολιτικές εξελίξεις, μετά τον εθνικό εξευτελισμό το βράδυ της Τετάρτης στις Κάννες.
Ήδη η Εύα Καϊλή έχει στείλει επιστολή με την οποία γνωστοποιεί ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (δείτε εδώ), ενώ το ίδιο δήλωσαν πως θα κάνουν και οι Έλενα Παναρίτη και Σούλα Μερεντίνη, κατεβάζοντας έτσι τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν θετικά το βράδυ της Παρασκευής σε 149. Πλέον, είναι θέμα χρόνου το πότε θα πέσει η κυβέρνηση, κάτι που τόνισε σε δηλώσεις που έκανε έξω από τη Βουλή και ο Δ. Λιντζέρης, που δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν».
 Ωστόσο, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που ήθελαν τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να τελεί υπό παραίτηση, με την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ξεκαθαρίστηκε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν συζητά –ο ίδιος τουλάχιστον- ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που επικαλείται το Reuters, μια ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζει πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου πρότεινε στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, να αναλάβει την ευθύνη του «μεταβατικού πρωθυπουργού», αλλά ο ίδιος το αρνήθηκε.
Νωρίτερα, είχε ακουστεί και το όνομα του κ. Δήμα, αλλά μετά τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, το όνομά του αποσύρθηκε.
Επίσης, έχει πραγματοποιηθεί και συνάντηση των Ανδρέα Λοβέρδου, Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος φαίνεται να προσχωρεί στην ομάδα των τριών. Η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε «βαθιά προσβεβλημένη από το ύφος και τις δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί» και σημείωσε ότι χρειάζονται εξηγήσεις. Τόνισε, ωστόσο, παράλληλα ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και να υπογραφεί η «εξαιρετικά σημαντική» συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες. Πάνω από όλα, ωστόσο, όπως είπε, «πρέπει να διατηρήσουμε την ενότητα του λαού».
Σίγουρο είναι, ακόμη, πως έχει επέλθει πλέον πλήρης ρήξη στις σχέσεις Παπανδρέου - Βενιζέλου, μετά την κίνηση του υπουργού Οικονομικών να ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος με ανακοίνωση που εξέδωσε με το που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Κάννες, τα ξημερώματα (δείτε εδώ). Στο πλευρό του κ. Βενιζέλου έχει ταχθεί και ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Ρέππας, ενώ όχι στο δημοψήφισμα έχουν πει με δηλώσεις τους επίσης και οι κ.κ. Γιάννης Διαμαντίδης, Πυθαγόρας Βαρδίκος και Κώστας Καρτάλης. 
Με δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην φτάσουμε μέχρι το δημοψήφισμα, ενώ ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, προκειμένου να διασφαλιστεί -δηλαδή να ψηφιστεί- η νέα δανειακή σύμβαση και εν συνεχεία να προκηρυχθούν εκλογές.
Αντίθετος στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ο οποίος με δηλώσεις του στη ΝΕΤ, είπε ότι το πότε οι Έλληνες θα μιλήσουν για το εάν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στο ευρώ είναι δικό τους θέμα, κι όχι κάτι που θα επιβάλουν οι ξένοι ηγέτες.
Εξάλλου, σε δηλώσεις που έκανε στη Βουλή, η κυρία Βάσω Παπανδρέου, σημείωσε ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι να συγκληθεί άμεσα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και μετά να προκηρυχθούν εκλογές. «Τα ψέματα τελείωσαν είναι ώρες ευθύνης», είπε.

eklogika,gr