Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας»

Με αφορμή τις σοβαρότατες ελλείψεις σε καύσιμα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά, τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία τις ολοένα αυξανόμενες καταγγελίες, ακόμα και από επώνυμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις σε βασικά υλικά, ανταλλακτικά, ακόμα και καύσιμα. Από ολόκληρη τη χώρα, οι αστυνομικές διευθύνσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τον περιορισμό της επιχειρησιακής τους ικανότητας και της δυνατότητάς τους να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις αστυνόμευσης. Μάλιστα το Σαββατοκύριακο αναδημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα της ΕΛΑΣ άρθρο κορινθιακής ιστοσελίδας, σύμφωνα με το οποίο τα περιπολικά της Κορινθίας, ακόμα και οι μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ, στεγνώνουν από καύσιμα, επειδή το Υπουργείο χρωστάει λεφτά σε πρατηριούχους.
Η ίδια εικόνα φαίνεται να επικρατεί παντού. Τα βενζινάδικα και γενικά οι προμηθευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν την τροφοδοσία της Ελληνικής Αστυνομίας με καύσιμα εάν δεν δοθεί μια λύση. Σήμερα, η καθυστέρηση στις πληρωμές φτάνει ακόμα και τον ένα χρόνο και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν η αργοπορία οφείλεται στην οικονομική δυσπραγία του αρμόδιου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή στη γραφειοκρατία.
Οι ελλείψεις και σε άλλα υλικά συνηγορούν υπέρ της πρώτης περίπτωσης. Στελέχη της Αστυνομίας καταγγέλλουν ότι το 10-15% του μηχανοκίνητου εξοπλισμού της ΕΛΑΣ αντιμετωπίζει προβλήματα, είτε επειδή δεν γίνονται τα σέρβις, είτε επειδή δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, ούτε καν ελαστικά. Αλλού καταγγέλλεται ότι έχει επιβληθεί πλαφόν στα λίτρα βενζίνης, στην Αρκαδία λέγεται ότι η Αστυνομία προμηθεύεται καύσιμα από το στρατό. Σοβαρότατες επίσης είναι οι αναφορές για έλλειψη σε εξοπλισμό ασφαλείας. Και βεβαίως, υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε αναλώσιμα, σε χαρτιά και στιλό.
Αυτή η εικόνα είναι απαράδεκτη. Είναι αδιανόητο οι γυναίκες και οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, οι οποίοι παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος με αμοιβές πείνας, να κινδυνεύουν επιπλέον από την κακή κατάσταση ή και την απουσία εξοπλισμού. Οι περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ στην Αττική έχουν μειωθεί κατά 10-15% και εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα έχουμε σοβαρότατα προβλήματα και αλλού. Και βεβαίως στην Κορινθία, οι επιπτώσεις από τον περιορισμό της επιχειρησιακής ικανότητας της Αστυνομίας θα είναι τεράστιες.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται για την ασφάλεια των πολιτών είναι δυσοίωνες και υπάρχει ο κίνδυνος να αποβούν και μοιραίες. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι στην Κορινθία η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Στον αντίποδα, το προσωπικό παραμένει πολύ λιγότερο από το απαιτούμενο, πολλές οργανικές θέσεις παραμένουν κενές και οι αστυνομικοί σταθμοί κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Αστυνομία μας να καλύπτει αμέτρητα χιλιόμετρα, προσπαθώντας να βρίσκεται παντού. Υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτός είναι ένας ούτως ή άλλως δύσκολος άθλος, ο οποίος θα καταστεί ακατόρθωτος εάν δεν δοθεί μια λύση τουλάχιστον στο θέμα των καυσίμων.
Θα επιδιώξω να έχω μία πλήρη ενημέρωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Νομό μας και θα επικοινωνήσω με το αρμόδιο Υπουργείο για να βολιδοσκοπήσω τις προθέσεις της ηγεσίας του. Ανάλογα με τις εξελίξεις, δεσμεύομαι ότι θα αναλάβω πρωτοβουλίες, προκειμένου να μείνει ακέραια η επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΛΑΣ στο Νομό μας, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ακινητοποίησης των περιπολιών και να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών.»