Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Νέο κόμμα και διάσπαση του ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει η εμμονή του Γιώργου να ηγηθεί στις εκλογές

 
Η προ ολίγων ημερών κρίσιμη για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ συνάντηση των κ.κ Λοβέρδου και Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε για μια σειρά από συγκεκριμένους λόγους και όχι για να συζητήσουν την γενική πολιτική κατάσταση. Οι «προσεχτικές» διαρροές δεν προσδιόριζαν με σαφήνεια το περιεχόμενο των όσων διημείφθησαν μεταξύ των δυο ανδρών.  

Αυτό ωστόσο το οποίο κατέστη σαφές, εκ των υστέρων, είναι ότι οριοθετήθηκαν οι κρίσιμες λεπτομέρειες ως προς το διαδικαστικό σκέλος της ανάδειξης του νέου προέδρου. Είναι πασίδηλο ότι αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Λοβέρδος είναι ότι ελάχιστα πράγματα μπορούν να αλλάξουν στην διαδικασία διότι το μοντέλο ανάδειξης αρχηγού ήταν μια καινοτομία του κ. Παπανδρέου την οποία μάλιστα υιοθέτησε και το συντηρητικό κόμμα αργότερα όταν ανέδειξε αρχηγό τον κ. Σαμαρά.

Συνεπώς μια άλλη επιλογή- όπως για παράδειγμα η επιλογή του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ από το κομματικό σωλήνα το οποίο θα εξυπηρετούσε τον κ. Βενιζέλο- δεν φαίνεται καθόλου πιθανή και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δημιουργούσε μια σειρά από παρενέργειες, σοβαρούς κλυδωνισμούς και αντιπαραθέσεις.

Στην παρούσα η μόνη υποψηφιότητα η οποία επισήμως έχει δημοσιοποιηθεί είναι αυτή του κ. Χρυσοχοΐδη ενώ ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσίως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος θεωρείται απολύτως σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος τους.

Τι θα συμβεί όμως εάν ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίσει να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές; Ουδείς θέλει να το σκέπτεται αλλά παράλληλα ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες θα είναι οι τελικές του αποφάσεις. Αρκετοί πάντως επιμένουν ότι θα παραμείνει και τελικά θα είναι αυτός που θα ηγηθεί της εκλογικής μάχης όπως τουλάχιστον δήλωσε ο κ. Καρχιμάκης στο Νewpost.gr, την άποψη του οποίου φαίνεται να ενστερνίζεται για τους δικούς του λόγους και ο κ. Παπουτσής.

Κορυφαίος πρώην Υπουργός επισημαίνει ότι «μια τέτοια εκδοχή θα ήταν εξόχως επικίνδυνη για την συνοχή του κόμματος» σημειώνοντας παράλληλα ότι «εάν ο κ. Παπανδρέου δεν αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα των οποίων θα διαγράψουν εάν νέο σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ, τότε ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την ενότητα το κόμματος» αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε την δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος με όσους έχουν επιμείνει στην αποχώρηση του πρώην Πρωθυπουργού.  

Στο μεταξύ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μια τέτοια εκδοχή είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί γιατί όλοι οι διεκδικητές επιθυμούν να είναι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και όχι  κάποιου μέρους του. Αλλά και γιατί δεν είναι στις επικρατούσες συνθήκες εύκολο να το τολμήσουν.



Πάνος Ρασσιάς
Νewpost.gr